La cooperativa Conca de la Tordera commemora, dijous 20 de març, els 125 anys de l’existència de cooperativisme a les comarques del Maresme i la Selva. També se celebrarà el 25è aniversari de la pròpia cooperativa Conca de la Tordera, fruit de la fusió de les cooperatives Coppal de Palafolls, Agrícola de Blanes i Agrícola Santa Susanna. Actualment, és un referent en el sector de l’horta a la comarca del Maresme i la Selva.
L’acte commemoratiu consistirà en un dinar de germanor amb 150 persones sòcies i treballadores que retran homenatge a 125 anys d’història, esforç i cooperació. Fa més d’un segle, als municipis de Palafolls, Blanes i Santa Susanna es van constituir les primeres associacions de pagesos com la Sociedad de Socorro Mutuos de San Antonio Abad (1896) a Palafolls, l’Institut Agrari de Sant Isidre (1900) a Blanes i el Sindicat Agrícola Catòlic de Pineda i Santa Susanna (1910) amb una voluntat ferma de treballar plegats per a un futur millor.
Temps enrere, el producte estrella era la patata, que fins i tot s’exportava a Anglaterra. En l’actualitat la cooperativa Conca de la Tordera es dedica principalment a la recepció, manipulació i distribució dels productes dels socis i sòcies, destacant la producció de tomacó. El tomàquet de penjar és una varietat tradicional que destaca per la seva aroma, la pell fina i el sabor que s’aconsegueix gràcies a la proximitat al mar, ja que permet regar els camps amb aigua lleugerament salada.
Tot els cultius són de temporada, amb predomini dels vegetals de fulla a la tardor i l'hivern, i els productes de fruit a l'estiu. Alguns dels seus productes compten amb denominació d’origen, com la mongeta de ganxet.
Actualment els productes de la cooperativa es comercialitzen preferentment mitjançant les grans superfícies i també a La Botiga de la mateixa cooperativa remodelada a l’any 2022.
La cooperativa commemora l’aniversari amb la mirada posada en el futur i amb el repte de seguir avançant, innovant i mantenint viu l’esperit de treball que ha perdurat generació rere generació. Aquest esforç col·lectiu ha permès mantenir l’activitat agrària a la conca del riu Tordera, una zona amb una forta pressió urbanística i del turisme.
Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) han dut a terme, avui, la Jornada Gastronòmica Caprabo de Productes de...
Xef Caprabo ha acollit la jornada gastronòmica, organitzada per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i Caprabo, on les...
Un any més, el festival Sons del Món proposa gaudir de la música i el vi en una oferta cultural ideal per l’estiu. El celler Empordàlia...
El municipi de Nulles (Alt Camp) es prepara per acollir la segona edició del Melodeep Festival, una cita musical única que combina la millor...
El Museu Vinseum ha estat l’escenari d’una jornada tècnica del sector vitivinícola. Organitzada per l’INCAVI, la trobada s’ha centrat en la...
Els Premis Vinari s’han posicionat com l’esdeveniment de referència que premia els millors vins elaborats pels cellers catalans. Amb més de 900...
Els vins i caves de Domenio, marca de la cooperativa Cellers Domenys, han tornat a ser reconeguts a nivell internacional amb nou medalles als...
El nou president de la Junta Rectora del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) és Rafael Ramon Martorell, viticultor...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h