Carregant web FCAC

Millorar la competitivitat

16/01/2019
Millorar la competitivitat
Millorar la competitivitat © Fruits de Ponent

Les cooperatives agràries implicades en projectes d’intercooperació tenen al seu abast el Pla de Millora de la Competitivitat, una eina que s’ha dissenyat específicament per incentivar el creixement econòmic i social del sector.

La fusió de les cooperatives Camp d’Alcarràs amb Alcanó i de Celler Masroig amb la Serra d’Almos són alguns exemples de cooperació que s’estan impulsant al territori.

El programa d’ajuts que ofereix el Departament d’Agricultura sorgeix del Pla marc del cooperativisme agrari català 2016-2020, i les principals línies de treball passen per fomentar la concentració o altres formes de cooperació entre cooperatives agroalimentàries.

Al mateix temps, el Pla de Millora de la Competitivitat pretén potenciar les zones rurals i facilitar-ne el desenvolupament, en augmentar la competitivitat amb mesures de modernització, de gestió empresarial i de comercialització.

La convocatòria 2018 ha estat dotada amb un import de 6,185 milions d’euros, que es distribueixen en tres anualitats. En l’actualitat, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya està treballant amb la Conselleria la definició de criteris i pressupost específic per a la convocatòria de 2019.

En concret, el suport als projectes intercooperatius s’articula a l’entorn de cinc línies d’ajut que faciliten la consolidació dels processos, l’accés a consultories externes, la participació en fires comercials, la realització d’inversions i la contractació de personal qualificat.

Pla de Millora de la Competitivitat

Línia 1. Despeses per consolidar els processos d’integració cooperativa
100% de les despeses subvencionables durant període de 5 anys.

Línia 2. Serveis de Consultoria Externa
50%, amb un límit de subvenció de 20.000 € per servei.

Línia 3 .Participació en Fires Comercials
50% de la despesa subvencionable.

Línia 4. Inversions
40% de la inversió subvencionable.
En el cas d’inversions vinculades a fusions, s’incrementa l’ajut a un màxim del 60% de la inversió subvencionable.

Línia 5. Contractació de Personal Qualificat de forma indefinida
50%, amb un límit de 45.000 euros/any per lloc de treball.

EN PARLEN…

 

SEBASTIÀ ESCARP | president Camp d'Alcarràs

“La fusió de la cooperativa d’Alcanó amb Camp d’Alcarràs, ara fa gairebé tres anys, ha estat un pas ferm del grup Fruits de Ponent que ha permès sumar esforços amb altres cooperatives de la zona i, alhora, apostar pel negoci de l’oli. En poc temps, hem aconseguit entrar a la DOP Les Garrigues.
Els ajuts rebuts ens han servit per planificar el negoci a mig termini, millorar els processos interns que havien quedat obsolets i incrementar la competitivitat del molí d’Alcanó, que volem convertir en un referent en el negoci de l’oli i l’ametlla.”

 

JORDI CASTELLVÍ | president Celler Masroig

“Durant el procés de fusió, tots els socis de les dues entitats implicades -Celler Masroig i la Serra d’Almos- van mantenir una actitud positiva.
Aquestes iniciatives són molt rellevants, sobretot a les comarques petites. La fusió ens fa ser més competitius i, ara, els nostres objectius són consolidar la cooperativa i els seus productes en el mercat perquè el pagès visqui del seu treball i puguem afavorir el relleu generacional.”

 

IVAN SALES | expresident de la cooperativa de La Serra d'Almos

“En acordar la fusió amb Celler Masroig vam apostar per construir la cooperativa més gran de la DO Montsant, sense mirar si ets d’aquí o d’allí. Som un grup de socis de diferents llocs que compartim un mateix objectiu: reduir la despesa i ser més competitius al mercat.”

Altres notícies
29.03.2023

Uns 200 cooperativistes celebren l’aposta per la intercooperació

03/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural han commemorat el 20è...

29.03.2023

La verema en verd: oportunitat front la sequera?

03/2023

La collita en verd és una mesura de regulació de mercat. Es tracta d’un instrument de gestió de riscos quan es detecta un desequilibri i,...

29.03.2023

La pitjor campanya d'oli en quinze anys

03/2023

Ens trobem davant de la pitjor collita d’oli d’oliva a Catalunya en molts anys. Des de 2005, les campanyes mai havien estat inferiors a les...

29.03.2023

Bioseguretat a les granges

03/2023

La bioseguretat a les granges és una peça clau per controlar la transmissió de malalties en el bestiar. Per aquest motiu, caldria augmentar les...

29.03.2023

Plataforma informàtica de les seccions de crèdit per millorar els serveis des de la intercooperació

03/2023

L’any 2013 es van començar a integrar les primeres cooperatives a CoopCredit, aplicació exclusiva per a la gestió telemàtica de les seccions de...

29.03.2023

Del Camp a la Taula

03/2023

La Comissió Europea va publicar l’estratègia “Del Camp a la Taula”, com a part del Pacte Verd Europeu, per accelerar la transició cap a un...

29.03.2023

Batea, petjades del passat i del present

03/2023

Us proposem descobrir Batea, a la Terra Alta, una població amb un passat històric molt ric, ja que des de la protohistòria se n’han trobat...

05.12.2022

Les cooperatives agràries busquen alternatives a l’encariment de l’energia

12/2022

L’estudi sobre l’impacte de la crisi energètica dut a terme per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que el sector...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya