Carregant web FCAC

Dijous 20 de març, al Maresme

125 anys de cooperativisme al Maresme i la Selva, i 25è aniversari de Conca de la Tordera

Va néixer de la fusió de les cooperatives Coppal de Palafolls, Agrícola de Blanes i Agrícola Santa Susanna, i el seu producte estrella és el tomacó

18/03/2025

La cooperativa Conca de la Tordera commemora, dijous 20 de març, els 125 anys de l’existència de cooperativisme a les comarques del Maresme i la Selva. També se celebrarà el 25è aniversari de la pròpia cooperativa Conca de la Tordera, fruit de la fusió de les cooperatives Coppal de Palafolls, Agrícola de Blanes i Agrícola Santa Susanna. Actualment, és un referent en el sector de l’horta a la comarca del Maresme i la Selva.

L’acte commemoratiu consistirà en un dinar de germanor amb 150 persones sòcies i treballadores que retran homenatge a 125 anys d’història, esforç i cooperació. Fa més d’un segle, als municipis de Palafolls, Blanes i Santa Susanna es van constituir  les primeres associacions de pagesos com la Sociedad de Socorro Mutuos de San Antonio Abad (1896) a Palafolls, l’Institut Agrari de Sant Isidre (1900) a Blanes i el Sindicat Agrícola Catòlic de Pineda i Santa Susanna (1910) amb una voluntat ferma de treballar plegats per a un futur millor.

Temps enrere, el producte estrella era la patata, que fins i tot s’exportava a Anglaterra. En l’actualitat la cooperativa Conca de la Tordera es dedica principalment a la recepció, manipulació i distribució dels productes dels socis i sòcies, destacant la producció de tomacó. El tomàquet de penjar és una varietat tradicional que destaca per la seva aroma, la pell fina i el sabor que s’aconsegueix gràcies a la proximitat al mar, ja que permet regar els camps amb aigua lleugerament salada.

Tot els cultius són de temporada, amb predomini dels vegetals de fulla a la tardor i l'hivern, i els productes de fruit a l'estiu. Alguns dels seus productes compten amb denominació d’origen, com la mongeta de ganxet.

Actualment els productes de la cooperativa es comercialitzen preferentment mitjançant les grans superfícies i també a La Botiga de la mateixa cooperativa remodelada a l’any 2022.

La cooperativa commemora l’aniversari amb la mirada posada en el futur i amb el repte de seguir avançant, innovant i mantenint viu l’esperit de treball que ha perdurat generació rere generació. Aquest esforç col·lectiu ha permès mantenir l’activitat agrària a la conca del riu Tordera, una zona amb una forta pressió urbanística i del turisme.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
25.03.2025

Premi al Millor Oli d’Oliva Verge Extra d’Espanya per a 'Spelunca', de la Cooperativa de l'Espluga Calba

25/03/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) expressa la seva satisfacció perquè tres molins cooperatius catalans han obtingut els...

24.03.2025

Cooperatives d'horta visiten la cooperativa La Palma, una de les OPFH més rellevants

24/03/2025

En el marc de la reflexió sobre noves formes d’intercooperació, les cooperatives d’horta han realitzat una visita tècnica a la cooperativa La...

19.03.2025

La FCAC alerta que l’encariment de cost de les assegurances agràries desincentiva la contractació

19/03/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que el nou Pla d’Assegurances Agràries per a 2025 limita les cobertures de...

18.03.2025

La FCAC reivindica urgència en la simplificació administrativa al sector agroalimentari

18/03/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) compareix al Parlament de Catalunya per reclamar la simplificació administrativa al...

17.03.2025

Suport de Cellers Domenys al Pla de Reg del Penedès i el Garraf

17/03/2025

Cellers Domenys manifesta el seu suport ferm al Pla de Reg del Penedès i el Garraf, una iniciativa que marcarà un abans i un després en la gestió...

14.03.2025

Mallart Artesans Xarcuters, la primera xarcuteria que fa la botifarra a l'exclusió

03/2025

Mallart Artesans Xarcuters és un projecte de transformació social impulsat per la Fundació Mas Albornà, dedicada a la inserció sociolaboral de...

14.03.2025

Esmorzar al Priorat entre oliveres

03/2025

A la part occidental del Priorat, s’alça Cabacés. És un poble ric en patrimoni, amb un nucli antic que conserva molts elements del seu passat...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya