Carregant web FCAC

ASSEMBLEA GENERAL FCAC

Les empreses cooperatives assoleixen el màxim històric de facturació amb 1.740M€

Lideren en arròs, ametlla, oli d’oliva, avellana i garrofa, i aporten el 53% de la producció agrícola catalana i el 33% del conjunt de la PFA

02/06/2022

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha celebrat avui la XXXIX Assemblea General a La Granada. La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha presidit l’acte de cloenda de la primera assemblea presencial que, després de dos anys de convocatòria telemàtica a causa de la pandèmia, ha reunit a gairebé 200 persones.

En el decurs de l’Assemblea General s’ha procedit a la renovació parcial de Consell Rector fruit de les eleccions als sectors d’arròs, fruita i horta, oli d’oliva, vi, planta viva i subministraments, a més del grup específic de seccions de crèdit. També s’han presentat l’Anuari Socioeconòmic 2022, amb les principals magnituds de les 193 empreses cooperatives, i el quadre de comandament Dashboard.coop, que conté l’evolució històrica de les dades en els últims 6 anys.

Ramon Sarroca, president de la FCAC, argumenta que “les dades corroboren que el cooperativisme agrari té una gran resiliència, tradició i arrelament al territori i que, sens dubte, és el model preferent per garantir la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental del país. Un 29,5% de les cooperatives són centenàries i fins a un 73% tenen més de 50 anys”.

Rècord històric de facturació, que augmenta un 4,6%

La facturació global va assolir el màxim històric del cooperativisme agrari amb 1.739,7 milions d’euros al 2020. Aquesta xifra suposa un increment de 76,3 milions d’euros i del 4,6% en relació amb l’exercici precedent. També han augmentat la facturació mitjana per cooperativa –ha crescut un 6,2% i se situa en 9,1 milions d’euros- i la facturació per soci productor –58.946 euros, un 7% més que l’any anterior i el valor més alt dels últims 4 anys.

L’increment de la facturació és generalitzat a totes les demarcacions territorials, encara que les empreses de Lleida són les que més aporten al conjunt -un 51,8% del total de Catalunya que es concreta en 900,9 milions d’euros. Les cooperatives de les comarques de Barcelona ja representen el 20,1% del total amb 350,2 milions, seguides de Tarragona (15,4% i 267,9 milions), les terres de l’Ebre (8,1% i 141,5 milions) i Girona (4,6% i 79,2 milions).

Sectorialment, l’augment ve donat principalment per les cooperatives de ramaderia i pinsos –que han facturat 38,5 milions d’euros més que l’exercici anterior i sumen 688,6 milions-, les de llet i derivats –que augmenten 33,1 milions fins als 109,2 milions- i les d’oli d’oliva i fruita seca –que pugen 14,7 milions i se situen en 214,2 milions. Com a contrapartida, el sector de vins i caves ha patit una davallada de 12,8 milions i baixa la facturació a 141,2 milions.

Líders en arròs, ametlla, oli d’oliva, avellana i garrofa

El cooperativisme agrari aglutina la major part de la producció sobre el total de Catalunya a diversos sectors.

Les dues cooperatives arrosseres de terres de l’Ebre aglutinen el 74% de la producció d’arròs del conjunt de Catalunya. Les 71 cooperatives de fruita seca i garrofa representen el 73% d’ametlla, el 70% d’avellana closca i el 64% de garrofa sobre el total. Finalment, les 95 cooperatives oleícoles elaboren el 71% de l’oli d’oliva català.

També tenen una participació rellevant sobre el conjunt català els sectors de cultius herbacis (48,9%), vi (48,3%), fruita de pinyol (42,6%), cítrics (35,9%), llet (35,4%) i fruita de llavor (33,5%).

El pes del cooperativisme agrari sobre la Producció Final Agrària (agrícola i ramadera) de Catalunya és del 33,2%. Aquest percentatge augmenta fins al 53,1% si es contempla només el pes de la branca agrícola, i és del 24% en l’àmbit ramader -xifra superior a l’any passat.

Distribució territorial

Les 193 empreses cooperatives tenen presència a tot el territori català. El major nombre es concentra a les comarques de Tarragona (63 cooperatives) i Lleida (61). A les Terres de l’Ebre n’hi ha 31; a Barcelona, 23 i a Girona, 15.

Les comarques on es concentren més cooperatives són el Segrià (24), el Baix Camp (19), les Garrigues (17), l’Alt Camp (13), el Priorat (11), el Baix Ebre (9), el Montsià (9) i el Pla d’Urgell (9).

Les empreses cooperatives aglutinen 28.829 socis productors, que mostren una tendència a la disminució sostinguda en el temps quant a nombre (davallada d’un 2,3% en relació amb l’exercici anterior) al temps que les explotacions augmenten la dimensió (el 23,4% dels socis productors representen el 75% de la producció global), una tendència homòloga a la del conjunt del sector.

La FCAC renova parcialment el Consell Rector amb relleu a l’arròs i les seccions de crèdit, mentre s’aposta per la continuïtat a fruita i horta, oli d’oliva, vi, planta viva i subministraments

Renovació de Consell Rector FCAC

En l’Assemblea General s’han ratificat els resultats de les eleccions dels membres de Consell Rector que enguany finalitzaven el mandat de 4 anys. En concret, dels titulars d’arròs, fruita i horta, oli d’oliva, vi, planta viva i subministraments, a més del grup específic de seccions de crèdit. 

A tots els sectors hi ha hagut continuïtat excepte en arròs, on s’incorpora Jordi Casanova -d’Arrossaires del Delta de l’Ebre- i a seccions de crèdit, que per primera vegada tindran una representant dona i serà Antonieta Gual -de la cooperativa Agropecuària Coperal.

Ramon Sarroca -d’Almenar Fruits- continua al capdavant de fruita i horta, Antoni Galceran -de l’Agrícola de la Palma d’Ebre- segueix com a titular d’oli d’oliva, Joan Josep Raventós -de l’Agrícola de Bràfim- és responsable del vi, Ferran Sabater -de Corma- n’és de la flor i planta viva, i Josep Lluís Escuer -de Fru-Rose- dels subministraments.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
06.07.2022

289 granges de la Cooperativa d'Ivars obtenen la certificació PROVACUNO Animal Welfare Spain (PAWS)

06/07/2022

En la seva aposta per l'excel·lència i el benestar animal, s'ha dut a terme la certificació de 289 granges de la Cooperativa d'Ivars, amb una...

22.06.2022

La FCAC assisteix al Consell Sectorial del porcí i matèries primeres de la CAE

22/06/2022

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha assistit, després de dos anys sense poder mantenir reunions presencials, al Consell...

22.06.2022

El Govern anuncia 8 M€ per a cooperatives i altres empreses afectades per les gelades

22/06/2022

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) valora positivament l’anunci del govern de la Generalitat de destinar 8 milions...

21.06.2022

Cevipe Grup Cooperatiu participa en la creació d'una xarxa cooperativa de generació i consum d'energia verda

21/06/2022

Cevipe Grup Cooperatiu amb l’afany d’ajudar a fer un món més net i sostenible, impulsa una nova acció de responsabilitat social corporativa....

21.06.2022

Biosansa CatSud sorgeix per solucionar un problema endèmic al territori i alhora crear bioeconomia circular amb la sansa de l'oliva

21/06/2022

La planta Biosansa CatSud de La Galera neix amb l’objectiu de gestionar la sansa -subproducte sobrant de la premsada de les olives-. En definitiva,...

16.06.2022

La collita de cereal d'hivern cauria el 46% i se situaria en 832.000 tones

16/06/2022

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) preveu una caiguda del 46% en la collita de cereal d’hivern (blat, ordi, civada, sègol...

16.06.2022

La nova PAC comença el seu desenvolupament normatiu

16/06/2022

El Ministeri ha fet públic diferents documents de treball que són la base per al desenvolupament normatiu dels ajuts directes que s’aplicaran amb...

16.06.2022

La FCAC i Viticultors del Cava acorden treballar junts en defensa dels viticultors a la DO Cava

16/06/2022

En el marc de l’actual procés electoral de renovació del Consell Regulador del Cava, amb la mirada posada en el 6 de juliol, dia de votació, la...

Som socis de:
Amb el suport de