“Crec que no hi ha hagut un moment que decidís ser pagès. Vaig néixer així. De petit ja anava al tros amb els pares i sempre he tingut clar que el meu lloc és la terra. M’hi vaig incorporar professionalment als 21 anys, després d’estudiar grau mig d’agropecuària i grau superior d’enologia”
Josep Sedó, productor de vinya i olivera a Bellmunt del Priorat, valora “la llibertat de treballar per a tu mateix i la màgia d’estar tot l’any cuidant un arbre o una planta per finalment treure’n el fruit. És una feina molt maca”.
No obstant això, els temps actuals són complicats. “A part dels problemes que pot tenir qualsevol jove a Catalunya, a la nostra comarca estem patint molt la sequera. Bona part de la meva explotació és secà. Aquesta verema la collita ha baixat a la meitat i d’olives n’hem collit una tercera part”.
Com a jove, ha participat a les recents mobilitzacions de la pagesia, des dels talls a Móra d’Ebre a la manifestació de Barcelona o el tancament del Port de Tarragona. També va ser al Fòrum Empresarial de joves agricultors europeus a Tarragona i forma part del consell rector de la Cooperativa Falset Marçà.
La cooperativa va ser cabdal en la seva incorporació. “Cada vegada cal portar més terra per mantenir els mateixos beneficis, ja que els costos augmenten. El meu avi portava 7 hectàrees; el meu pare, 25; ara ja en portem 40. He pogut créixer perquè la cooperativa ha creat l’Espai Test i els socis que es jubilen cedeixen les terres a socis joves que volem emprendre”.
Té dos desitjos. “Que es valori més la nostra feina i es doni suport als joves que volem guanyar-nos la vida. És un sector envellit i si no entren joves, qui farà de pagès d’aquí a vint anys?”
El celler Castell d’Or arriba a la Barcelona Wine Week amb propostes innovadores que reflecteixen la seva essència i valors. En aquesta...
El saló Barcelona Wine Week s’ha convertit en una cita ineludible per als cellers de tot l’Estat. Així ho demostren les dades d’enguany, que...
El celler Empordàlia consolida la seva posició com a referent en la protecció i preservació del medi ambient; així com pel que fa al...
El Celler Modernista de Rocafort de Queralt ha acollit aquest migdia la presentació d’Amics Martinell, la iniciativa de Fundació Domenys per...
La cooperativa Agrícola Corbera d’Ebre presenta 'Nakens', el primer vi sec de 9% de l’estat espanyol que no ha passat per un procés de...
L’oli d’oliva ‘Baronia de Cabacés’, de la cooperativa Agrícola de Cabacés, ha estat escollit un dels 10 millors olis d’oliva de la...
La Generalitat de Catalunya ha fet públic aquest migdia que La Fageda, sòcia de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, ha estat...
Barcelona celebrarà un any més l’arribada del vi novell amb una festa el dissabte, 30 de novembre, als jardins del Palau Robert. Una oportunitat...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h