Carregant web FCAC

La Festa del Vi Novell català torna a Barcelona

La padrina del vi novell 2024, la periodista gastronòmica, Carme Gasull, serà l'encarregada d'obrir l'acte fent l'espinjolament de la bota

25/11/2024
Cooperativa Vinícola de Sarral a la Festa del Vi Novell 2023
Cooperativa Vinícola de Sarral a la Festa del Vi Novell 2023 © Col·lectiu de Cellers Elaboradors de Vi Novell

Barcelona celebrarà un any més l’arribada del vi novell amb una festa el dissabte, 30 de novembre, als jardins del Palau Robert. Una oportunitat excel·lent per tastar els primers vins de l’anyada 2024 que hi arriben de la mà de vuit elaboradors de tota la geografia catalana. La Festa del Vi Novell de Barcelona arribarà enguany a la seva vuitena edició i és possible gràcies al treball conjunt entre el Col·lectiu de Cellers Elaboradors de Vi Novell i l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI).

La Festa del Vi Novell de Barcelona començarà a les 11.30 h del matí amb una representació teatral sobre el costum de penjar la branca de pi quan un celler tenia vi novell. Seguidament es farà l’espinjolament de la bota per part de la padrina del vi novell 2024, la periodista gastronòmica Carme Gasull. A les 4 de la tarda serà el torn d’un joc de preguntes i respostes sobre el vi novell.

L’entrada a la festa és lliure i allà mateix es podran comprar els tiquets per a les degustacions, amb un preu de 2 € una degustació i 12 € el pack de 7 degustacions que, a més, inclou un val de 2 € de descompte per la compra d’una ampolla de vi. Per les copes caldrà deixar un dipòsit de 3 € que es poden recuperar quan es torna la copa.

Els cellers que enguany participaran a la festa són Carles Andreu, Vinícola de Sarral i Vins Petxina, de la DO Conca de Barberà; el Celler Cooperatiu d’Espolla, de la DO Empordà; els cellers Masroig i Ronadelles, de la DO Montsant; Maset, de la DO Penedès; i Sant Josep Vins, de la DO Terra Alta. A més, també hi seran presents els cellers Jaume de Puntiró i 7103 Petit Celler de Mallorca. Per acompanyar el vi novell, a la festa hi hauran productes gastronòmics de la Formatgeria Sant Gil d’Albió, la Formatgeria Betara i els Embotits de Bosch i Casals.

Sobre el vi novell

La iniciativa del vi novell neix de la proposta que l’any 2017 un grup de cellers sensibles a la tradició del vi novell van fer a l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) per promocionar els vins amb Denominació d’Origen que s’elaboren i comercialitzen arreu del territori fent ús del terme tradicional ‘novell’.

Els principals factors que caracteritzen el vi novell són la temporalitat i la producció limitada. El vi novell s’enceta per Sant Martí (11 de novembre) i el seu consum dura fins que comencen a sortir els primers vins joves dels cellers. I és que el vi novell és un vi més que jove. Només s’embotella a l’inici de cada campanya i és el primer tast de la collita. És un vi afruitat i fresc que recorda el gust del raïm i que és ideal per acompanyar tota mena d’àpats, especialment aquells elaborats a base d’altres productes de temporada, a més de ser el maridatge perfecte per a tots aquells productes derivats del porc.

Font: Col·lectiu de Cellers Elaboradors de Vi Novell
Altres notícies
18.03.2025

125 anys de cooperativisme al Maresme i la Selva, i 25è aniversari de Conca de la Tordera

18/03/2025

La cooperativa Conca de la Tordera commemora, dijous 20 de març, els 125 anys de l’existència de cooperativisme a les comarques del Maresme i la...

14.03.2025

Mallart Artesans Xarcuters, la primera xarcuteria que fa la botifarra a l'exclusió

03/2025

Mallart Artesans Xarcuters és un projecte de transformació social impulsat per la Fundació Mas Albornà, dedicada a la inserció sociolaboral de...

14.03.2025

Esmorzar al Priorat entre oliveres

03/2025

A la part occidental del Priorat, s’alça Cabacés. És un poble ric en patrimoni, amb un nucli antic que conserva molts elements del seu passat...

14.03.2025

Cranc del Delta amb ajoblanco de calçots del Prat

03/2025

Sóc en Marc Grivé, xef i propietari de Gastroshows, un espai on podràs gaudir d’una experiència gastronòmica única en un sopar clandestí a...

14.03.2025

Montse Ciurana, ramadera de tercera generació

03/2025

“De petita, donava llet als vedells. Després, vaig anar aprenent a munyir i a preparar el menjar de les vaques... i ajudava a l’estiu”. Montse...

04.03.2025

La Cooperativa Agrícola de Cabacés inaugura noves oficines

04/03/2025

La Cooperativa Agrícola de Cabacés ha inaugurat les noves oficines, un projecte que representa un gran pas endavant per al sector i per al...

03.03.2025

Torna la Festa del Soci de Cellers Domenys amb centenars de participants

03/03/2025

Sant Jaume dels Domenys ha acollit la tradicional Festa del Soci de Cellers Domenys, una jornada que ha reunit centenars de socis i sòcies en un...

27.02.2025

L’OOVE 'Terrall' reconegut internacionalment

27/02/2025

Per segon any consecutiu, l’oli d’oliva verge extra ‘Terrall’, de la cooperativa Sant Isidre de les Borges Blanques, ha obtingut la medalla...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya