Carregant web FCAC

Davant la proposta que la Comissió Europea té previst aprovar abans de l’estiu

La FCAC alerta del risc d’excloure carn i vi de les línies europees de promoció agroalimentària

El consum a la baixa d’aquests aliments -un 25% menys en sis anys- s'agreujaria per la falta de suport a dos sectors estratègics a Catalunya

07/03/2022

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) mostra la seva preocupació davant l’anunci de la Comissió Europea de revisar la política de promoció dels productes europeus i deixar fora d’aquesta línia aliments com la carn vermella i el vi. La política de promoció, que està establerta en el Reglament (UE) 1144/2014, té com a objectiu augmentar la competitivitat i el consum dels productes agraris de la Unió Europea millorant la seva visibilitat i està previst que es revisi com un dels elements dins l’estratègia ‘Del camp a la taula’.

La FCAC argumenta que tant la ramaderia com la vinya són dos sectors estratègics i tradicionals de la indústria agroalimentària catalana, amb dinamisme en els mercats internacionals i un paper estratègic en el manteniment de l’activitat econòmica i l’arrelament de la població al territori. A més, expressa “incomprensió” davant d’una mesura que considera desproporcionada i poc rigorosa amb unes pautes saludables.

El consum moderat de vi i carn compleix una funció essencial com a part d’una dieta equilibrada. La producció de vi a Catalunya s’inicia fa més de 2.700 anys i està inclòs a la dieta mediterrània, considerada una de les més saludables del món. La carn aporta determinats nutrients que no es poden obtenir d’aliments d’origen vegetal i la indústria càrnica és el principal sector agroalimentari de Catalunya, comunitat que representa el 51% en volum d’exportacions del conjunt de l’Estat.

D’altra banda, l’exclusió de la carn vermella i el vi de la política de promoció agroalimentària europea podria agreujar la situació d’uns sectors que, entre 2013 i 2019, a Catalunya han vist reduït el consum un 23% -carn de boví- i un 24% -vi i cava-, segons dades del panell de consum a les llars elaborat pel Ministeri d’Agricultura.

Tant el sector ramader-carni com el sector vitivinícola cooperatius catalans estan compromesos en el compliment de les normatives per proporcionar a la població aliments segurs i de qualitat, alhora que treballen per esdevenir referents en productes alimentaris a nivell mundial. La seva exclusió de la política de promoció per part de la Comissió Europea enviaria un missatge erroni a la societat, donant per fet que es tracta de productes no saludables ni sostenibles i posaria en risc la sostenibilitat econòmica i social d’aquests dos sectors.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
20.05.2022

Entrega de premis del II Concurs ‘Les millors mels catalanes’

20/05/2022

Les mels de millor qualitat produïdes a Catalunya han estat reconegudes avui, coincidint amb la celebració del Dia Mundial de les Abelles, amb...

19.05.2022

La collita d’ametlla cau un 41,6% per les gelades del mes d’abril a Catalunya i no arribaria a les 3.000 tones gra

19/05/2022

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) xifra en 2.805 tones d’ametlla en gra les expectatives de producció de la campanya...

19.05.2022

Acció Climàtica i els integrants de la Taula Agrària tanquen un acord per ajudar els afectats per les gelades segons els màxims permesos per la Comissió Europea

19/05/2022

L’acord es va assolir ahir en el decurs de la primera reunió del grup de treball específic per abordar les conseqüències de l’episodi de...

18.05.2022

Jornada sobre la comercialització de la mel i entrega dels premis del II Concurs ‘Les millors mels catalanes’

18/05/2022

DIA / HORA: Divendres 20 de maig, (jornada a les 11h i entrega de premis a les 13h) LLOC: Sala d’actes de la Casa de l’Agricultura (C....

18.05.2022

La FCAC espera concreció, avui, dels ajuts directes a les cooperatives de fruita i ametlla per minimitzar la pèrdua de llocs de treball

18/05/2022

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) participa, avui a la tarda, en la primera reunió de la taula d’estudi de mesures per...

17.05.2022

Nespresso ha fet una donació de més de 1.100 tones d'arròs als Bancs d'Aliments gràcies al reciclatge de les seves càpsules

17/05/2022

Nespresso ha donat a la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments (FESBAL) i els seus 54 Bancs d'Aliments associats, 167 tones d'arròs (un 10% més...

16.05.2022

Cellers Unió inaugura el nou Celler als Guiamets

16/05/2022

El nou celler dels Guiamets ja és una realitat. Aquest celler, que pertany al grup cooperatiu Unió, ha estat inaugurat oficialment després d’una...

13.05.2022

Les cooperatives agràries al tast dels vins dels Premis Manojo

13/05/2022

Un total de 442 vins, procedents de cellers cooperatius de tot l’Estat i que pertanyen a vuit categories, s'han presentat al XVIII Concurs...

Som socis de:
Amb el suport de