CLASSIFICACIÓ I COMPORTAMENT DELS COSTOS
Aspectes generals del control de costos
- Classificació dels costos.
- Sistemes de costos.
- Full Costing (costos complets o costos per absorció).
- Direct Costing (costos directes).
- Costos històrics.
- Costos estàndard.
- Costos d'oportunitat.
- Costos de subactivitat.
- El comportament dels costos.
La classificació dels costos
- Introducció.
- Classificació dels costos i el seu comportament.
- Pràctica de la classificació de costos.
- Mètodes per a separar els costos fixos dels variables.
EL FULL COSTING
Les seccions en els costos complets històrics
- Les seccions com a centres de cost, benefici o inversió.
- El repartiment dels costos a les seccions.
- Repartiment primari.
- Repartiment secundari.
- Assignació dels costos de les seccions als productes.
Les unitats d'obra del Full Costing
- Introducció.
- Casos pràctics.
- Cas pràctic (I part).
- Cas pràctic (II part).
- Cas pràctic - conclusió.
La valoració d'inventaris
- Introducció.
- Importància de la valoració dels inventaris.
- Mètodes de valoració d'inventaris.
- El mètode FIFO.
- El mètode LIFO.
- El mètode del cost mitjà ponderat.
- Altres mètodes de valoració d'inventaris.
Els costos dels processos de producció
- Els costos de les seccions de producció.
- Matèria primera.
- Mà d'obra directa.
- Costos indirectes de fabricació.
- Valoració dels productes en curs.
El Full Costing en la producció per procés (I)
- Introducció.
- El trasllat dels costos entre seccions.
- Cas pràctic el mètode francès.
EL DIRECT COSTING
El Direct Costing
- Tipus i comportament dels costos en el direct costing.
- L'anàlisi del cost-volum-benefici.
- El mètode del direct costing.
L'Establiment del Direct Costing
- Introducció.
- Cas pràctic.
La producció per ordres de fabricació o comandes
- Introducció.
- Casos pràctics.
- Cas pràctic.
- Cas pràctic (continuació).
L'empresa comercial i l'empresa de serveis
- L'empresa comercial.
- Casos pràctics de l'empresa comercial.
- L'empresa de serveis.
- Cas pràctic. L'empresa de serveis.
ELS COSTOS EN LA PRESA DE DECISIONS
Costos rellevants per a la presa de decisions
- Supressió o substitució d'un producte.
- Acceptació o rebuig d'una comanda especial.
- Substitucions en els béns d'equip.
- Costos de subactivitat.
El pressupost flexible
- Introducció.
- El pressupost flexible.
- Concepte.
- Formulació del pressupost flexible.
- Cas pràctic.
- Desviacions respecte al pressupost flexible.
- Determinació de preus de venda.
ELS COSTOS ESTÀNDARD
Costos estàndard (I)
- Característiques i avantatges dels costos estàndard.
- Determinació dels costos estàndard.
- Establiment dels estàndards tècnics i econòmics.
- Establiment dels estàndards de la matèria primera.
- Establiment dels estàndards de la mà d'obra directa.
- Establiment dels estàndards de les despeses indirectes de fabricació.
Costos estàndard (II)
- Components de les desviacions.
- Tipus de desviacions.
- Desviacions en matèria primera.
- Desviacions en mà d'obra directa.
- Desviacions en despeses indirectes de fabricació.
LA PRODUCCIÓ MÚLTIPLE
- Introducció.
- Tipologia dels productes obtinguts.
- Mètodes d'assignació dels costos conjunts als coproductes.
- Mètodes del benefici, utilització o ús.
- Mètodes de capacitat d'absorció.
- Mètodes dels costos alternatius.
- Mètodes d'assignació dels costos als subproductes.
- Mètode d'assignació del marge sobre costos autònoms i comercials als subproductes venuts.
- Mètodes d'assignació del marge sobre costos autònoms i comercials als subproductes obtinguts.
ELS COSTOS BASATS EN L'ACTIVITAT
L'Activity Based Costing
- Introducció.
- El model ABC-Activity Based Costing.
- Analogies i diferències entre el full costing i l'ABC.
- Document nou creat des d'exp. Curs índex.
- Document nou creat des d'exp. Curs índex.
LA COMPTABILITAT DELS COSTOS
Tractament comptable dels costos (I)
- Introducció.
- El mètode monista i el dualista.
- Fases del mètode monista.
- Fases del mètode dualista.
- Tractament informàtic dels costos.
Tractament comptable dels costos (II)
- Introducció.
- Cas pràctic (I).
- Cas pràctic (II).
- Persones que tinguin contacte amb la gestió de l’empresa, com poden ser gerents, responsables financers i administratius, caps de producció i de comptabilitat, etc.
- Professionals que tinguin assignades funcions de control de costos.
- Empresaris i directius de PIMES.
- Entendre les diferents teories sobre costos i conèixer el seu comportament, i perquè l’empresa pugui avaluar-los en funció dels nivells de producció que ostenti.
- Saber quant li costa a l’empresa fabricar cada unitat de producte, utilitzant el sistema Full Costing.
- Analitzar mitjançant el mètode Direct Costing el volum-cost-benefici i conèixer d’una forma molt simple la situació de l’empresa pel que fa a la seva activitat d’explotació.
- Comprendre com els costos són utilitzats per a mesurar la gestió dels responsables de l’empresa, utilitzant l’instrument pressupost flexible.
- Analitzar el què costa fabricar una unitat de producte a partir del rendiment (estàndard tècnic) i del preu (estàndard econòmic), aplicant els tres components bàsics del cost del producte: la matèria primera, la mà d’obra i els costos indirectes de fabricació.
- Entendre els mètodes més utilitzats en l’assignació de costos als coproductes i als subproductes, mitjançant un enfocament pràctic.
- Conèixer les bases de la comptabilitat analítica i el seu tractament informàtic, tenint en compte que gairebé totes les empreses utilitzen ordenadors per a portar a terme la seva comptabilitat i gestió.
- Ordinador amb connexió a Internet.
- Navegadors actualitzats, evitant Internet Explorer. Es recomana Google Chrome o Mozilla Firefox.
- Deshabilitar bloqueig de finestres emergents en els navegadors per a la direcció del campus.
- Última versió d’Adobe FlashPlayer i Adobe Reader.