La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha estat una de les entitats impulsores de la primera edició del Fòrum Empresarial de Joves Cooperativistes que ha aplegat, a València, uns 300 agricultors i ramaders vinculats a empreses cooperatives. L’objectiu de la trobada era identificar aquells joves que hauran d’esdevenir els nous líders del sector.
Representants de les cooperatives d’Ivars d’Urgell, Fru-Rose, Covides i Cítrics Terres de l’Ebre han participat en aquesta trobada de joves que lideraran les cooperatives del futur. En total, hi han assistit uns 300 agricultors i ramaders europeus.
En la sessió Business Fòrum COGECA, hi havia representants de països com Estònia, França, Bèlgica, Portugal, Polònia, Finlàndia, Irlanda, Alemanya i Itàlia, a més de nombrosos joves de l’Estat espanyol. La delegació de Catalunya estava integrada per una desena de representants de les cooperatives d’Ivars d’Urgell, Fru-Rose, Covides i Cítrics de Terres de l’Ebre; a més de responsables del consell rector i l’equip humà de la Federació.
Ramon Sarroca, president de la FCAC, argumenta que “aquest fòrum va permetre que els joves del sector poguessin compartir experiències amb altres cooperativistes europeus i identificar les necessitats que tenen en comú, al temps que treballem per establir estratègies que facilitin la incorporació d’aquests joves als òrgans de decisió”.
El Business Fòrum COGECA es va complementar amb la I Trobada estatal de joves cooperativistes, organitzada per Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya. En diverses taules rodones, es van tractar qüestions com els mecanismes de participació dels joves en les estructures cooperatives, els nous reptes o la importància de la digitalització. Pau Salse, ramader soci de la Cooperativa d’Ivars d’Urgell, i Begoña Amorós, directora de la SAT Cítrics de les Terres de l’Ebre, van participar en aquestes xerrades exposant les seves experiències.
La COGECA és el màxim òrgan de representació del cooperativisme agrari de la Unió Europea. En formen part unes 22.000 cooperatives i 23 milions de pagesos. La facturació conjunta és d’uns 300.000 milions d’euros i es generen 660.000 llocs de treball.
BEGOÑA AMORÓS | Productora de cítrics i gerent de Cítrics Terres de l'Ebre
El fòrum em va permetre participar en la posada en comú de quins són els reptes a què s’enfronten els joves cooperativistes actualment i quin serà el pla estratègic de la nova PAC 2020, que ha de facilitar la incorporació de joves.
La major part dels joves cooperativistes ho són per tradició familiar, per relleu generacional, per vocació. Els principals inconvenients amb què es troben són la dificultat per accedir a la propietat de la terra i, sobretot, la rendibilitat de les explotacions.
En aquest sentit, durant la meva intervenció, vaig voler posar de manifest la crisi que estem patint el sector dels cítrics i que, si no es produeix una rendibilitat, per més incentius econòmics que s’aprovin, no s’aconseguirà augmentar el nombre de joves que s’incorporen.
També vaig explicar la meva experiència personal com a dona cooperativista en càrrecs directius i membre de la junta rectora, ja que crec que és important incentivar a altres dones a assumir aquests reptes.
RICARD VALLÈS | Viticultor i soci de Covides
Valoro molt positivament el congrés de joves cooperativistes. Em vaig animar a participar-hi perquè fa poc temps que formo part del consell rector de la meva cooperativa, Covides, i crec va ser un aprenentatge positiu.
A banda de les ponències, em va motivar molt l'oportunitat de conèixer les experiències d'altres joves de cooperatives d'arreu d'Europa i d'altres sectors agroalimentaris.
RAMON PIQUÉ | Fruticultor i soci de Fru-rose
El congrés em va permetre conèixer joves de tota Europa, veure que no estem sols i que el món cooperatiu esta més viu que mai. Vaig tornar amb optimisme, conscient que tenim molt camí per recórrer encara.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació han treballat coordinadament,...
Òscar Ordeig, conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, és reconegut en l’àmbit polític català...
La preocupació front la sequera i altres inclemències meteorològiques així com la transformació cap a una major competitivitat, són aspectes...
La situació de sequera que s’arrossega a Catalunya i els efectes del canvi climàtic estan tenint un impacte greu en el sector de la fruita seca...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya preveu que, aquesta campanya, es produiria una davallada del 50% respecte a la producció...
Un total de 133.080 tones d’arròs es collirien aquesta campanya, segons dades de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Aquestes...
La verema actual ha patit una tardor i hivern secs. Malgrat les pluges de la primavera i de l’estiu fins al mes d’agost, la verema continua...
La innovació ja forma part de l’estratègia empresarial a nombroses cooperatives. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h