Carregant web FCAC

Guardonades 2 cooperatives oleícoles de Lleida (DOP Les Garrigues) i una de Tarragona (DOP Siurana)

Premi al Millor Oli d’Oliva Verge Extra d’Espanya per a 'Spelunca', de la Cooperativa de l'Espluga Calba

‘Les Cabanes’ de la Cooperativa de Juncosa de les Garrigues i ‘Ceolpe’ del Centre Oleícola del Penedès són les dues finalistes a millor verge extra en la categoria d’Afruitats Madurs

25/03/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) expressa la seva satisfacció perquè tres molins cooperatius catalans han obtingut els màxims reconeixements dins la categoria “Afruitats Madurs” en els Premis Alimentos d’España als Millors Olis d’Oliva Verge Extra de la campanya 2024-2025.

El primer premi ha estat per a ‘Spelunca’ el verge extra de la Cooperativa Agrària Espluguenca, de l’Espluga Calba, mentre que l’oli ‘Les Cabanes’ de la Cooperativa Agrícola Sant Isidre de Juncosa de les Garrigues i l’oli ‘Ceolpe’ del Centre Oleícola del Penedès n’han estat finalistes. Les dues cooperatives lleidatanes estan adscrites a la DOP Les Garrigues mentre que Ceolpe forma part de la DOP Siurana.

Primer premi per a ‘Spelunca’ de l’Espluga Calba

Fundada al 1959, la Cooperativa Agrària Espluguenca, de l’Espluga Calba, compta amb uns 60 socis productors i elabora uns 120.000 litres d’oli verge extra per any, a partir d’una collita d’uns 600.000 quilos d’olives. Aquesta cooperativa, que actualment treballa per entrar a nous mercats com l’americà, ha aconseguit la màxima distinció en la categoria d’afruitats madurs en el premis als millors verge extra espanyols com a reconeixement a la seva qualitat.

Eduard Ortega, responsable de la Cooperativa Agrària Espluguenca, explica que “som una de les cooperatives més petites de la DOP Les Garrigues per la nostra orografia i per la limitació en l’ús d’aigua, ja que només disposem de reg de suport. També gaudim un microclima diferent a la resta de la comarca i estem a una zona muntanyosa amb molts boscos, factors que ens aporten característiques diferenciades. Més enllà, el nostre gran valor és que pràcticament totes les finques del terme municipal són explotacions d’olivera tradicional que permeten aconseguir gran complexitat aromàtica i sabor molt intens en boca”.

En concret, l’‘Spelunca’, ha obtingut una qualificació de 9 sobre 10 per part del jurat d’aquests premis que convoca el Ministeri d’Agricultura per la diversitat d’aromes secundàries, que inclouen des de l’aroma de carxofa, ametlló o plataner a tocs de fonoll, ametllat i nous, entre d’altres. 

A més, aquest oli verge extra compta amb la peculiaritat que va ser un oli verd elaborat la tercera setmana de novembre, quan l’oliva es trobava en el punt òptim d’aromes i qualitat, i amb un equilibri de picant i amargant molt adequat al paladar del consumidor. Entre el moment de la recol·lecció i l’elaboració al molí transcorre molt poc temps per tal de garantir un producte fresc i potent.

‘Les Cabanes’ de Juncosa, finalista

La Cooperativa Agrícola Sant Isidre de Juncosa de les Garrigues ha resultat finalista en la categoria de fruitats madurs en els Premis als Millors Verge Extra d’Espanya, una distinció en la qual ja va obtenir el primer premi la campanya 2021-2022.

Albert Guiu, president de la cooperativa de Juncosa, explica que “l’oli d’oliva verge extra ‘Les Cabanes’ és molt apreciat per la seva puresa i qualitat, i s’elabora exclusivament amb la varietat arbequina. L’entorn on es cultiven les oliveres, envoltades de boscos, matolls i plantes aromàtiques, aporta unes aromes i un afruitat especial al nostre oli, amb unes característiques sensorials molt apreciades pels paladars més exigents”. 

A més, la cooperativa elabora la gamma ‘Les Cabanes’ Taste of Earth, un oli verge extra selecció especial de collita primerenca. Es produeix durant la primera quinzena d’octubre i es necessiten deu quilos d’olives per a obtenir un litre d’oli d’aquesta qualitat.

Els olis verge extra de la cooperativa de Juncosa gaudeixen de reconeixement internacional i han estat guardonats a certàmens de Japó, Xina, Israel, Canadà, Nova York, París, Londres i Atenas, entre d’altres com els prestigiosos Premis Mario Solinas que promouen la producció d’OOVEs de qualitat excepcional arreu del món.

A més, aquesta campanya s’ha presentat un nou envàs: el Bag in Tube, que té un disseny elegant i sofisticat, alhora que protegeix l’oli de l’impacte de la llum i l’oxigen.  A més, aquest nou bag in box de 3 litres genera menys residus, és més fàcil de reciclar i resulta més lleuger i compacte.

‘Ceolpe’ del Centre Oleícola del Penedès, finalista

Després que l’any passat va aconseguir el primer premi en els Premis al Millor Oli Verge Extra d’Espanya, enguany el Centre Oleícola del Penedès torna a ser reconegut -com a finalista- per la qualitat dels seus olis.

El consell rector de la cooperativa CEOLPE exposa que “és un bon reconeixement de la feina ben feta, tant per part dels productors com del treball al molí per elaborar un bon oli. Tots junts fem de l’oli ‘Ceolpe’ una joia per acompanyar a la nostra gastronomia”.

CEOLPE (Centre Oleícola del Penedès) és una cooperativa de segon grau fundada al 1988 que actualment engloba 12 cooperatives agràries: Agrícola d'Albinyana, Agrícola de Calafell, Agrícola de Llorenç del Penedès, Cellers Domenys, Covides, Celler Cooperatiu de Vila-rodona, Agropecuària Coperal, Agrícola de Vila-seca, Agrícola Verge de les Neus, Serveis Agraris Bon Mas, Celler de Viticultors i Agrícola Sant Isidre de La Pobla de Mafumet.

Les famílies de més de 70 pobles de les comarques de l’Alt i Baix Penedès, Alt i Baix Camp, Tarragonès, Garraf i Conca de Barberà confien les seves olives arbequines a CEOLPE per a l’elaboració. La diversitat de zones permet obtenir un oli d’excel·lent qualitat i molt equilibrat, fruit del cupatge de les olives de les zones més primerenques amb les de zones més tardanes, aconseguint una gran diversitat de matisos.

L’oli ‘Ceolpe’ va rebre l’any passat altres distincions com un accèssit al millor oli d’oliva verge extra Afruitat Madur DOP Siurana dels Premis del Centre de Desenvolupament de l’Oli (CDO) que organitzen l’Ajuntament de Reus i la Diputació de Tarragona. A més, va ser guardonat en la XXII edició dels Premis Internacionals a la Qualitat de l’Oli d’Oliva Verge Extra EXPOLIVA organitzada per la Fundación del Olivar de Jaén.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
11.04.2025

Cellers Domenys convertirà el primer Celler Modernista de Cèsar Martinell en el Centre Cultural del Vi, del Cooperativisme i de la figura de l’arquitecte

11/04/2025

L’assemblea general de Cellers Domenys ha aprovat per unanimitat un projecte estratègic que transformarà el futur de la cooperativa de primer...

10.04.2025

La FCAC presenta propostes a l'ACA

10/04/2025

Representants de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), encapçalats pel president Ramon Sarroca, han mantingut recentment una...

08.04.2025

Nous vins d'estiu!

08/04/2025

El Celler de Capçanes amplia la seva gamma de vins, amb la nova línia de vins baixos en alcohol amb dues noves incorporacions ideals per a...

07.04.2025

La FCAC al Comitè mixt de fruita de llavor

07/04/2025

Avinyó (França) ha acollit el Comitè Mixt de Fruita de Llavor, en què han participat representants de diferents països europeus productius...

04.04.2025

La FCAC reclama urgència per desburocratitzar el sector agrari

04/04/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) es reuneix, avui 4 d’abril, amb el Departament d’Agricultura i la Comissió...

03.04.2025

L'impacte directe dels aranzels dels EUA a les exportacions agroalimentàries catalanes superaria 110 M€

03/04/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que la decisió del president dels Estats Units, Donald Trump, d’aprovar...

03.04.2025

Amb 25 medalles, els cellers cooperatius brillen a Girovi’25

03/04/2025

A la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ens sentim orgullosos de veure com a totes les convocatòries de reconeixements del món del...

02.04.2025

Com poden les cooperatives impulsar processos de valorització de la sansa?

02/04/2025

Les cooperatives agràries de la branca de l’oli d'oliva s’han reunit a Maials amb l’objectiu d’analitzar i planificar les primeres passes...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya