La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya preveu que, aquesta campanya, es produiria una davallada del 50% en relació amb la producció mitjana històrica d’oli d’oliva a Catalunya. La collita se situaria en unes 16.500 tones front les 32.674 tones de la campanya 2023/24, i seria força similar a les 15.084 tones de 2022/23.
Antoni Galceran, portaveu d’oli d’oliva de la FCAC, alerta que “a dues de les tres darreres collites d’oli d’oliva, la producció final és gairebé la meitat d’una campanya mitjana. Aquesta caiguda té una afectació molt important i suposa un increment notable de les despeses de les cooperatives, que, en alguns casos, podrien arribar a no obrir els molins si l’escassa producció no pogués cobrir els costos de l’activitat”.
Les pluges i les condicions meteorològiques de les properes setmanes podrien incrementar lleugerament la producció d’oli, però no seria un augment rellevant perquè, després de la floració i el quallat, ja s’observava que l’olivera no estava prou carregada. A més, posteriorment els arbres han expulsat part del fruit per falta d’aigua.
La davallada més greu seria a Baix Ebre-Montsià i Camp de Tarragona, mentre a Lleida s’evidencia la diferència entre secà i regadiu
Producció per províncies
La davallada més important seria a Tarragona, especialment al Baix Ebre i Montsià, que és precisament on es concentra la major de producció a Catalunya en una collita normal. També a Camp de Tarragona la collita seria inferior a la campanya anterior. En el conjunt de la província, la collita passaria de 23.125 tones a només 8.000.
A les comarques productores d’oli d’oliva de Lleida, la producció cauria un 20% en relació amb l’any passat, passant de 8.813 a 7.000 tones. En aquest cas, el reg de suport aconseguiria salvar la collita en algunes zones, mentre la collita seria molt escassa en el secà.
Finalment, s’espera una lleugera millora de la collita a Girona i Barcelona arribant a 1.500 tones després de dues campanyes bastant dolentes, quan la producció havia baixat a 800 tones.
Previsions de mercat
S’estima que, en el conjunt de l’Estat espanyol, s’obtindria una producció aproximada de 1.290.000 tones. Això suposaria una recuperació de la producció d’oli d’oliva similar a la producció mitjana estatal, després de dues campanyes consecutives en què no s’arribava a 850.000 tones.
A la resta de països productors a nivell mundial no es preveu una gran producció de manera que la disponibilitat d’oli d’oliva a nivell mundial no seria elevada i quedarien bastant equilibrades l’oferta i la demanda. Això hauria de suposar que el preu de l’oli verge extra en origen no caigui, de nou, per sota de llindars que perjudiquen la sostenibilitat del sector.
Santiago de Compostel·la ha estat la seu, aquest dilluns i dimarts, de la jornada Descarbonització en el sector lacti en el marc del projecte...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) s’ha reunit amb el director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que la DANA podria deixar pèrdues del 40% i el 30%, respectivament, a les...
Davant els efectes devastadors de la DANA, les cooperatives agràries catalanes s’han mobilitzat per ajudar les víctimes de les inundacions...
Una representació de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), encapçalada pel seu president, Ramon Sarroca, s’ha reunit amb...
La producció d’avellana a l’Estat es preveu que caurà un 40% la campanya 2024-2025 i baixarà fins a les 4.100 tones d’avellana en closca,...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha mantingut una reunió, en el marc del Grup de Treball de Ramaderia, amb Neus Ferrete,...
Amb l'objectiu de promoure entre els professionals del sector agrari el coneixement del funcionament del mercat del carboni, de les possibilitats...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h