“Crec que no hi ha hagut un moment que decidís ser pagès. Vaig néixer així. De petit ja anava al tros amb els pares i sempre he tingut clar que el meu lloc és la terra. M’hi vaig incorporar professionalment als 21 anys, després d’estudiar grau mig d’agropecuària i grau superior d’enologia”
Josep Sedó, productor de vinya i olivera a Bellmunt del Priorat, valora “la llibertat de treballar per a tu mateix i la màgia d’estar tot l’any cuidant un arbre o una planta per finalment treure’n el fruit. És una feina molt maca”.
No obstant això, els temps actuals són complicats. “A part dels problemes que pot tenir qualsevol jove a Catalunya, a la nostra comarca estem patint molt la sequera. Bona part de la meva explotació és secà. Aquesta verema la collita ha baixat a la meitat i d’olives n’hem collit una tercera part”.
Com a jove, ha participat a les recents mobilitzacions de la pagesia, des dels talls a Móra d’Ebre a la manifestació de Barcelona o el tancament del Port de Tarragona. També va ser al Fòrum Empresarial de joves agricultors europeus a Tarragona i forma part del consell rector de la Cooperativa Falset Marçà.
La cooperativa va ser cabdal en la seva incorporació. “Cada vegada cal portar més terra per mantenir els mateixos beneficis, ja que els costos augmenten. El meu avi portava 7 hectàrees; el meu pare, 25; ara ja en portem 40. He pogut créixer perquè la cooperativa ha creat l’Espai Test i els socis que es jubilen cedeixen les terres a socis joves que volem emprendre”.
Té dos desitjos. “Que es valori més la nostra feina i es doni suport als joves que volem guanyar-nos la vida. És un sector envellit i si no entren joves, qui farà de pagès d’aquí a vint anys?”
La 69a edició de la Firagost, la Fira Exposició del Camp Català, tornarà els dies 5 i 6 d’agost per convertir Valls en el gran punt de trobada...
La cooperativa Agrícola de Llorenç ha estat reconeguda amb dues medalles d’or als prestigiosos premis International Wine & Spirits Awards 2025....
Aquest plat forma part del menú elaborat pel xef Jordi Àvila a la Jornada Gastronòmica de Productes de Proximitat, organitzada per la...
Aquest plat forma part del menú elaborat pel xef Jordi Àvila a la Jornada Gastronòmica de Productes de Proximitat, organitzada per la...
Aquest plat forma part del menú elaborat pel xef Jordi Àvila a la Jornada Gastronòmica de Productes de Proximitat, organitzada per la...
Xef Caprabo ha acollit la jornada gastronòmica, organitzada per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i Caprabo, on les...
Un any més, el festival Sons del Món proposa gaudir de la música i el vi en una oferta cultural ideal per l’estiu. El celler Empordàlia...
El municipi de Nulles (Alt Camp) es prepara per acollir la segona edició del Melodeep Festival, una cita musical única que combina la millor...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h