Carregant web FCAC

Les Garrigues, l'oli i els Vilars

04/04/2024
Els Vilars d'Arbeca
Els Vilars d'Arbeca © Jaume Boldú

Un viatge per la tradició dels paisatges de les Garrigues, per una terra que va veure néixer la varietat d’oliva arbequina i on es troba un dels jaciments arqueològics ibèrics més ben conservats d’Europa: la Fortalesa dels Vilars. Som a Arbeca!

L’alternança entre vegetació natural i els camps de conreu dona lloc a un paisatge agroforestal. Les oliveres i els ametllers s’alternen entre grans altiplans, zones rocoses i fondalades.

En aquest entorn es troba la sorprenent Fortalesa dels Vilars, construïda a la primera Edat de Ferro, i dotada amb una muralla reforçada per dotze torres, un camp frisó de pedres clavades i un fossat. El seu sistema de control de les aigües, a banda de fer-la encara més inexpugnable, facilitava l’accés a l’aigua mitjançant un pou cisterna central, malgrat que la fortificació fos atacada.

Per les seves característiques i l’estructura urbanística preconcebuda amb un impressionant dispositiu defensiu, aquest jaciment fou declarat Bé Cultural d’Interès Nacional al 1998 i s’hi poden fer visites guiades.

Cada any, a principis d’agost, l’associació d’Amics dels Vilars organitza la Nit del Foc -una vetllada màgica on la fortalesa s’omple de llum, màgia i color- i El Tast Jazz -que porta la bona música a aquest espai. Les inscripcions es poden fer mitjançant la web www.arbecaturisme.cat.

Cooperativa Arbequina, l’esforç de tot un poble per mantenir viva la seva herència més preuada, l’oli d’oliva arbequí

Ara bé, resulta impossible ser a Arbeca i no tastar els seus olis. La centenària Cooperativa Arbequina és una de les Catedrals de l’Oli de les Garrigues, i compta amb un edifici dissenyat per l’arquitecte Cèsar Martinell que actualment acull l’agrobotiga i l’oficina de turisme.

A l’Espai Martinell, es pot gaudir d’un tast d’olis dels millors extra verge de la cooperativa i descobrir tots els matisos dels olis arbequins. A més, es poden recórrer les instal·lacions i gaudir d’un audiovisual on s’explica tot el procés d’elaboració de l’oli, del camp a la taula.

L’activitat també inclou una visita guiada a l’antic molí i les antigues premses. Es un viatge per la tradició que es pot combinar amb la visita a la Fortalesa del Vilar.

El tast d’olis Premium Arbequina, la visita a l’antic molí i les premses i la visita guiada a la Fortalesa els Vilars es fan els dissabtes i diumenges de 10 a 13 hores i amb reserva prèvia. El cost total és de 15€.

En acabar, l’Agrobotiga té a disposició dels visitants els productes de la cooperativa i altres de la zona, tot proximitat.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
17.12.2024

‘Baronia de Cabacés’ entre els 10 millors olis d'oliva de Catalunya

17/12/2024

L’oli d’oliva ‘Baronia de Cabacés’, de la cooperativa Agrícola de Cabacés, ha estat escollit un dels 10 millors olis d’oliva de la...

03.12.2024

La Generalitat de Catalunya concedeix la Creu de Sant Jordi a La Fageda

03/12/2024

La Generalitat de Catalunya ha fet públic aquest migdia que La Fageda, sòcia de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, ha estat...

25.11.2024

La Festa del Vi Novell català torna a Barcelona

25/11/2024

Barcelona celebrarà un any més l’arribada del vi novell amb una festa el dissabte, 30 de novembre, als jardins del Palau Robert. Una oportunitat...

18.11.2024

Castell d'Or rellança la imatge de la seva marca Cossetània

18/11/2024

Castell d’Or anuncia la renovació completa de la seva gamma de vins i caves 'Cossetània', inspirada en l’essència ancestral del poblat iber...

13.11.2024

IMPULS.COOP

11/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació han treballat coordinadament,...

13.11.2024

"La burocràcia és un escull per als professionals del sector"

11/2024

Òscar Ordeig, conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, és reconegut en l’àmbit polític català...

13.11.2024

Reunió bilateral amb el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

11/2024

La preocupació front la sequera i altres inclemències meteorològiques així com la transformació cap a una major competitivitat, són aspectes...

13.11.2024

La fruita seca, en perill

11/2024

La situació de sequera que s’arrossega a Catalunya i els efectes del canvi climàtic estan tenint un impacte greu en el sector de la fruita seca...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya