La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) s’ha reunit, avui, amb la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, i alts responsables del seu equip. En el marc de la reunió, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) ha assolit el compromís de presentar una proposta, en el termini d’un mes, per donar suport a les cooperatives de fruita dolça i de fruita seca així com a determinades explotacions afectades per la gelada històrica de principi d’abril.
Els socis d’unes 40 cooperatives de Lleida i Tarragona han perdut bona part de la collita i aquestes empreses veuran reduïts dràsticament els seus ingressos, amb pèrdues que arriben a superar el 85%
A les comarques de Lleida estan afectades 19 cooperatives del Segrià, 5 de les Garrigues, 3 de la Noguera i 3 del Pla d’Urgell, mentre que a les comarques de Tarragona n’hi ha una desena de les comarques de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta, el Priorat o el Baix Camp. Per sectors, a 26 cooperatives el cultiu malmès és fruita (fruita de pinyol com préssec, nectarina i platerina, però també poma i pera), mentre que per a una quinzena de cooperatives s’ha posat en perill la producció d’ametlla.
Ramon Sarroca, president de la FCAC, lamenta “la magnitud dels danys provocats per una gelada històrica, tant per la seva intensitat com per l’extensió i l’època de l’any. Els danys en la producció d’enguany a molts fruiters i ametllers són irreparables i, davant d’una caiguda dràstica de l’entrada de producte, les empreses cooperatives afectades patiran una forta davallada d’ingressos i, si no es determinen ajuts directes al sector, podrien tenir dificultats per mantenir la viabilitat”.
Les mesures que proposi el DACC haurien de permetre fer front als costos fixos i mantenir l’estructura i minimitzar una possible implementació d’expedients de regulació de l’ocupació al territori.
A Catalunya, hi ha 37 cooperatives agràries de fruita dolça que produeixen el 45% del total de la fruita de pinyol (préssec, nectarina...) i el 34% de la fruita de llavor (poma i pera) de Catalunya. Les 73 cooperatives de fruita seca produeixen el 75% del total català d’ametlla.
Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) han dut a terme, avui, la Jornada Gastronòmica Caprabo de Productes de...
El Museu Vinseum ha estat l’escenari d’una jornada tècnica del sector vitivinícola. Organitzada per l’INCAVI, la trobada s’ha centrat en la...
El nou president de la Junta Rectora del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) és Rafael Ramon Martorell, viticultor...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) espera una bona producció de cereal, al voltant d’1,99 milions de tones. Aquesta...
Caprabo ha celebrat la VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona, al supermercat d’Altafulla, amb una assistència de...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha mantingut una reunió, en el marc del Grup de Treball de Ramaderia, amb l'equip la...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) manifesta l’oposició frontal a qualsevol proposta que impliqui la destrucció de sòl...
A la sala del centenari del Celler Cooperatiu de Vila-rodona, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha celebrat la jornada anual...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h