Carregant web FCAC

Millorar la competitivitat

16/01/2019
Millorar la competitivitat
Millorar la competitivitat © Fruits de Ponent

Les cooperatives agràries implicades en projectes d’intercooperació tenen al seu abast el Pla de Millora de la Competitivitat, una eina que s’ha dissenyat específicament per incentivar el creixement econòmic i social del sector.

La fusió de les cooperatives Camp d’Alcarràs amb Alcanó i de Celler Masroig amb la Serra d’Almos són alguns exemples de cooperació que s’estan impulsant al territori.

El programa d’ajuts que ofereix el Departament d’Agricultura sorgeix del Pla marc del cooperativisme agrari català 2016-2020, i les principals línies de treball passen per fomentar la concentració o altres formes de cooperació entre cooperatives agroalimentàries.

Al mateix temps, el Pla de Millora de la Competitivitat pretén potenciar les zones rurals i facilitar-ne el desenvolupament, en augmentar la competitivitat amb mesures de modernització, de gestió empresarial i de comercialització.

La convocatòria 2018 ha estat dotada amb un import de 6,185 milions d’euros, que es distribueixen en tres anualitats. En l’actualitat, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya està treballant amb la Conselleria la definició de criteris i pressupost específic per a la convocatòria de 2019.

En concret, el suport als projectes intercooperatius s’articula a l’entorn de cinc línies d’ajut que faciliten la consolidació dels processos, l’accés a consultories externes, la participació en fires comercials, la realització d’inversions i la contractació de personal qualificat.

Pla de Millora de la Competitivitat

Línia 1. Despeses per consolidar els processos d’integració cooperativa
100% de les despeses subvencionables durant període de 5 anys.

Línia 2. Serveis de Consultoria Externa
50%, amb un límit de subvenció de 20.000 € per servei.

Línia 3 .Participació en Fires Comercials
50% de la despesa subvencionable.

Línia 4. Inversions
40% de la inversió subvencionable.
En el cas d’inversions vinculades a fusions, s’incrementa l’ajut a un màxim del 60% de la inversió subvencionable.

Línia 5. Contractació de Personal Qualificat de forma indefinida
50%, amb un límit de 45.000 euros/any per lloc de treball.

EN PARLEN…

 

SEBASTIÀ ESCARP | president Camp d'Alcarràs

“La fusió de la cooperativa d’Alcanó amb Camp d’Alcarràs, ara fa gairebé tres anys, ha estat un pas ferm del grup Fruits de Ponent que ha permès sumar esforços amb altres cooperatives de la zona i, alhora, apostar pel negoci de l’oli. En poc temps, hem aconseguit entrar a la DOP Les Garrigues.
Els ajuts rebuts ens han servit per planificar el negoci a mig termini, millorar els processos interns que havien quedat obsolets i incrementar la competitivitat del molí d’Alcanó, que volem convertir en un referent en el negoci de l’oli i l’ametlla.”

 

JORDI CASTELLVÍ | president Celler Masroig

“Durant el procés de fusió, tots els socis de les dues entitats implicades -Celler Masroig i la Serra d’Almos- van mantenir una actitud positiva.
Aquestes iniciatives són molt rellevants, sobretot a les comarques petites. La fusió ens fa ser més competitius i, ara, els nostres objectius són consolidar la cooperativa i els seus productes en el mercat perquè el pagès visqui del seu treball i puguem afavorir el relleu generacional.”

 

IVAN SALES | expresident de la cooperativa de La Serra d'Almos

“En acordar la fusió amb Celler Masroig vam apostar per construir la cooperativa més gran de la DO Montsant, sense mirar si ets d’aquí o d’allí. Som un grup de socis de diferents llocs que compartim un mateix objectiu: reduir la despesa i ser més competitius al mercat.”

Altres notícies
17.03.2025

Les seccions de crèdit avui

03/2025

A Catalunya, hi ha 55 cooperatives agràries amb secció de crèdit que presten els seus serveis a 72 poblacions i tenen un paper clau per combatre...

17.03.2025

Campanya amb poca producció i davallada de preu a l'oli d'oliva

03/2025

Després de successives caigudes del preu en origen des del mes de novembre, en l’inici d’aquest 2025 hem observat un canvi de tendència en les...

17.03.2025

L'impacte del reglament de benestar animal

03/2025

El Reial decret de benestar animal aprovat al 2023 establia un període de dos anys per a l’adaptació de les granges de porcí i, per tant, hauria...

17.03.2025

La climatologia malmet la collita de cítrics

03/2025

La campanya de cítrics a les Terres de l'Ebre ha estat marcada per una suma d’adversitats climàtiques que han afectat significativament la...

17.03.2025

Mesures de suport per la sequera i la DANA

03/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha participat a la Taula Agrària en què s’ha concretat un nou paquet de mesures per fer...

14.03.2025

"Les cooperatives són un actiu clau en el desenvolupament local del país"

03/2025

Llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va començar la trajectòria laboral al Bages i, de 2004 i a 2007, quan va tenir...

14.03.2025

Formació, factor clau per a l'èxit empresarial

03/2025

Les cooperatives agràries són entitats estratègiques per al desenvolupament econòmic i social del sector primari. La seva competitivitat i...

14.03.2025

Mallart Artesans Xarcuters, la primera xarcuteria que fa la botifarra a l'exclusió

03/2025

Mallart Artesans Xarcuters és un projecte de transformació social impulsat per la Fundació Mas Albornà, dedicada a la inserció sociolaboral de...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya