Carregant web FCAC

Davant la proposta que la Comissió Europea té previst aprovar abans de l’estiu

La FCAC alerta del risc d’excloure carn i vi de les línies europees de promoció agroalimentària

El consum a la baixa d’aquests aliments -un 25% menys en sis anys- s'agreujaria per la falta de suport a dos sectors estratègics a Catalunya

07/03/2022

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) mostra la seva preocupació davant l’anunci de la Comissió Europea de revisar la política de promoció dels productes europeus i deixar fora d’aquesta línia aliments com la carn vermella i el vi. La política de promoció, que està establerta en el Reglament (UE) 1144/2014, té com a objectiu augmentar la competitivitat i el consum dels productes agraris de la Unió Europea millorant la seva visibilitat i està previst que es revisi com un dels elements dins l’estratègia ‘Del camp a la taula’.

La FCAC argumenta que tant la ramaderia com la vinya són dos sectors estratègics i tradicionals de la indústria agroalimentària catalana, amb dinamisme en els mercats internacionals i un paper estratègic en el manteniment de l’activitat econòmica i l’arrelament de la població al territori. A més, expressa “incomprensió” davant d’una mesura que considera desproporcionada i poc rigorosa amb unes pautes saludables.

El consum moderat de vi i carn compleix una funció essencial com a part d’una dieta equilibrada. La producció de vi a Catalunya s’inicia fa més de 2.700 anys i està inclòs a la dieta mediterrània, considerada una de les més saludables del món. La carn aporta determinats nutrients que no es poden obtenir d’aliments d’origen vegetal i la indústria càrnica és el principal sector agroalimentari de Catalunya, comunitat que representa el 51% en volum d’exportacions del conjunt de l’Estat.

D’altra banda, l’exclusió de la carn vermella i el vi de la política de promoció agroalimentària europea podria agreujar la situació d’uns sectors que, entre 2013 i 2019, a Catalunya han vist reduït el consum un 23% -carn de boví- i un 24% -vi i cava-, segons dades del panell de consum a les llars elaborat pel Ministeri d’Agricultura.

Tant el sector ramader-carni com el sector vitivinícola cooperatius catalans estan compromesos en el compliment de les normatives per proporcionar a la població aliments segurs i de qualitat, alhora que treballen per esdevenir referents en productes alimentaris a nivell mundial. La seva exclusió de la política de promoció per part de la Comissió Europea enviaria un missatge erroni a la societat, donant per fet que es tracta de productes no saludables ni sostenibles i posaria en risc la sostenibilitat econòmica i social d’aquests dos sectors.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
15.09.2025

Les cooperatives, a la jornada RECOMEX sobre cultius extensius d’hivern

15/09/2025

Les cooperatives del sector han participat a la jornada RECOMEX sobre resultats d’assaigs i innovacions en cultius extensius d’hivern que, com...

10.09.2025

Les cooperatives presenten els primers resultats del Grup Operatiu sobre millora de rendibilitat en el cultiu de l’olivera

10/09/2025

La Federació i les cooperatives implicades en el projecte han participat en una jornada organitzada per l’IRTA, en el marc del Grup Operatiu OLIV...

10.09.2025

La FCAC alerta sobre l’impacte dels aranzels de la Xina, el principal destí exterior del porcí espanyol

10/09/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) expressa preocupació davant l’entrada en vigor, avui, dels nous aranzels provisionals...

09.09.2025

Networking de Dones: Connecta, comparteix i inspira’t

09/09/2025

L'Hostatgeria de Poblet acollirà, dimecres 1 d'octubre, una trobada pensada per compartir experiències, crear xarxa i reflexionar sobre el...

03.09.2025

Amb la clofolla de l'arròs de la Càmara Arrossera del Montsià es faran caixes per posar el peix

03/09/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha expressat la seva satisfacció per l'acord aconseguit entre la Cambra Arrossera del...

25.08.2025

Publicat el Conveni Col·lectiu del Sector de Cooperatives del Camp de Tarragona (2025-2027)

25/08/2025

A l'agost s’ha publicat al Butlletí Oficial de la Província de Tarragona (BOPT), el Conveni col·lectiu de treball del sector de Cooperatives del...

29.07.2025

Les cooperatives ramaderes de muntanya es reuneixen per abordar la problemàtica de la fauna cinegètica

29/07/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha celebrat la primera trobada de cooperatives ramaderes de muntanya a la seu de la...

17.07.2025

El nou Marc Financer Pluriennal de la UE podria comportar una pèrdua de 60 M€ anuals de la PAC a Catalunya

17/07/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya rebutja la proposta presentada per la Comissió Europea sobre el nou Marc Financer Pluriennal...

Som socis de
Amb el suport de
Adherits a
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya