Un viatge per la tradició dels paisatges de les Garrigues, per una terra que va veure néixer la varietat d’oliva arbequina i on es troba un dels jaciments arqueològics ibèrics més ben conservats d’Europa: la Fortalesa dels Vilars. Som a Arbeca!
L’alternança entre vegetació natural i els camps de conreu dona lloc a un paisatge agroforestal. Les oliveres i els ametllers s’alternen entre grans altiplans, zones rocoses i fondalades.
En aquest entorn es troba la sorprenent Fortalesa dels Vilars, construïda a la primera Edat de Ferro, i dotada amb una muralla reforçada per dotze torres, un camp frisó de pedres clavades i un fossat. El seu sistema de control de les aigües, a banda de fer-la encara més inexpugnable, facilitava l’accés a l’aigua mitjançant un pou cisterna central, malgrat que la fortificació fos atacada.
Per les seves característiques i l’estructura urbanística preconcebuda amb un impressionant dispositiu defensiu, aquest jaciment fou declarat Bé Cultural d’Interès Nacional al 1998 i s’hi poden fer visites guiades.
Cada any, a principis d’agost, l’associació d’Amics dels Vilars organitza la Nit del Foc -una vetllada màgica on la fortalesa s’omple de llum, màgia i color- i El Tast Jazz -que porta la bona música a aquest espai. Les inscripcions es poden fer mitjançant la web www.arbecaturisme.cat.
Cooperativa Arbequina, l’esforç de tot un poble per mantenir viva la seva herència més preuada, l’oli d’oliva arbequí
Ara bé, resulta impossible ser a Arbeca i no tastar els seus olis. La centenària Cooperativa Arbequina és una de les Catedrals de l’Oli de les Garrigues, i compta amb un edifici dissenyat per l’arquitecte Cèsar Martinell que actualment acull l’agrobotiga i l’oficina de turisme.
A l’Espai Martinell, es pot gaudir d’un tast d’olis dels millors extra verge de la cooperativa i descobrir tots els matisos dels olis arbequins. A més, es poden recórrer les instal·lacions i gaudir d’un audiovisual on s’explica tot el procés d’elaboració de l’oli, del camp a la taula.
L’activitat també inclou una visita guiada a l’antic molí i les antigues premses. Es un viatge per la tradició que es pot combinar amb la visita a la Fortalesa del Vilar.
El tast d’olis Premium Arbequina, la visita a l’antic molí i les premses i la visita guiada a la Fortalesa els Vilars es fan els dissabtes i diumenges de 10 a 13 hores i amb reserva prèvia. El cost total és de 15€.
En acabar, l’Agrobotiga té a disposició dels visitants els productes de la cooperativa i altres de la zona, tot proximitat.
Xef Caprabo ha acollit la jornada gastronòmica, organitzada per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i Caprabo, on les...
Un any més, el festival Sons del Món proposa gaudir de la música i el vi en una oferta cultural ideal per l’estiu. El celler Empordàlia...
El municipi de Nulles (Alt Camp) es prepara per acollir la segona edició del Melodeep Festival, una cita musical única que combina la millor...
Els Premis Vinari s’han posicionat com l’esdeveniment de referència que premia els millors vins elaborats pels cellers catalans. Amb més de 900...
Els vins i caves de Domenio, marca de la cooperativa Cellers Domenys, han tornat a ser reconeguts a nivell internacional amb nou medalles als...
Caprabo ha celebrat la VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona, al supermercat d’Altafulla, amb una assistència de...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va comparèixer, el 18 de març, al Parlament de Catalunya i per reclamar urgència en la...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya reafirma el compromís amb el present i el futur del cooperativisme agrari català apostant per...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h