La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i la Universitat de Vic (UVic) signen, avui, un conveni de col·laboració per reforçar la investigació en bioeconomia a les cooperatives agràries. Tancar el cicle de la matèria orgànica en els sectors vitivinícola i oleícola, millorar la gestió dels nutrients per modernitzar el sector agrícola i produir un bio-fertilitzant pel·letitzat són els grans reptes d’aquest any.
La col·laboració entre la FCAC i el Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) es va iniciar al 2016 i ha permès impulsar la investigació en l’àmbit de la Cooperativa Plana de Vic amb el desenvolupament d’un concentrador de purins que és un dels embrions de l’actual projecte Ferticoop per a la millor gestió de les dejeccions ramaderes i la fertilització agrària.
Ramon Sarroca, president de la FCAC, argumenta que “és el moment adequat per ampliar la nostra col·laboració amb el Centre Tecnològic BETA, que inicialment es limitava a la ramadera Cooperativa Plana de Vic, als sectors productius d’arreu del territori amb l’objectiu d’impulsar la investigació en el camp de les tecnologies ambientals al conjunt de cooperatives agroalimentàries catalanes”.
Els projectes en marxa actualment són COOPVITILOOP –per tancar el cicle de la matèria orgànica al sector vitivinícola cooperatiu mitjançant el compostatge dels residus de la verema i l’elaboració del vi i la seva reutilització com a biofertilitzants-, BIOFERTI+ -amb l’objectiu de convertir una planta de compostatge en una biorefineria i, a partir de dejeccions ramaderes, produir fertilitzants de gran qualitat per a cultius com la vinya i la poma, NUTRI-KNOW –que pretén amplificar l’impacte de dotze grups operatius sobre la gestió de la nutrició de sòls i valorització de dejeccions ramaderes perquè les solucions proposades arribin als productors- i el projecte d’Avaluació d’alternatives tecnològiques al tractament i reutilització d’aigua a la indústria oleícola.
A Catalunya, hi ha 193 empreses cooperatives que representen un 53% de la Producció Final Agrícola i un 24% de la Producció Final Ramadera.
Barcelona va acollir la V Cimera Mundial de les Regions sobre seguretat i sobirania alimentària "Fam Zero 2024", on van participar representants...
Les Borges Blanques va acollir la primera edició del Fòrum de l’Oli Verge Extra de Catalunya (FOOVE) amb la intenció d’abordar els grans...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha organitzat una nova jornada sobre les novetats de la PAC, destinada al sector de...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha participat, avui a migdia, a la Taula Agrària convocada pel Departament...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), a través de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, se suma a la demanda de 17...
El passat dimarts 10 de setembre va tenir lloc a Calaf la jornada de referència del sector de conreus herbacis organitzada per l’IRTA: RECOMEX....
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha mantingut una reunió bilateral amb el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) considera que és “molt necessària” la constitució de la Comunitat de Regants del...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h