La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) apunta que la campanya d’arròs se situarà en 122.252 tones, un 10,6% menys que l’any passat quan es van collir 136.747 tones. Les varietats primerenques són les més afectades per la disminució de la producció i en concret la varietat Bomba que, tot i augmentar un 4,5% la superfície sembrada en relació amb la campanya precedent, disminuirà la producció un 25%.
Jordi Casanova, responsable d’arròs de la FCAC, explica que “un episodi de ventades amb aire calent quan l’espiga s’estava formant i temperatures extremes durant l’estiu -evidències del canvi climàtic a casa nostra- van evitar un correcte emplenament del gra provocant una disminució de rendiments. A més, hem experimentat nombroses ‘nits tropicals’ que han escurçat el cicle de cultiu i aquest menor temps ha suposat menys productivitat. No obstant això la qualitat del gra és bona”.
La manca de disponibilitat d’herbicides provoca la proliferació de males herbes fins al punt alguns camps s’han deixat de segar
D’altra banda, molts camps han estat infestats de males herbes a uns nivells mai vistos per la impossibilitat de disposar d’eines de control eficaces. La manca de disponibilitat d’herbicides, en un context de temperatures elevades que afavorien la proliferació de males herbes, va suposar que aquestes competissin amb el cultiu i afectessin els rendiments a nombroses parcel·les. Alguns camps, fins i tot, es van deixar de segar davant l’elevada quantitat de males herbes.
A nivell espanyol s’estima que l’oferta d’arròs serà molt baixa per la dràstica reducció de superfície sembrada a comunitats autònomes importants. Aquesta situació s’està traduint en preus a l’alça, fins a un 60-65% superiors a l’any passat. Segons les dades oficials del Ministeri d’Agricultura, les cotitzacions d’arròs en pellofa s’estan aproximant als 500 €/tona. La mateixa pauta s’observa amb caràcter general a nivell europeu. A Itàlia, principal país productor, l’arròs en pellofa ja supera els 700 €/tona per a les varietats de gra rodó/mig.
Els costos energètics estan tensionant la indústria arrossera europea. Tot i aquest context, la labor de les empreses cooperatives permetrà seguir oferint al consumidor un producte de proximitat, amb un valor afegit molt superior del de tercers països pel que fa a qualitat i seguretat alimentària.
A Catalunya, les cooperatives produeixen el 74% del total d’arròs.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) valora la campanya apícola 2024 de les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona com a...
Les cooperatives oleícoles, l'IRTA i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), han mantingut la primera reunió de treball que...
Durant la reunió de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) amb el nou director general d’Energia, Josep Maria Serena,...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha mantingut una reunió amb Rosa Altisent, directora general d’Agricultura i...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), la Cooperativa Apícola Tarragonina i SAT LTDA Apícola El Perelló es reuniran el...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) confirma que la DANA deixaria pèrdues del 40% a la collita de cítrics de les comarques...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que la verema actual serà recordada com la més curta del segle i es preveu que...
Santiago de Compostel·la ha estat la seu de la jornada Descarbonització en el sector lacti en el marc del projecte Visionary de la qual la...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h