Carregant web FCAC

REPORTATGE

125 anys de la Cooperativa de Barberà

15/11/2019

La Cooperativa Agrícola de Barberà de la Conca dóna continuïtat a les dues entitats que hi havia a la població abans de la Guerra Civil: la Societat Agrícola i el Sindicat Agrícola, que es van fusionar l’any 1934. Des de l’acabament de la Guerra Civil, ambdues entitats continuen unificades i funcionen com una única cooperativa.

De la Societat Agrícola va heretar l’honor de ser el primer celler cooperatiu de Catalunya, fundat al 1894. Del Sindicat va rebre el magnífic celler modernista, obra de l’arquitecte gaudinià Cèsar Martinell.

L’activitat principal és l’elaboració i venda de vi i cava procedent de la collita dels associats.

La cooperativa de Barberà forma part de la cooperativa de segon grau Cevipe i és una de les cooperatives fundadores de Castell d’Or, grup integrat per nou cooperatives de la Conca de Barberà, Alt Camp i Alt i Baix Penedès que agrupen esforços per poder oferir al mercat vins, caves i olis de qualitat diferenciada. També té acords de col·laboració específics amb altres cooperatives de la zona.

Ofereix als socis els serveis d’assessorament agrari  -que inclou la confecció de plans de reestructuració de la vinya, sol·licituds de la DUN i quaderns de camp, entre d’altres- i la venda de subministraments a través d’Agrocevipe.

Homenatge als fundadors

L’assoliment d’una fita tan rellevant com és el 125è aniversari ha portat aquest celler cooperatiu a retre homenatge als socis fundadors i als socis de més edat de la cooperativa amb la inauguració d’un monòlit commemoratiu.

No en va, l’empenta d’aquests homes i dones els va portar a construir el primer celler per a l’elaboració de vi en comú i també va ser una de les primeres cooperatives de Catalunya a aprovar els estatuts socials.

Durant l’any s’han dut a terme altres actes festius, en algunes ocasions vinculats a celebracions locals com la Festa del Roser o la Festa del Trepat. Menció especial mereix la inauguració de l’obra “Oda al Passat” de l’artista Enric Adserà, que ha quedat instal·lada permanentment al celler de la cooperativa.

A més, es va fer una edició especial del vi escumós “Cabanal 125”, elaborat amb raïm de les cinc varietats que s’han veremat des de la constitució de la cooperativa, i un concert de Maria Jacobs damunt les tines del Celler Modernista que va culminar amb un maridatge de vins del celler amb tapes de restauradors locals.

Celler Modernista

El celler cooperatiu de Barberà està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional en la categoria de Monument Històric.

De la façana principal, destaca la torre del dipòsit d’aigua que, per la seva estructura similar al campanar barroc del municipi, converteix aquest edifici industrial en una construcció arquitectònica que enllaça amb el paisatge i la topografia naturals de la zona.

En l’actualitat, en aquest espai emblemàtic s’hi troba l’agrobotiga del celler, on es poden comprar vins i caves Castell de la Comanda, Cabanal i de la resta de marques del grup Castell d’Or i Cevipe, així com els vins del Viver de Celleristes de la Conca de Barberà. A més, hi ha un ventall ampli de productes de proximitat com oli d’oliva, mel, formatge o melmelades, preferentment produïts per altres cooperatives agràries i empreses del territori.

Celler de Viveristes Vitivinícoles

La Cooperativa Agrícola de Barberà de la Conca té cedida una part de les seves instal·lacions, als afores del municipi, per donar acollida a un viver de petits elaboradors de la zona amb l’objectiu que puguin elaborar el seu propi vi, fins que tinguin capacitat per treballar per compte propi. La cooperativa forma part del Consell d’Administració d’aquest Viver de Celleristes.

Enoturisme

A nivell de turisme, s’ofereixen diverses opcions per al visitant: des de la visita clàssica amb tast de vins a una visita combinada amb el Castell Templer de Barberà de la Conca o els packs més complets amb recorregut per la vinya i el celler, tast de vins i dinar a un restaurant de la població.

La Cooperativa de Barberà també forma part de la recentment creada Ruta del Trepat, i es tracta d’un dels espais inclosos en la Ruta del Císter.

LES XIFRES

115 socis
1,7 M Kg. raïm
1,3 M litres vi
Sòcia de Cevipe i Castell d’Or

Altres notícies
18.04.2024

Castell d'Or signa un conveni amb l'Associació de Familiars de nens amb Càncer

18/04/2024

Castell d’Or ha signat un conveni de col·laboració amb l’Associació de Familiars i Amics de nens Oncològics de Catalunya (AFANOC). Es tracta...

09.04.2024

Covides presenta el nou vermut 'Duc de Foix'

09/04/2024

Covides ha presentat recentment un nou producte que amplia la seva ja coneguda gamma 'Duc de Foix": el vermut. Per a la seva creació Covides ha...

04.04.2024

Bateria de millores a la Política Agrària Comuna

04/2024

Davant l’anunci del Ministeri d’Agricultura de modificar el Pla Estratègic de la PAC per a 2025, la Federació de Cooperatives Agràries de...

04.04.2024

La FCAC compareix al Parlament

04/2024

El Projecte de modificació de la Llei d’orientació agrària, estableix el règim sancionador per a una incorrecta gestió de les dejeccions...

04.04.2024

La pagesia al Parlament de Catalunya

04/2024

En el marc de la intervenció de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya en el Ple monogràfic de la pagesia al Parlament de Catalunya,...

04.04.2024

Gestió de la sequera

04/2024

Enfront de la sequera que està afectant al país, tant la ramaderia com l'agricultura es troben en una situació delicada que requereix una gestió...

04.04.2024

Pla pioner per prevenir el malbaratament de fruita

04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha presentat el Pla col·lectiu de prevenció de pèrdues i malbaratament en el sector de la...

04.04.2024

Formació sobre el mercat de cereals

04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha organitzat un curs sobre eines de gestió del risc i funcionament dels mercats de cereals i...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya