“De petita, donava llet als vedells. Després, vaig anar aprenent a munyir i a preparar el menjar de les vaques... i ajudava a l’estiu”. Montse Ciurana és una ramadera de tercera generació que porta, amb la seva mare i la seva germana Maria, una granja de 140 vaques de llet i uns 50 vedells.
Enginyera agrònoma, que s’ha dedicat professionalment a la ramaderia sense tenir-ho premeditat. “M’he anat deixant portar. Cada vegada m’agradava més i vaig veure que això és el que volia fer”.
La Montse és conscient que, en aquest sector, pot ser difícil el relleu generacional perquè “no és només una feina, és un estil de vida” amb un lligam que altres persones no voldrien. “A mi m’agrada estar a l’aire lliure, treballar amb la família, prendre decisions, sentir que produeixes aliments i contribueixes a donar resposta a una demanda de la societat, estar amb animals. Algunes vaques, com la Lluïsa, són molt manyagues... si les toques, acaben venint quan les crides”.
Actualment tenen les feines compartides. Mentre la Montse es dedica al camp, on produeixen farratges per alimentar les vaques, la Maria i la mare porten la granja. “Les decisions les prenem sempre conjuntament”.
“Sempre he vist la mare, la tia i l’àvia al capdavant; per a mi és normal que una dona porti una granja”.
Mai s’ha sentit estranya per ser dona en un món on, tradicionalment, era més visible l’home perquè “sempre he vist la mare, la tia i l’àvia al capdavant; per a mi és normal que una dona porti una granja”.
També sempre han pertanyut a una cooperativa. Ara són sòcies de Ramaders del Baix Empordà, que forma part de Llet Nostra. Li agradaria transmetre al consumidor que “per conservar el medi, cal que hi hagi gent que hi visquem i que el cuidem. L’entorn és una cosa que gaudim tothom, i comprant un bric de la nostra llet es dona suport a granges catalanes i a explotacions familiars que estem cuidant aquest territori”.
Quan la Montse mira al futur li agradaria “poder seguir amb el que faig i tenir l’oportunitat d’anar fent millores a la nostra granja”.
Llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va començar la trajectòria laboral al Bages i, de 2004 i a 2007, quan va tenir...
Les cooperatives agràries són entitats estratègiques per al desenvolupament econòmic i social del sector primari. La seva competitivitat i...
Mallart Artesans Xarcuters és un projecte de transformació social impulsat per la Fundació Mas Albornà, dedicada a la inserció sociolaboral de...
A la part occidental del Priorat, s’alça Cabacés. És un poble ric en patrimoni, amb un nucli antic que conserva molts elements del seu passat...
Sóc en Marc Grivé, xef i propietari de Gastroshows, un espai on podràs gaudir d’una experiència gastronòmica única en un sopar clandestí a...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació han treballat coordinadament,...
Òscar Ordeig, conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, és reconegut en l’àmbit polític català...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h