La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) s’ha reunit, avui, amb la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, i alts responsables del seu equip. En el marc de la reunió, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) ha assolit el compromís de presentar una proposta, en el termini d’un mes, per donar suport a les cooperatives de fruita dolça i de fruita seca així com a determinades explotacions afectades per la gelada històrica de principi d’abril.
Els socis d’unes 40 cooperatives de Lleida i Tarragona han perdut bona part de la collita i aquestes empreses veuran reduïts dràsticament els seus ingressos, amb pèrdues que arriben a superar el 85%
A les comarques de Lleida estan afectades 19 cooperatives del Segrià, 5 de les Garrigues, 3 de la Noguera i 3 del Pla d’Urgell, mentre que a les comarques de Tarragona n’hi ha una desena de les comarques de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta, el Priorat o el Baix Camp. Per sectors, a 26 cooperatives el cultiu malmès és fruita (fruita de pinyol com préssec, nectarina i platerina, però també poma i pera), mentre que per a una quinzena de cooperatives s’ha posat en perill la producció d’ametlla.
Ramon Sarroca, president de la FCAC, lamenta “la magnitud dels danys provocats per una gelada històrica, tant per la seva intensitat com per l’extensió i l’època de l’any. Els danys en la producció d’enguany a molts fruiters i ametllers són irreparables i, davant d’una caiguda dràstica de l’entrada de producte, les empreses cooperatives afectades patiran una forta davallada d’ingressos i, si no es determinen ajuts directes al sector, podrien tenir dificultats per mantenir la viabilitat”.
Les mesures que proposi el DACC haurien de permetre fer front als costos fixos i mantenir l’estructura i minimitzar una possible implementació d’expedients de regulació de l’ocupació al territori.
A Catalunya, hi ha 37 cooperatives agràries de fruita dolça que produeixen el 45% del total de la fruita de pinyol (préssec, nectarina...) i el 34% de la fruita de llavor (poma i pera) de Catalunya. Les 73 cooperatives de fruita seca produeixen el 75% del total català d’ametlla.
Les mels de millor qualitat produïdes a Catalunya han estat reconegudes avui, coincidint amb la celebració del Dia Mundial de les Abelles, amb...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) xifra en 2.805 tones d’ametlla en gra les expectatives de producció de la campanya...
L’acord es va assolir ahir en el decurs de la primera reunió del grup de treball específic per abordar les conseqüències de l’episodi de...
DIA / HORA: Divendres 20 de maig, (jornada a les 11h i entrega de premis a les 13h) LLOC: Sala d’actes de la Casa de l’Agricultura (C....
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) participa, avui a la tarda, en la primera reunió de la taula d’estudi de mesures per...
Nespresso ha donat a la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments (FESBAL) i els seus 54 Bancs d'Aliments associats, 167 tones d'arròs (un 10% més...
El nou celler dels Guiamets ja és una realitat. Aquest celler, que pertany al grup cooperatiu Unió, ha estat inaugurat oficialment després d’una...
Un total de 442 vins, procedents de cellers cooperatius de tot l’Estat i que pertanyen a vuit categories, s'han presentat al XVIII Concurs...
30.000 pagesos i pageses compromesos amb l’alimentació i el territori
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8 a 15 h
Estiu: dilluns a divendres de 8.30 a 14 h