Moltes persones pensen que el color del vi depèn de la varietat de raïm amb què s’elabora, però no és així. Si agafem raïms de diferents varietats i colors i els obrim, veurem que tots, a excepció d’escasses varietats com la garnatxa tintorera, tenen la polpa incolora. I si els exprimim, obtindrem un suc transparent, el most, amb un lleuger color groguenc.
El color dels vins negres o rosats s’obté gràcies a la maceració del most i posterior fermentació amb les pells de les varietats negres de raïm. Els pigments que li aporten els tanins i polifenols li proporcionaran el color, que variarà en funció del temps que les pells estiguin en contacte amb el most.
Dit això, un vi blanc de negres (o blanc de noirs) és un vi blanc elaborat amb varietats de raïms negres, on el most obtingut de la premsa es separa de les pells per a no transferir el color.
Algunes de les varietats emprades a Catalunya per elaborar aquests tipus de vins són la garnatxa negra, la carinyena, l’ull de llebre, la pinot noir o el tempranillo, sent la garnatxa negra l’estrella.
En general es tracten de vins singulars i intensos, però alhora frescos, on es poden trobar els matisos i l’essència de les varietats negres de raïm.
Són ideals per acompanyar arrossos i paelles o bé amb carns blanques, ja que la garnatxa és una varietat que dóna volum i estructura en boca i pot acompanyar una carn lleugera.
Us animem a descobrir-los amb una selecció de referències de cellers cooperatius que de ben segur us faran gaudir a taula.
'Primícia'
Celler Batea
DO Terra Alta, garnatxa negra
Ideal per maridar sushi, marisc, peix i formatges suaus.
‘Roc VS’
Sant Josep Vins (Bot)
DO Terra Alta, garnatxa negra
Es tracta d’un vi molt versàtil que pot acompanyar tot un àpat. Especialment indicat per acompanyar formatges curats de pasta dura.
‘Mas Picosa’
Celler Capçanes
DO Montsant, garnatxa negra ecològica
Marida bé amb menjars lleugers com amanides, peix i marisc; o bé per prendre’l durant l’aperitiu.
‘Lo Batalletes’
Agrícola de Corbera d’Ebre
DO Terra Alta, carinyena
Peixos forts com la tonyina i el salmó. Perfecte per al sushi, la perdiu i la guatlla en escabetx, micuit d’ànec, foie i formatges semicurats i curats. És un vi complex amb un volum i una untuositat en boca que el fa molt especial i que parla per si sol.
'L'Obaga'
Vinícola del Priorat (Gratallops)
DOQ Priorat, garnatxa negra
Ideal per acompanyar menjars untosos com els formatges, la tonyina, el salmó o carns blanques i verdures a la brasa.
Castell d’Or anuncia la renovació completa de la seva gamma de vins i caves Cossetània, inspirada en l’essència ancestral del poblat iber que...
La Cooperativa Vinícola de Sarral organitza, el cap de setmana del 15 al 17 de novembre, la 27a Festa del Vi Novell a les instal·lacions del celler...
La Cooperativa Agrícola del Prat consolida la seva presència a les més importants cites gastronòmiques del circuit i torna, per tercer any...
El celler Empordàlia amplia la seva oferta d’enoturisme amb tot tipus de propostes. El 10 de novembre arriba el moment de l’esport amb Fitness...
Els cellers cooperatius han obtingut un total de 32 medalles (2 Vinari Gran Or, 11 Vinari d'Or i 19 Vinari de Plata) i el Premi Vinari al Millor...
Nova recepta fàcil i senzilla. Conquista el teu paladar i els teus convidats amb aquesta mousse de paraguaià. Comencem? Ingredients per a 4...
Tens un dinar amb els amics o la família i no saps que portar? Et proposem aquest pastís de nectarina i segur que triomfaràs....
La 12a edició dels Premis Vinari dels vins catalans ja té medaller per als vins joves. Un any més, trobem vins de cellers cooperatius a la llista...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h