“Dona en un sector d’homes. Fa deu anys que m’hi dedico i, a la vinya, sóc feliç. Quan el meu pare es va plantejar deixar d’estar al capdavant de l’explotació familiar, em vaig decidir a provar-ho jo i, ara com ara, em sento afortunada”.
Alicia Figueras porta una explotació agrària prioritària amb 12 hectàrees de vinya que fa cinc anys va reconvertir a ecològica, i també algunes oliveres i ametllers. “Intento fer jo totes les feines del camp amb el suport dels meus pares i l’ajuda del meu marit, quan cal, i gaudeixo molt d’aquest meravellós entorn, imprevisible i canviant”.
Enginyera tècnica en Informàtica de Gestió, apassionada de la natura i la tecnologia, està convençuda que “una cosa pot ajudar l’altra”, i pensa que les noves tecnologies ens poden servir per produir més i millor. Va ser pionera a disposar d’una estació meteorològica pròpia i actualment ha construït un pou per regar que l’ajudarà a fer front a l’escassedat d’aigua: “A la collita de l’any passat només li van caure 156 litres. La sequera va fer perdre gairebé un 60% de la collita en relació amb la campanya anterior, que tampoc havia estat molt bona”.
“El meu avantatge és que totes les meves terres són a un quilòmetre del celler. La cooperativa sempre m’ha ajudat i donat suport: fent formacions, assessorament des de l’ADV, tràmits com la DUN o els plans de reconversió... De fet, vaig estar durant quatre anys al consell rector de Cellers Domenys i vaig aprendre molt. Tothom hauria de provar aquesta responsabilitat en algun moment, per viure tot el procés més enllà de cultivar”.
Quant al futur, ho té clar. “Continuar formant-me per poder millorar i aconseguir unes terres sostenibles econòmicament i ambientalment viables. Aquesta és la clau. Si el jovent es pogués guanyar la vida al camp, el relleu existiria segur”.
Els cellers cooperatius han obtingut un total de 32 medalles (2 Vinari Gran Or, 11 Vinari d'Or i 19 Vinari de Plata) i el Premi Vinari al Millor...
Nova recepta fàcil i senzilla. Conquista el teu paladar i els teus convidats amb aquesta mousse de paraguaià. Comencem? Ingredients per a 4...
Tens un dinar amb els amics o la família i no saps que portar? Et proposem aquest pastís de nectarina i segur que triomfaràs....
La 12a edició dels Premis Vinari dels vins catalans ja té medaller per als vins joves. Un any més, trobem vins de cellers cooperatius a la llista...
Moltes persones pensen que el color del vi depèn de la varietat de raïm amb què s’elabora, però no és així. Si agafem raïms de diferents...
Les setmanes prèvies a les Eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) va...
Des de fa més de 20 anys, la intercooperació és un dels principals eixos de treball de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Una...
La sequera persistent que patim a Catalunya, i en particular a la regió del Cava, ha plantejat desafiaments significatius per al sector...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h