Carregant web FCAC

ASSEMBLEA GENERAL FCAC

Les empreses cooperatives assoleixen el màxim històric de facturació amb 1.740M€

Lideren en arròs, ametlla, oli d’oliva, avellana i garrofa, i aporten el 53% de la producció agrícola catalana i el 33% del conjunt de la PFA

02/06/2022

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha celebrat avui la XXXIX Assemblea General a La Granada. La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha presidit l’acte de cloenda de la primera assemblea presencial que, després de dos anys de convocatòria telemàtica a causa de la pandèmia, ha reunit a gairebé 200 persones.

En el decurs de l’Assemblea General s’ha procedit a la renovació parcial de Consell Rector fruit de les eleccions als sectors d’arròs, fruita i horta, oli d’oliva, vi, planta viva i subministraments, a més del grup específic de seccions de crèdit. També s’han presentat l’Anuari Socioeconòmic 2022, amb les principals magnituds de les 193 empreses cooperatives, i el quadre de comandament Dashboard.coop, que conté l’evolució històrica de les dades en els últims 6 anys.

Ramon Sarroca, president de la FCAC, argumenta que “les dades corroboren que el cooperativisme agrari té una gran resiliència, tradició i arrelament al territori i que, sens dubte, és el model preferent per garantir la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental del país. Un 29,5% de les cooperatives són centenàries i fins a un 73% tenen més de 50 anys”.

Rècord històric de facturació, que augmenta un 4,6%

La facturació global va assolir el màxim històric del cooperativisme agrari amb 1.739,7 milions d’euros al 2020. Aquesta xifra suposa un increment de 76,3 milions d’euros i del 4,6% en relació amb l’exercici precedent. També han augmentat la facturació mitjana per cooperativa –ha crescut un 6,2% i se situa en 9,1 milions d’euros- i la facturació per soci productor –58.946 euros, un 7% més que l’any anterior i el valor més alt dels últims 4 anys.

L’increment de la facturació és generalitzat a totes les demarcacions territorials, encara que les empreses de Lleida són les que més aporten al conjunt -un 51,8% del total de Catalunya que es concreta en 900,9 milions d’euros. Les cooperatives de les comarques de Barcelona ja representen el 20,1% del total amb 350,2 milions, seguides de Tarragona (15,4% i 267,9 milions), les terres de l’Ebre (8,1% i 141,5 milions) i Girona (4,6% i 79,2 milions).

Sectorialment, l’augment ve donat principalment per les cooperatives de ramaderia i pinsos –que han facturat 38,5 milions d’euros més que l’exercici anterior i sumen 688,6 milions-, les de llet i derivats –que augmenten 33,1 milions fins als 109,2 milions- i les d’oli d’oliva i fruita seca –que pugen 14,7 milions i se situen en 214,2 milions. Com a contrapartida, el sector de vins i caves ha patit una davallada de 12,8 milions i baixa la facturació a 141,2 milions.

Líders en arròs, ametlla, oli d’oliva, avellana i garrofa

El cooperativisme agrari aglutina la major part de la producció sobre el total de Catalunya a diversos sectors.

Les dues cooperatives arrosseres de terres de l’Ebre aglutinen el 74% de la producció d’arròs del conjunt de Catalunya. Les 71 cooperatives de fruita seca i garrofa representen el 73% d’ametlla, el 70% d’avellana closca i el 64% de garrofa sobre el total. Finalment, les 95 cooperatives oleícoles elaboren el 71% de l’oli d’oliva català.

També tenen una participació rellevant sobre el conjunt català els sectors de cultius herbacis (48,9%), vi (48,3%), fruita de pinyol (42,6%), cítrics (35,9%), llet (35,4%) i fruita de llavor (33,5%).

El pes del cooperativisme agrari sobre la Producció Final Agrària (agrícola i ramadera) de Catalunya és del 33,2%. Aquest percentatge augmenta fins al 53,1% si es contempla només el pes de la branca agrícola, i és del 24% en l’àmbit ramader -xifra superior a l’any passat.

Distribució territorial

Les 193 empreses cooperatives tenen presència a tot el territori català. El major nombre es concentra a les comarques de Tarragona (63 cooperatives) i Lleida (61). A les Terres de l’Ebre n’hi ha 31; a Barcelona, 23 i a Girona, 15.

Les comarques on es concentren més cooperatives són el Segrià (24), el Baix Camp (19), les Garrigues (17), l’Alt Camp (13), el Priorat (11), el Baix Ebre (9), el Montsià (9) i el Pla d’Urgell (9).

Les empreses cooperatives aglutinen 28.829 socis productors, que mostren una tendència a la disminució sostinguda en el temps quant a nombre (davallada d’un 2,3% en relació amb l’exercici anterior) al temps que les explotacions augmenten la dimensió (el 23,4% dels socis productors representen el 75% de la producció global), una tendència homòloga a la del conjunt del sector.

La FCAC renova parcialment el Consell Rector amb relleu a l’arròs i les seccions de crèdit, mentre s’aposta per la continuïtat a fruita i horta, oli d’oliva, vi, planta viva i subministraments

Renovació de Consell Rector FCAC

En l’Assemblea General s’han ratificat els resultats de les eleccions dels membres de Consell Rector que enguany finalitzaven el mandat de 4 anys. En concret, dels titulars d’arròs, fruita i horta, oli d’oliva, vi, planta viva i subministraments, a més del grup específic de seccions de crèdit. 

A tots els sectors hi ha hagut continuïtat excepte en arròs, on s’incorpora Jordi Casanova -d’Arrossaires del Delta de l’Ebre- i a seccions de crèdit, que per primera vegada tindran una representant dona i serà Antonieta Gual -de la cooperativa Agropecuària Coperal.

Ramon Sarroca -d’Almenar Fruits- continua al capdavant de fruita i horta, Antoni Galceran -de l’Agrícola de la Palma d’Ebre- segueix com a titular d’oli d’oliva, Joan Josep Raventós -de l’Agrícola de Bràfim- és responsable del vi, Ferran Sabater -de Corma- n’és de la flor i planta viva, i Josep Lluís Escuer -de Fru-Rose- dels subministraments.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
01.07.2025

Caprabo i la FCAC refermen el seu compromís amb la proximitat amb la celebració de la Jornada Gastronòmica de productes de cooperatives agràries de Catalunya

01/07/2025

Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) han dut a terme, avui, la Jornada Gastronòmica Caprabo de Productes de...

25.06.2025

El sector vitivinícola català analitza els nous reptes dels vins desalcoholitzats

25/06/2025

El Museu Vinseum ha estat l’escenari d’una jornada tècnica del sector vitivinícola. Organitzada per l’INCAVI, la trobada s’ha centrat en la...

17.06.2025

Rafael Ramon, nou president de la Junta Rectora del CCPAE

17/06/2025

El nou president de la Junta Rectora del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) és Rafael Ramon Martorell, viticultor...

17.06.2025

La collita de cereal es recupera després de tres anys de sequera

17/06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) espera una bona producció de cereal, al voltant d’1,99 milions de tones. Aquesta...

17.06.2025

La VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona amb gust cooperatiu

17/06/2025

Caprabo ha celebrat la VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona, al supermercat d’Altafulla, amb una assistència de...

12.06.2025

La FCAC insta al DARPA a crear centres de neteja i desinfecció de camions de transport de bestiar per evitar la transmissió de malalties

12/06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha mantingut una reunió, en el marc del Grup de Treball de Ramaderia, amb l'equip la...

10.06.2025

Oposició a la pèrdua de sòl agrari per l'eventual ampliació de l'aeroport

10/06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) manifesta l’oposició frontal a qualsevol proposta que impliqui la destrucció de sòl...

06.06.2025

Jornada anual sobre productes fitosanitaris i subministraments

06/06/2025

A la sala del centenari del Celler Cooperatiu de Vila-rodona, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha celebrat la jornada anual...

Som socis de
Amb el suport de
Adherits a
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya