La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya reafirma el compromís amb el present i el futur del cooperativisme agrari català apostant per una joventut formada, motivada i plenament implicada en la construcció d’un sector agrari més fort, sostenible i innovador.
Durant quatre dies, un grup de joves socis de cooperatives agràries catalanes han descobert, de la mà de la FCAC, un total de set cooperatives agroalimentàries de diferents punts de l’Estat espanyol i França, totes elles punteres en el seu àmbit.
Els joves cooperativistes han descobert la diversitat de models de gestió i producció existents.
El viatge d’estudis, que va tenir lloc a final de febrer, forma part d’un ambiciós pla de treball per promoure el relleu generacional i va apropar els joves a la realitat productiva de sectors agraris i ramaders estratègics per a l’economia com cereal, porcí, oví, vitivivinícola i hortofructícola.
COOPERATIVES SINGULARS
El viatge va començar a l’Aragó, on els participants van recórrer instal·lacions de referència com Grupo Pastores i la Cooperativa San Juan Bautista de Fuendejalón.
A Navarra, van conèixer Grupo AN visitant el centre de producció Piensos Caceco, la central hortofructícola de Tudela i la cooperativa de Lerín.
La ruta va continuar al País Basc amb visites a Udapa S. Coop -especialitzada en la producció de patates- i a Bsatxerri -centrada en la ramaderia ecològica. També van apropar-se a la realitat Grupo Mondragón Corporación, una de les cooperatives més grans a escala mundial.
Finalment, a terres franceses, els cooperativistes catalans van veure la prestigiosa cooperativa vinícola Cave d’Irouleguy.
REALITAT CANVIANT I INNOVACIÓ
A més de descobrir la diversitat de models de gestió i producció existents, el recorregut també ha permès que els joves aprofundissin en els reptes actuals del sector i les innovacions que aquestes cooperatives estan implementant per fer front a una realitat canviant.
La sostenibilitat, l'eficiència i la col·laboració entre productors han estat eixos centrals de totes les visites, posant en valor la importància de la cooperació i el treball conjunt per a l'enfortiment del teixit social i econòmic de les zones rurals.
La FCAC aposta per incorporar els joves als consells rectors i l'activitat diària de les cooperatives.
RELLEU GENERACIONAL
Un dels objectius pretesos amb aquesta iniciativa ha estat fomentar relleu generacional.
La Federació de Cooperatives aposta per la incorporació de joves als consells rectors i a l'activitat diària de les cooperatives com a factor clau per assegurar-ne la continuïtat, la modernització i l'adaptació als nous desafiaments.
Acoraida Arasa, responsable de Formació de la FCAC, que ha acompanyat els joves durant el viatge d’estudis, ha destacat que “ha esdevingut una veritable llavor de futur i ha contribuït a reforçar la importància de la innovació, el compromís i la cohesió generacional dins del cooperativisme agrari”.
L’experiència ha esdevingut inspiradora tant a nivell personal com professional. “Els joves han pogut ampliar horitzons, descobrir noves oportunitats i reforçar la seva convicció sobre el potencial transformador de les cooperatives”, subratlla Acoraida Arasa.
Aquesta actuació s'ha realitzat mitjançant el Programa d’Assistència Tècnica emmarcat dins de les actuacions del Conveni MAPA - Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya per al desenvolupament de diverses activitats de millora de la competitivitat i modernització de les cooperatives agroalimentàries i la formació, la igualtat i el relleu generacional en consells rectors.
ENTREVISTA | ENRIC DALMAU, Cooperativa del Camp de Cervià de les Garrigues
Què et va motivar a participar al viatge d’estudis organitzat per la FCAC?
L’oportunitat d’aprendre, de viure noves experiències i d’obtenir una visió més àmplia del sector agrari i cooperatiu. Ha estat un viatge molt enriquidor, viscut amb un gran grup i que m’ha permès descobrir altres realitats.
Algun aprenentatge que voldries aplicar...
Un dels aspectes que més em va impactar és la importància d’escoltar activament els socis. Moltes de les cooperatives que vam visitar posen èmfasi en aquesta escolta mútua perquè entenen que cooperativa i soci han d’anar de la mà. Una comunicació fluïda és clau per compartir objectius i caminar junts.
Què en penses, del relleu generacional al sector agroalimentari?
És absolutament essencial. Cal fomentar-lo perquè som el futur del sector i de les cooperatives. Aquest relleu no es pot deixar a l’atzar; cal cuidar-lo i impulsar-lo de manera constant.
Quin reptes afronteu el jovent?
Un dels grans reptes és tirar endavant les explotacions en un context de canvis constants i amb una burocràcia que sovint ens complica la feina i que caldria repensar.
Com valores la xarxa de joves cooperativistes?
És una iniciativa molt positiva. Ens permet conèixer altres joves, compartir maneres de treballar i punts de vista i aprendre mútuament. Aquest intercanvi informal ha estat molt constructiu i, sens dubte, m’ha ajudat a ampliar la meva xarxa de contactes.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va comparèixer, el 18 de març, al Parlament de Catalunya i per reclamar urgència en la...
Una producció eficient, segura i sostenible necessita productes fitosanitaris contra plagues i malalties, fertilitzants, carburants i assegurances...
La nova normativa de Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP) per a envasos industrials i comercials té l’objectiu que els productors...
A final de març, la Comissió Europea va presentar l’esborrany de modificació de tres reglaments del sector vitivinícola per reforçar la...
Nascut a Sant Sebastià al 1972, és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat del País Basc i té un Postgrau en...
Un miler de cooperativistes de tot l’Estat han participat al IX Congrés de Cooperatives Agroalimentàries. El lema ‘Sostenibilitat amb...
L'oli d'oliva és un fil de connexió sobre el qual s'ha teixit un món agrícola, gastronòmic, turístic, comercial i social. Per això, ja fa...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h