Carregant web FCAC

Cuina de proximitat amb... Montse Femcuinetes

Sopa de mongetes del ganxet amb rossinyols i cansalada

http://femcuinetes.cat

15/11/2019

És temps de llegums i ha estat un plaer per a mi visitar una de les cooperatives catalanes on es comercialitza, entre molts d’altres productes, la mongeta del ganxet. La Phaseolus vulgaris L. és un cultiu originari del continent americà i, en concret, s’han trobat restes de llavors amb una antiguitat de 10.000 i 6.000 anys a dues zones: els Andes (Perú, Xile, Equador i Argentina) i Mesomèrica (Mèxic, Amèrica Central i sud-est d’Estats Units), respectivament.

No va ser fins el segle XVI que arribaren a la Península Ibèrica les primeres varietats de mongeta comuna, anomenades “habas blancas”, per la semblança amb les llavors d’una altra lleguminosa: la fava (Vicia faba), nom que encara es conserva en alguns llocs.

L’alt contingut en proteïnes, vitamines i minerals -entre d’altres components beneficiosos, fins i tot davant de malalties cardiovasculars- converteix la mongeta en el principal llegum per al consum humà.

La mongeta del ganxet és una varietat típica de la zona del Vallès, el Maresme i algun indret de la Selva. Podria haver arribat a Catalunya cap el segle XVIII i apareix citada per primera vegada cap al segle XIX, sota el nom de “filaire”, en un escrit a Castellar del Vallès.

Es comercialitza a la cooperativa Agrària del Vallès, amb Denominació d’Origen Protegida (DOP). Té forma aplanada, similar a la d'un ronyó, amb un ganxet a un dels extrems que n'és el tret característic i que li dóna el nom.

De pell pràcticament inapreciable al paladar i molt cremoses, les del ganxet han estat considerades, per destacats gastrònoms, com les millors mongetes del món. Es venen seques, en sacs de tela de mig i d’un quilo per al consumidor final i en formats molt més grans per a la restauració. També la podem trobar ja cuita i envasada, elaborada de manera natural, als obradors propis de la cooperativa.

*RECEPTA*

Ingredients

  • 1 ceba de Figueres
  • 250 grs de rossinyols
  • 150 grs de cansalada
  • 450 grs de mongetes del ganxet cuites
  • Aigua de la cocció de les mongetes
  • All i julivert
  • Oli d’oliva verge extra i sal

Preparació

Bullir les mongetes del ganxet.

Poseu les mongetes en remull en aigua mineral durant unes 8 hores.

Esbandiu-les, poseu-les en una olla amb aigua freda mineral i quan comencin a bullir, baixeu el foc al mínim, escumeu, tapeu-les i les aneu vigilant perquè no es quedin sense aigua.

Passada una hora i mitja aproximadament ja seran cuites. Afegiu la sal, les tasteu i les deixeu refredar a la mateixa olla.

Talleu la ceba molt fineta i sofregiu-la en una olla amb una mica d’oli d’oliva.

Talleu la cansalada a dauets i afegiu-la a la ceba.

Netegeu els rossinyols i els talleu a trossos, afegiu-los al sofregit i que cogui tot junt durant uns 7 o 8 minuts.

Piqueu un parell d’alls i una mica de julivert i incorporeu-ho a la olla, espereu que l’all desenvolupi una mica l’aroma i immediatament poseu-hi les mongetes.

Cobriu amb una mica d’aigua de bullir les mongetes i porteu a ebullició a foc molt baix. Penseu que aquestes mongetes son molt suaus i no volen ser estofades massa estona, sempre és millor afegir-les el més tard possible.

Tasteu de sal i serviu.
 

MONTSE FEMCUINETES

https://robabruta.blogspot.com/ | http://femcuinetes.cat/
Instagram @montse_femcuinetes
Twitter @femcuinetes

AGROBOTIGUES AGRÀRIA DEL VALLÈS

Camí Antic de Vic, s/n | Llerona
C. Cuba, 9 | Sabadell
La Cruïlla | Vilanova del Vallès

Altres notícies
06.09.2023

Festa de la Verema de l'Agrícola de Llorenç del Penedès

06/09/2023

L’Agrícola de Llorenç del Penedès celebrarà la Festa de la Verema 2023 el proper dissabte 30 de setembre a partir de les 18h, i s’allargarà...

22.08.2023

La cooperativa Agrícola de Llorenç rep 5 medalles al concurs International Wine and Spirits Awards

22/08/2023

Els vins i caves de l’Agrícola de Llorenç del Penedés han obtingut nous reconeixements a nivell internacional, afiançant els èxits obtinguts...

31.07.2023

Cellers Domenys presenta Fundació Domenys en el marc dels 50 anys de la mort de Cèsar Martinell

31/07/2023

Cellers Domenys ha presentat avui al seu celler modernista de Rocafort de Queralt la nova Fundació Domenys. La Fundació iniciarà els propers mesos...

28.07.2023

Sega del Blat de Mestral

28/07/2023

Santa Coloma de Queralt ha celebrat la Sega del Blat de Mestral 2023, una jornada que organitza la cooperativa Coperal i que ha servit per fer palesa...

19.07.2023

Les cooperatives Falset Marçà, Agrícola de Cabacés i Vinícola del Priorat impulsaran un macroprojecte conjunt de producció agroalimentària i nous serveis

19/07/2023

Les cooperatives Falset Marçà, Agrícola de Cabacés i Vinícola del Priorat presenten, avui, un ambiciós projecte de cooperació comarcal....

14.07.2023

El president de la Cooperativa de Gandesa, Pere Bové, nou president de la DO Terra Alta

14/07/2023

El soci i president de la Cooperativa de Gandesa, Pere Bové, ha estat elegit com a president de la Denominació d'Origen Terra Alta per als propers...

16.06.2023

Castell d’Or és reconegut amb cinc medalles als prestigiosos premis Decanter

16/06/2023

El grup Castell d’Or, una referència destacada en l’elaboració de caves d’alta qualitat, ha obtingut un reconeixement significatiu...

06.06.2023

40 anys de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya

06/2023

El 9 de març de 1983, amb l’aprovació de la Llei de cooperatives de Catalunya, la Federació es va convertir en una entitat a l’empara de la...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya