Les cooperatives agràries implicades en projectes d’intercooperació tenen al seu abast el Pla de Millora de la Competitivitat, una eina que s’ha dissenyat específicament per incentivar el creixement econòmic i social del sector.
La fusió de les cooperatives Camp d’Alcarràs amb Alcanó i de Celler Masroig amb la Serra d’Almos són alguns exemples de cooperació que s’estan impulsant al territori.
El programa d’ajuts que ofereix el Departament d’Agricultura sorgeix del Pla marc del cooperativisme agrari català 2016-2020, i les principals línies de treball passen per fomentar la concentració o altres formes de cooperació entre cooperatives agroalimentàries.
Al mateix temps, el Pla de Millora de la Competitivitat pretén potenciar les zones rurals i facilitar-ne el desenvolupament, en augmentar la competitivitat amb mesures de modernització, de gestió empresarial i de comercialització.
La convocatòria 2018 ha estat dotada amb un import de 6,185 milions d’euros, que es distribueixen en tres anualitats. En l’actualitat, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya està treballant amb la Conselleria la definició de criteris i pressupost específic per a la convocatòria de 2019.
En concret, el suport als projectes intercooperatius s’articula a l’entorn de cinc línies d’ajut que faciliten la consolidació dels processos, l’accés a consultories externes, la participació en fires comercials, la realització d’inversions i la contractació de personal qualificat.
Línia 1. Despeses per consolidar els processos d’integració cooperativa
100% de les despeses subvencionables durant període de 5 anys.
Línia 2. Serveis de Consultoria Externa
50%, amb un límit de subvenció de 20.000 € per servei.
Línia 3 .Participació en Fires Comercials
50% de la despesa subvencionable.
Línia 4. Inversions
40% de la inversió subvencionable.
En el cas d’inversions vinculades a fusions, s’incrementa l’ajut a un màxim del 60% de la inversió subvencionable.
Línia 5. Contractació de Personal Qualificat de forma indefinida
50%, amb un límit de 45.000 euros/any per lloc de treball.
“La fusió de la cooperativa d’Alcanó amb Camp d’Alcarràs, ara fa gairebé tres anys, ha estat un pas ferm del grup Fruits de Ponent que ha permès sumar esforços amb altres cooperatives de la zona i, alhora, apostar pel negoci de l’oli. En poc temps, hem aconseguit entrar a la DOP Les Garrigues.
Els ajuts rebuts ens han servit per planificar el negoci a mig termini, millorar els processos interns que havien quedat obsolets i incrementar la competitivitat del molí d’Alcanó, que volem convertir en un referent en el negoci de l’oli i l’ametlla.”
“Durant el procés de fusió, tots els socis de les dues entitats implicades -Celler Masroig i la Serra d’Almos- van mantenir una actitud positiva.
Aquestes iniciatives són molt rellevants, sobretot a les comarques petites. La fusió ens fa ser més competitius i, ara, els nostres objectius són consolidar la cooperativa i els seus productes en el mercat perquè el pagès visqui del seu treball i puguem afavorir el relleu generacional.”
“En acordar la fusió amb Celler Masroig vam apostar per construir la cooperativa més gran de la DO Montsant, sense mirar si ets d’aquí o d’allí. Som un grup de socis de diferents llocs que compartim un mateix objectiu: reduir la despesa i ser més competitius al mercat.”
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va comparèixer, el 18 de març, al Parlament de Catalunya i per reclamar urgència en la...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya reafirma el compromís amb el present i el futur del cooperativisme agrari català apostant per...
Una producció eficient, segura i sostenible necessita productes fitosanitaris contra plagues i malalties, fertilitzants, carburants i assegurances...
La nova normativa de Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP) per a envasos industrials i comercials té l’objectiu que els productors...
A final de març, la Comissió Europea va presentar l’esborrany de modificació de tres reglaments del sector vitivinícola per reforçar la...
Nascut a Sant Sebastià al 1972, és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat del País Basc i té un Postgrau en...
Un miler de cooperativistes de tot l’Estat han participat al IX Congrés de Cooperatives Agroalimentàries. El lema ‘Sostenibilitat amb...
L'oli d'oliva és un fil de connexió sobre el qual s'ha teixit un món agrícola, gastronòmic, turístic, comercial i social. Per això, ja fa...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h