Carregant web FCAC

RETRAT

Josep Sedó, productor de vinya i olivera al Priorat

Soci i membre del consell rector de la Cooperativa Falset Marçà

04/04/2024
Josep Sedó, soci i membre  del consell rector de la Cooperativa Falset Marçà
Josep Sedó, soci i membre del consell rector de la Cooperativa Falset Marçà © Estudi Tardet

“Crec que no hi ha hagut un moment que decidís ser pagès. Vaig néixer així. De petit ja anava al tros amb els pares i sempre he tingut clar que el meu lloc és la terra. M’hi vaig incorporar professionalment als 21 anys, després d’estudiar grau mig d’agropecuària i grau superior d’enologia”

Josep Sedó, productor de vinya i olivera a Bellmunt del Priorat, valora “la llibertat de treballar per a tu mateix i la màgia d’estar tot l’any cuidant un arbre o una planta per finalment treure’n el fruit. És una feina molt maca”.

No obstant això, els temps actuals són complicats. “A part dels problemes que pot tenir qualsevol jove a Catalunya, a la nostra comarca estem patint molt la sequera. Bona part de la meva explotació és secà. Aquesta verema la collita ha baixat a la meitat i d’olives n’hem collit una tercera part”.

Com a jove, ha participat a les recents mobilitzacions de la pagesia, des dels talls a Móra d’Ebre a la manifestació de Barcelona o el tancament del Port de Tarragona. També va ser al Fòrum Empresarial de joves agricultors europeus a Tarragona i forma part del consell rector de la Cooperativa Falset Marçà.

La cooperativa va ser cabdal en la seva incorporació. “Cada vegada cal portar més terra per mantenir els mateixos beneficis, ja que els costos augmenten. El meu avi portava 7 hectàrees; el meu pare, 25; ara ja en portem 40. He pogut créixer perquè la cooperativa ha creat l’Espai Test i els socis que es jubilen cedeixen les terres a socis joves que volem emprendre”.

Té dos desitjos. “Que es valori més la nostra feina i es doni suport als joves que volem guanyar-nos la vida. És un sector envellit i si no entren joves, qui farà de pagès d’aquí a vint anys?” 

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
29.10.2024

Fitness i vi, la nova proposta d'enoturisme a Empordàlia

29/10/2024

El celler Empordàlia amplia la seva oferta d’enoturisme amb tot tipus de propostes. El 10 de novembre arriba el moment de l’esport amb Fitness...

08.10.2024

Els vins de cooperativa premiats a totes les categories dels Premis Vinari

08/10/2024

Els cellers cooperatius han obtingut un total de 32 medalles (2 Vinari Gran Or, 11 Vinari d'Or i 19 Vinari de Plata) i el Premi Vinari al Millor...

16.08.2024

Mousse de paraguaià

16/08/2024

Nova recepta fàcil i senzilla. Conquista el teu paladar i els teus convidats amb aquesta mousse de paraguaià. Comencem? Ingredients per a 4...

01.08.2024

Pastís de nectarines

01/08/2024

Tens un dinar amb els amics o la família i no saps que portar? Et proposem aquest pastís de nectarina i segur que triomfaràs....

20.06.2024

Dos vins joves de cooperativa, Gran Or als Premis Vinari

20/06/2024

La 12a edició dels Premis Vinari dels vins catalans ja té medaller per als vins joves. Un any més, trobem vins de cellers cooperatius a la llista...

03.06.2024

Què és un vi blanc de negres?

03/06/2024

Moltes persones pensen que el color del vi depèn de la varietat de raïm amb què s’elabora, però no és així. Si agafem raïms de diferents...

03.06.2024

20 propostes al nou Govern català

06/2024

Les setmanes prèvies a les Eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) va...

03.06.2024

Un nou impuls a les cooperatives

06/2024

Des de fa més de 20 anys, la intercooperació és un dels principals eixos de treball de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Una...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya