Carregant web FCAC

Què és un vi blanc de negres?

03/06/2024

Moltes persones pensen que el color del vi depèn de la varietat de raïm amb què s’elabora, però no és així. Si agafem raïms de diferents varietats i colors i els obrim, veurem que tots, a excepció d’escasses varietats com la garnatxa tintorera, tenen la polpa incolora. I si els exprimim, obtindrem un suc transparent, el most, amb un lleuger color groguenc.

El color dels vins negres o rosats s’obté gràcies a la maceració del most i posterior fermentació amb les pells de les varietats negres de raïm. Els pigments que li aporten els tanins i polifenols li proporcionaran el color, que variarà en funció del temps que les pells estiguin en contacte amb el most.

Dit això, un vi blanc de negres (o blanc de noirs) és un vi blanc elaborat amb varietats de raïms negres, on el most obtingut de la premsa es separa de les pells per a no transferir el color.

Algunes de les varietats emprades a Catalunya per elaborar aquests tipus de vins són la garnatxa negra, la carinyena, l’ull de llebre, la pinot noir o el tempranillo, sent la garnatxa negra l’estrella.

En general es tracten de vins singulars i intensos, però alhora frescos, on es poden trobar els matisos i l’essència de les varietats negres de raïm.

Són ideals per acompanyar arrossos i paelles o bé amb carns blanques, ja que la garnatxa és una varietat que dóna volum i estructura en boca i pot acompanyar una carn lleugera.

Us animem a descobrir-los amb una selecció de referències de cellers cooperatius que de ben segur us faran gaudir a taula.

'Primícia'
Celler Batea
DO Terra Alta, garnatxa negra
Ideal per maridar sushi, marisc, peix i formatges suaus.

‘Roc VS’
Sant Josep Vins (Bot)
DO Terra Alta, garnatxa negra
Es tracta d’un vi molt versàtil que pot acompanyar tot un àpat. Especialment indicat per acompanyar formatges curats de pasta dura.

‘Mas Picosa’
Celler Capçanes
DO Montsant, garnatxa negra ecològica
Marida bé amb menjars lleugers com amanides, peix i marisc; o bé per prendre’l durant l’aperitiu.

‘Lo Batalletes’
Agrícola de Corbera d’Ebre
DO Terra Alta, carinyena
Peixos forts com la tonyina i el salmó. Perfecte per al sushi, la perdiu i la guatlla en escabetx, micuit d’ànec, foie i formatges semicurats i curats. És un vi complex amb un volum i una untuositat en boca que el fa molt especial i que parla per si sol.

'L'Obaga'
Vinícola del Priorat (Gratallops)
DOQ Priorat, garnatxa negra
Ideal per acompanyar menjars untosos com els formatges, la tonyina, el salmó o carns blanques i verdures a la brasa.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
08.10.2024

Els vins de cooperativa premiats a totes les categories dels Premis Vinari

08/10/2024

Els cellers cooperatius han obtingut un total de 32 medalles (2 Vinari Gran Or, 11 Vinari d'Or i 19 Vinari de Plata) i el Premi Vinari al Millor...

16.08.2024

Mousse de paraguaià

16/08/2024

Nova recepta fàcil i senzilla. Conquista el teu paladar i els teus convidats amb aquesta mousse de paraguaià. Comencem? Ingredients per a 4...

01.08.2024

Pastís de nectarines

01/08/2024

Tens un dinar amb els amics o la família i no saps que portar? Et proposem aquest pastís de nectarina i segur que triomfaràs....

20.06.2024

Dos vins joves de cooperativa, Gran Or als Premis Vinari

20/06/2024

La 12a edició dels Premis Vinari dels vins catalans ja té medaller per als vins joves. Un any més, trobem vins de cellers cooperatius a la llista...

03.06.2024

Tasta Empordàlia a alta mar

06/2024

Aquest estiu tornen els “Tastos Pirates” que, des de l’estiu passat, el celler cooperatiu Empordàlia ofereix a alta mar. De juny a setembre...

03.06.2024

Arròs amb fruits secs

06/2024

Soc Olga Casanova Martínez, mestra i aficionada a la cuina. La Ribera d’Ebre és la comarca que em veu viure des de fa molts anys. Des de ben...

03.06.2024

Alicia Figueras, informàtica i viticultora a l'explotació familiar

06/2024

“Dona en un sector d’homes. Fa deu anys que m’hi dedico i, a la vinya, sóc feliç. Quan el meu pare es va plantejar deixar d’estar al...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya