Un viatge per la tradició dels paisatges de les Garrigues, per una terra que va veure néixer la varietat d’oliva arbequina i on es troba un dels jaciments arqueològics ibèrics més ben conservats d’Europa: la Fortalesa dels Vilars. Som a Arbeca!
L’alternança entre vegetació natural i els camps de conreu dona lloc a un paisatge agroforestal. Les oliveres i els ametllers s’alternen entre grans altiplans, zones rocoses i fondalades.
En aquest entorn es troba la sorprenent Fortalesa dels Vilars, construïda a la primera Edat de Ferro, i dotada amb una muralla reforçada per dotze torres, un camp frisó de pedres clavades i un fossat. El seu sistema de control de les aigües, a banda de fer-la encara més inexpugnable, facilitava l’accés a l’aigua mitjançant un pou cisterna central, malgrat que la fortificació fos atacada.
Per les seves característiques i l’estructura urbanística preconcebuda amb un impressionant dispositiu defensiu, aquest jaciment fou declarat Bé Cultural d’Interès Nacional al 1998 i s’hi poden fer visites guiades.
Cada any, a principis d’agost, l’associació d’Amics dels Vilars organitza la Nit del Foc -una vetllada màgica on la fortalesa s’omple de llum, màgia i color- i El Tast Jazz -que porta la bona música a aquest espai. Les inscripcions es poden fer mitjançant la web www.arbecaturisme.cat.
Cooperativa Arbequina, l’esforç de tot un poble per mantenir viva la seva herència més preuada, l’oli d’oliva arbequí
Ara bé, resulta impossible ser a Arbeca i no tastar els seus olis. La centenària Cooperativa Arbequina és una de les Catedrals de l’Oli de les Garrigues, i compta amb un edifici dissenyat per l’arquitecte Cèsar Martinell que actualment acull l’agrobotiga i l’oficina de turisme.
A l’Espai Martinell, es pot gaudir d’un tast d’olis dels millors extra verge de la cooperativa i descobrir tots els matisos dels olis arbequins. A més, es poden recórrer les instal·lacions i gaudir d’un audiovisual on s’explica tot el procés d’elaboració de l’oli, del camp a la taula.
L’activitat també inclou una visita guiada a l’antic molí i les antigues premses. Es un viatge per la tradició que es pot combinar amb la visita a la Fortalesa del Vilar.
El tast d’olis Premium Arbequina, la visita a l’antic molí i les premses i la visita guiada a la Fortalesa els Vilars es fan els dissabtes i diumenges de 10 a 13 hores i amb reserva prèvia. El cost total és de 15€.
En acabar, l’Agrobotiga té a disposició dels visitants els productes de la cooperativa i altres de la zona, tot proximitat.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) expressa la seva satisfacció perquè tres molins cooperatius catalans han obtingut els...
La cooperativa Conca de la Tordera commemora, dijous 20 de març, els 125 anys de l’existència de cooperativisme a les comarques del Maresme i la...
A Catalunya, hi ha 55 cooperatives agràries amb secció de crèdit que presten els seus serveis a 72 poblacions i tenen un paper clau per combatre...
Després de successives caigudes del preu en origen des del mes de novembre, en l’inici d’aquest 2025 hem observat un canvi de tendència en les...
El Reial decret de benestar animal aprovat al 2023 establia un període de dos anys per a l’adaptació de les granges de porcí i, per tant, hauria...
La campanya de cítrics a les Terres de l'Ebre ha estat marcada per una suma d’adversitats climàtiques que han afectat significativament la...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha participat a la Taula Agrària en què s’ha concretat un nou paquet de mesures per fer...
Llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va començar la trajectòria laboral al Bages i, de 2004 i a 2007, quan va tenir...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h