La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) expressa la seva satisfacció perquè tres molins cooperatius catalans han obtingut els màxims reconeixements dins la categoria “Afruitats Madurs” en els Premis Alimentos d’España als Millors Olis d’Oliva Verge Extra de la campanya 2024-2025.
El primer premi ha estat per a ‘Spelunca’ el verge extra de la Cooperativa Agrària Espluguenca, de l’Espluga Calba, mentre que l’oli ‘Les Cabanes’ de la Cooperativa Agrícola Sant Isidre de Juncosa de les Garrigues i l’oli ‘Ceolpe’ del Centre Oleícola del Penedès n’han estat finalistes. Les dues cooperatives lleidatanes estan adscrites a la DOP Les Garrigues mentre que Ceolpe forma part de la DOP Siurana.
Primer premi per a ‘Spelunca’ de l’Espluga Calba
Fundada al 1959, la Cooperativa Agrària Espluguenca, de l’Espluga Calba, compta amb uns 60 socis productors i elabora uns 120.000 litres d’oli verge extra per any, a partir d’una collita d’uns 600.000 quilos d’olives. Aquesta cooperativa, que actualment treballa per entrar a nous mercats com l’americà, ha aconseguit la màxima distinció en la categoria d’afruitats madurs en el premis als millors verge extra espanyols com a reconeixement a la seva qualitat.
Eduard Ortega, responsable de la Cooperativa Agrària Espluguenca, explica que “som una de les cooperatives més petites de la DOP Les Garrigues per la nostra orografia i per la limitació en l’ús d’aigua, ja que només disposem de reg de suport. També gaudim un microclima diferent a la resta de la comarca i estem a una zona muntanyosa amb molts boscos, factors que ens aporten característiques diferenciades. Més enllà, el nostre gran valor és que pràcticament totes les finques del terme municipal són explotacions d’olivera tradicional que permeten aconseguir gran complexitat aromàtica i sabor molt intens en boca”.
En concret, l’‘Spelunca’, ha obtingut una qualificació de 9 sobre 10 per part del jurat d’aquests premis que convoca el Ministeri d’Agricultura per la diversitat d’aromes secundàries, que inclouen des de l’aroma de carxofa, ametlló o plataner a tocs de fonoll, ametllat i nous, entre d’altres.
A més, aquest oli verge extra compta amb la peculiaritat que va ser un oli verd elaborat la tercera setmana de novembre, quan l’oliva es trobava en el punt òptim d’aromes i qualitat, i amb un equilibri de picant i amargant molt adequat al paladar del consumidor. Entre el moment de la recol·lecció i l’elaboració al molí transcorre molt poc temps per tal de garantir un producte fresc i potent.
‘Les Cabanes’ de Juncosa, finalista
La Cooperativa Agrícola Sant Isidre de Juncosa de les Garrigues ha resultat finalista en la categoria de fruitats madurs en els Premis als Millors Verge Extra d’Espanya, una distinció en la qual ja va obtenir el primer premi la campanya 2021-2022.
Albert Guiu, president de la cooperativa de Juncosa, explica que “l’oli d’oliva verge extra ‘Les Cabanes’ és molt apreciat per la seva puresa i qualitat, i s’elabora exclusivament amb la varietat arbequina. L’entorn on es cultiven les oliveres, envoltades de boscos, matolls i plantes aromàtiques, aporta unes aromes i un afruitat especial al nostre oli, amb unes característiques sensorials molt apreciades pels paladars més exigents”.
A més, la cooperativa elabora la gamma ‘Les Cabanes’ Taste of Earth, un oli verge extra selecció especial de collita primerenca. Es produeix durant la primera quinzena d’octubre i es necessiten deu quilos d’olives per a obtenir un litre d’oli d’aquesta qualitat.
Els olis verge extra de la cooperativa de Juncosa gaudeixen de reconeixement internacional i han estat guardonats a certàmens de Japó, Xina, Israel, Canadà, Nova York, París, Londres i Atenas, entre d’altres com els prestigiosos Premis Mario Solinas que promouen la producció d’OOVEs de qualitat excepcional arreu del món.
A més, aquesta campanya s’ha presentat un nou envàs: el Bag in Tube, que té un disseny elegant i sofisticat, alhora que protegeix l’oli de l’impacte de la llum i l’oxigen. A més, aquest nou bag in box de 3 litres genera menys residus, és més fàcil de reciclar i resulta més lleuger i compacte.
‘Ceolpe’ del Centre Oleícola del Penedès, finalista
Després que l’any passat va aconseguir el primer premi en els Premis al Millor Oli Verge Extra d’Espanya, enguany el Centre Oleícola del Penedès torna a ser reconegut -com a finalista- per la qualitat dels seus olis.
El consell rector de la cooperativa CEOLPE exposa que “és un bon reconeixement de la feina ben feta, tant per part dels productors com del treball al molí per elaborar un bon oli. Tots junts fem de l’oli ‘Ceolpe’ una joia per acompanyar a la nostra gastronomia”.
CEOLPE (Centre Oleícola del Penedès) és una cooperativa de segon grau fundada al 1988 que actualment engloba 12 cooperatives agràries: Agrícola d'Albinyana, Agrícola de Calafell, Agrícola de Llorenç del Penedès, Cellers Domenys, Covides, Celler Cooperatiu de Vila-rodona, Agropecuària Coperal, Agrícola de Vila-seca, Agrícola Verge de les Neus, Serveis Agraris Bon Mas, Celler de Viticultors i Agrícola Sant Isidre de La Pobla de Mafumet.
Les famílies de més de 70 pobles de les comarques de l’Alt i Baix Penedès, Alt i Baix Camp, Tarragonès, Garraf i Conca de Barberà confien les seves olives arbequines a CEOLPE per a l’elaboració. La diversitat de zones permet obtenir un oli d’excel·lent qualitat i molt equilibrat, fruit del cupatge de les olives de les zones més primerenques amb les de zones més tardanes, aconseguint una gran diversitat de matisos.
L’oli ‘Ceolpe’ va rebre l’any passat altres distincions com un accèssit al millor oli d’oliva verge extra Afruitat Madur DOP Siurana dels Premis del Centre de Desenvolupament de l’Oli (CDO) que organitzen l’Ajuntament de Reus i la Diputació de Tarragona. A més, va ser guardonat en la XXII edició dels Premis Internacionals a la Qualitat de l’Oli d’Oliva Verge Extra EXPOLIVA organitzada per la Fundación del Olivar de Jaén.
En el marc de la reflexió sobre noves formes d’intercooperació, les cooperatives d’horta han realitzat una visita tècnica a la cooperativa La...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que el nou Pla d’Assegurances Agràries per a 2025 limita les cobertures de...
La cooperativa Conca de la Tordera commemora, dijous 20 de març, els 125 anys de l’existència de cooperativisme a les comarques del Maresme i la...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) compareix al Parlament de Catalunya per reclamar la simplificació administrativa al...
Cellers Domenys manifesta el seu suport ferm al Pla de Reg del Penedès i el Garraf, una iniciativa que marcarà un abans i un després en la gestió...
Mallart Artesans Xarcuters és un projecte de transformació social impulsat per la Fundació Mas Albornà, dedicada a la inserció sociolaboral de...
A la part occidental del Priorat, s’alça Cabacés. És un poble ric en patrimoni, amb un nucli antic que conserva molts elements del seu passat...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h