Seguint el full de ruta que la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha dissenyat conjuntament amb joves socis i sòcies de cooperatives, s'ha organitzat un viatge d'estudis, on un grup de 25 joves han tingut l’oportunitat de conèixer experiències de cooperatives agràries d'Aragó, Navarra, País Basc i França.
L'objectiu principal del viatge ha estat oferir als i les joves una experiència directa amb l’entorn rural i les realitats de les diferents sectors productius, al mateix temps que les cooperatives els hi proporcionessin les eines i recursos necessaris per poder implementar en els seus propis camps de treball.
Per oferir un ampli ventall d’experiències i realitats, la ruta incloia sectors productius tant diversos com el cereals, el porcí, l'oví, la vitivinícola i l'hortofructícola; i la visita a les cooperatives agràries de Grupo Pastores, San Juan Bautista de Fuendejalón, Grupo AN (Piensos Caceco, Centro Hortofrutícola de Tudela i Cooperativa de Lerín), Udapa S. Coop, Grupo Mondragón Corporación, Bsatxerri i la Cave d’Irouleguy.
Durant les visites, van tenir l’oportunitat de descobrir els reptes als que s’enfronten aquestes cooperatives i les solucions innovadores que apliquen per millorar l’eficiència, la sostenibilitat de les seves pràctiques i comprendre la importància que té la col·laboració entre productors/es i l’enfortiment del teixit social en les zones rurals.
El relleu generacional és clau per garantir la continuïtat i evolució del cooperativisme, assegurant el futur de les nostres zones rurals?
El relleu generacional és un aspecte fonamental per a la FCAC, la clau per garantir la continuïtat i evolució del cooperativisme, assegurant un futur més pròsper per a les nostres zones rurals. Aquestes actuacions permeten als nostres joves crear teixit, facilitant així que augmenti la iniciativa i la motivació. Així doncs, no només és una experiència educativa, sinó una llavor per al futur, fomentant la innovació, el compromís i la unió generacional en el sector.
Aquesta experiència ha estat summament enriquidora tant a nivell personal com professional, on els i les joves han tingut l’oportunitat d’adquirir coneixements, enfortir els vincles i explorar diverses oportunitats que els permetran avançar. Les interaccions amb diferents professionals i organitzacions han mostrat que la sinergia és fonamental per a l’èxit en qualsevol projecte. Alhora, ha permès observar que cal una actitud proactiva davant la innovació i estar preparats per ajustar les estratègies als nous reptes que vindran.
Aquesta actuació s'ha realitzat a través del Programa d’Assistència Tècnica emmarcat dins de les actuacions del Conveni MAPA -Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya per al desenvolupament de diverses activitats de millora de la competitivitat i modernització de les cooperatives agroalimentàries i la formació, igualtat i relleu generacional en consells rectors.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que el nou Pla d’Assegurances Agràries per a 2025 limita les cobertures de...
La cooperativa Conca de la Tordera commemora, dijous 20 de març, els 125 anys de l’existència de cooperativisme a les comarques del Maresme i la...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) compareix al Parlament de Catalunya per reclamar la simplificació administrativa al...
Cellers Domenys manifesta el seu suport ferm al Pla de Reg del Penedès i el Garraf, una iniciativa que marcarà un abans i un després en la gestió...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) es reuneix, avui a la tarda, amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), la Cooperativa Apícola Tarragonina i la SAT LTDA Apícola El Perelló sol·liciten al...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que la probable imposició d’aranzels del 25% a tots els productes provinents de...
Nespresso ha donat 205,8 tones d'arròs de la collita del 2024 a la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments (FESBAL) i els seus 54 Bancs d'Aliments...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h