Carregant web FCAC

Relleu generacional al camp

15/05/2019
Delegació catalana al Fòrum Empresarial de Joves Cooperativistes
Delegació catalana al Fòrum Empresarial de Joves Cooperativistes © FCAC

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha estat una de les entitats impulsores de la primera edició del Fòrum Empresarial de Joves Cooperativistes que ha aplegat, a València, uns 300 agricultors i ramaders vinculats a empreses cooperatives. L’objectiu de la trobada era identificar aquells joves que hauran d’esdevenir els nous líders del sector.

Representants de les cooperatives d’Ivars d’Urgell, Fru-Rose, Covides i Cítrics Terres de l’Ebre han participat en aquesta trobada de joves que lideraran les cooperatives del futur. En total, hi han assistit uns 300 agricultors i ramaders europeus.

En la sessió Business Fòrum COGECA, hi havia representants de països com Estònia, França, Bèlgica, Portugal, Polònia, Finlàndia, Irlanda, Alemanya i Itàlia, a més de nombrosos joves de l’Estat espanyol. La delegació de Catalunya estava integrada per una desena de representants de les cooperatives d’Ivars d’Urgell, Fru-Rose, Covides i Cítrics de Terres de l’Ebre; a més de responsables del consell rector i l’equip humà de la Federació.

Ramon Sarroca, president de la FCAC, argumenta que “aquest fòrum va permetre que els joves del sector poguessin compartir experiències amb altres cooperativistes europeus i identificar les necessitats que tenen en comú, al temps que treballem per establir estratègies que facilitin la incorporació d’aquests joves als òrgans de decisió”.

El Business Fòrum COGECA es va complementar amb la I Trobada estatal de joves cooperativistes, organitzada per Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya. En diverses taules rodones, es van tractar qüestions com els mecanismes de participació dels joves en les estructures cooperatives, els nous reptes o la importància de la digitalització. Pau Salse, ramader soci de la Cooperativa d’Ivars d’Urgell, i Begoña Amorós, directora de la SAT Cítrics de les Terres de l’Ebre, van participar en aquestes xerrades exposant les seves experiències.

La COGECA és el màxim òrgan de representació del cooperativisme agrari de la Unió Europea. En formen part unes 22.000 cooperatives i 23 milions de pagesos. La facturació conjunta és d’uns 300.000 milions d’euros i es generen 660.000 llocs de treball.
 

EN PARLEN…

BEGOÑA AMORÓS | Productora de cítrics i gerent de Cítrics Terres de l'Ebre

El fòrum em va permetre participar en la posada en comú de quins són els reptes a què s’enfronten els joves cooperativistes actualment i quin serà el pla estratègic de la nova PAC 2020, que ha de facilitar la incorporació de joves.

La major part dels joves cooperativistes ho són per tradició familiar, per relleu generacional, per vocació. Els principals inconvenients amb què es troben són la dificultat per accedir a la propietat de la terra i, sobretot, la rendibilitat de les explotacions.

En aquest sentit, durant la meva intervenció, vaig voler posar de manifest la crisi que estem patint el sector dels cítrics i que, si no es produeix una rendibilitat, per més incentius econòmics que s’aprovin, no s’aconseguirà augmentar el nombre de joves que s’incorporen.

També vaig explicar la meva experiència personal com a dona cooperativista en càrrecs directius i membre de la junta rectora, ja que crec que és important incentivar a altres dones a assumir aquests reptes.

RICARD VALLÈS | Viticultor i soci de Covides

Valoro molt positivament el congrés de joves cooperativistes. Em vaig animar a participar-hi perquè fa poc temps que formo part del consell rector de la meva cooperativa, Covides, i crec va ser un aprenentatge positiu.

A banda de les ponències, em va motivar molt l'oportunitat de conèixer les experiències d'altres joves de cooperatives d'arreu d'Europa i d'altres sectors agroalimentaris.

RAMON PIQUÉ | Fruticultor i soci de Fru-rose

El congrés em va permetre conèixer joves de tota Europa, veure que no estem sols i que el món cooperatiu esta més viu que mai. Vaig tornar amb optimisme, conscient que tenim molt camí per recórrer encara.

Altres notícies
04.04.2024

Bateria de millores a la Política Agrària Comuna

04/2024

Davant l’anunci del Ministeri d’Agricultura de modificar el Pla Estratègic de la PAC per a 2025, la Federació de Cooperatives Agràries de...

04.04.2024

La FCAC compareix al Parlament

04/2024

El Projecte de modificació de la Llei d’orientació agrària, estableix el règim sancionador per a una incorrecta gestió de les dejeccions...

04.04.2024

La pagesia al Parlament de Catalunya

04/2024

En el marc de la intervenció de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya en el Ple monogràfic de la pagesia al Parlament de Catalunya,...

04.04.2024

Gestió de la sequera

04/2024

Enfront de la sequera que està afectant al país, tant la ramaderia com l'agricultura es troben en una situació delicada que requereix una gestió...

04.04.2024

Pla pioner per prevenir el malbaratament de fruita

04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha presentat el Pla col·lectiu de prevenció de pèrdues i malbaratament en el sector de la...

04.04.2024

Formació sobre el mercat de cereals

04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha organitzat un curs sobre eines de gestió del risc i funcionament dels mercats de cereals i...

04.04.2024

Suprimir el límit de 40 arnes a espais naturals

04/2024

Amb l’objectiu que les abelles puguin accedir a una major diversitat de flors en entorns segurs, la Federació de Cooperatives Agràries de...

04.04.2024

"Una reducció del reg agrícola del 80% suposaria la nostra desaparició"

04/2024

Productor de poma, sucs, sidres i altres elaborats de la poma. Vicepresident de la cooperativa Girona Fruits i expresident de la IGP Poma de Girona....

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya