Nespresso ha donat 205,8 tones d'arròs de la collita del 2024 a la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments (FESBAL) i els seus 54 Bancs d'Aliments associats, com a part del seu projecte Arròs Solidari. Aquest esforç eleva el total acumulat d'arròs donat a 1.751 tones des de l'inici del programa el 2011, beneficiant més de 2,3 milions de persones i distribuint aproximadament 7 milions de racions de menjar a tot Espanya.
"Arròs Solidari és una mostra de l'impacte positiu que pot tenir el reciclatge a la societat i al medi ambient, una iniciativa que és possible gràcies a l'esforç dels nostres clients i els nostres socis", afirma Brigitte Felber, directora general de Nespresso a Espanya. "Es tracta d´un projecte d´economia circular que transforma els pòsits de cafè de les nostres càpsules reciclades en un compost d´alta qualitat que contribueix a cuidar els cultius d´arròs, mitigant els efectes adversos que el canvi climàtic genera en una zona com el Delta de l´Ebre".
Compromís ambiental al Delta de l'Ebre
El projecte no sols té un impacte social, sinó també ambiental. Al Delta de l'Ebre, una regió que enfronta seriosos desafiaments a causa de la crisi climàtica, l'ús de compost enriquit amb pòsits de cafè ajuda a millorar l'estructura del sòl. El Delta enfronta problemes de regressió, subsidència i salinització, fet que fa que iniciatives com Arròs Solidari tingui un impacte realment positiu per a la sostenibilitat del cultiu d'arròs.
"Estem compromesos amb la preservació del Delta de l'Ebre. El compost que produïm no només millora la fertilitat del sòl, sinó que també contribueix a mitigar els efectes del canvi climàtic", afirma Brigitte Felber.
Projecte de referència en economia circular
Arròs Solidari, impulsada per Nespresso l'any 2011, és un projecte de referència a l'àmbit de l'economia circular, ja que impulsa el reciclatge i dóna una nova vida a les càpsules de cafè usades.
El projecte és possible gràcies al compromís dels consumidors, igual que l'hostaler o el propietari de qualsevol negoci, amb el reciclatge de les càpsules a través dels més de 7.200 punts de recollida distribuïts per Espanya. A més, alguns clients de Nespresso Professional compten també amb recollida directa. Aquestes càpsules s'envien a una planta gestionada per Tradebe, on se separa l'alumini dels pòsits de cafè. L'alumini s'utilitza per fabricar nous objectes gràcies a la seva reciclabilitat infinita, mentre que els pòsits de cafè s'utilitzen per enriquir un compost d'alta qualitat.
Amb el compost obtingut de les càpsules de cafè es cultiven diferents hectàrees de camps d'arròs de la Càmara Arrossera del Montsià
Amb el compost obtingut es cultiven diferents hectàrees de camps d'arròs situades a Tarragona, al Delta de l'Ebre, i s'encarrega la cooperativa Càmara Arrossera del Montsià. “És una gran satisfacció veure com aquest projecte d'economia circular que repercuteix alhora en un impacte social positiu continua creixent. El compost procedent de càpsules de cafè enriqueix els nostres camps i contribueix a tancar un cercle virtuós”, comenta Àlex Morales, president de la Càmara Arrossera del Montsià.
Quan arriba el moment de la recol·lecció, Nespresso compra la collita a aquesta cooperativa agrària i la dona a la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments (FESBAL) i als seus 54 Bancs d'Aliments associats. Després que la collita sigui donada, FESBAL s’encarrega d’organitzar la distribució de l’arròs a persones vulnerables.
“Des del 2011, gràcies al programa Arròs Solidari de Nespresso hem pogut distribuir 7.004.000 racions d'arròs entre persones en situació de vulnerabilitat. que contribueixen a millorar la vida de milers de persones”, indica Francisco Greciano, director de la Federació Espanyola d'Aliments.
"Cada càpsula reciclada és un pas cap a un futur més sostenible. El nostre programa demostra que petits gestos poden generar grans canvis", conclou Brigitte Felber.
Una segona vida per a les càpsules de cafè
Els 7.200 punts de reciclatge es troben a boutiques Nespresso, grans superfícies on es poden adquirir màquines Nespresso i als punts municipals de recollida de residus amb què la companyia col·labora. Per trobar el punt de reciclatge més proper, els consumidors poden utilitzar l’aplicació o el lloc web de Nespresso, així com el cercador de Circularcaps: https://lascapsulassereciclan.com; una organització sense ànim de lucre formada per 25 fabricants de cafè, que va néixer amb l'objectiu de crear, desenvolupar i gestionar un ambiciós sistema col·lectiu de recollida i reciclatge de càpsules de cafè usades, basat en què NESCAFÉ Dolce Gusto i Nespresso van crear el 2010. A més, des de fa més de tres anys, els residents de València i 55 municipis veïns poden dipositar les càpsules de cafè d'alumini als contenidors grocs. Aquesta iniciativa posiciona Nespresso i València com a líders en la gestió eficient de residus i en la promoció de models més circulars i sostenibles.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), la Cooperativa Apícola Tarragonina i la SAT LTDA Apícola El Perelló sol·liciten al...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que la probable imposició d’aranzels del 25% a tots els productes provinents de...
Seguint el full de ruta que la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha dissenyat conjuntament amb joves socis i sòcies de...
En el marc del Grup de Treball de Ramaderia, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha mantingut una reunió amb Rosa Altisent,...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) valora positivament la publicació del Reglament d’Execució 2025/340 de la Comissió...
Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) han renovat el seu acord de col·laboració, una aliança estratègica que...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha celebrat, a Riudoms, una reunió amb les cooperatives de fruita seca per exposar...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h