El procés de concertació entre la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i el Departament d’Agricultura aconsegueix que el Govern de la Generalitat assumeixi com a prioritàries les línies d’ajut del Pla de Millora de la Competitivitat, així com les destinades a inversions de transformació i comercialització de productes agraris i per a la mitigació del canvi climàtic.
El Pla de Millora de la Competitivitat de les cooperatives agràries és un instrument cabdal per enfortir les estratègies empresarials de les cooperatives i fer front conjuntament als nous reptes del mercat. La nova convocatòria, que ha estat publicada, compta amb un pressupost pluriennal (2019-2021) de 6,8 milions d’euros per incentivar processos de concentració, intercooperació i modernització, i representa un increment del 10% en relació amb la convocatòria de 2018.
També aquesta primavera, està previst que es convoquin els ajuts a la millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agrícoles i ramaders. Aquesta línia, que forma part del Programa de Desenvolupament Rural 2014-2020, està dotada amb un pressupost de 22,2 milions d’euros.
“Hem aconseguit que el Govern de la Generalitat prioritzés línies com el Pla de Millora de la Competitivitat i les inversions per l’agroindústria, reconeixent així la rellevància del cooperativisme agrari com un dels pilars econòmics i socials del país”
Ramon Sarroca, president de la Federació, explica que “hem aconseguit que el Govern de la Generalitat prioritzés línies com el Pla de Millora de la Competitivitat i les inversions per l’agroindústria, reconeixent així la rellevància del cooperativisme agrari com un dels pilars econòmics i socials del país”.
La indústria agroalimentària i les cooperatives en particular resulten primordials per generar activitat econòmica i llocs de treball al territori, impulsant el sector agrari i contribuint a l’equilibri territorial.
JOAN MASARDÓ | President de la Cooperativa Agrícola de Garriguella
La fusió per absorció entre les dues cooperatives de l’Alt Empordà, Agrícola de Sant Julià de Rabós i Agrícola de Garriguella, ha permès continuar l’activitat agrària de la comarca, mantenint l’esperit cooperatiu de les famílies que temps ençà, des de mitjans del segle XX, van apostar per aquest tipus d’empresa comunitària i de gestió democràtica.
La unió de les dues organitzacions busca i desitja que aquests pobles veïns augmentin els lligams, el sentiment de pertinença i de calor humà tant propi dels pobles empordanesos, al temps que treballem per enriquir la comunitat des dels àmbits econòmic, social i cultural.
Una fusió d’aquesta índole també ha de poder afavorir que la Cooperativa resultant assoleixi les eines necessàries per mantenir el paisatge de vinyes centenàries que caracteritza el nostre territori.
L’adhesió al Pla de Millora de Competitivitat ens ha ajudat a estructurar les inversions a tres anys vista i hem pogut adquirir maquinària amb unes característiques específiques que, sense aquest ajut, no haguéssim pogut incorporar.
Ara mateix tenim el potencial per fer un salt quantitatiu i qualitatiu del producte que elaborem, i esperem que la ciutadania així ho valori.
JAUME PEDRÓS | President de Linyola Agropecuària
Dins el món cooperatiu, la col·laboració entre entitats és un fet freqüent i constant en el temps, si bé aquests acords no sempre s’acaben materialitzant sobre paper. Nosaltres, a la cooperativa de Linyola, hem volgut donar forma a aquesta realitat: primer amb la fusió de la nostra cooperativa amb Pinsos Urgell -cooperativa de segon grau en què ja participàvem- i més tard, amb un acord de col·laboració amb ActelGrup.
La unió de sinèrgies ens permet reduir costos de producció, amortitzar millor les instal·lacions individuals de cada cooperativa i millorar la qualitat. A més, la interacció entre entitats que són cooperatives permet mantenir els principis socials i solidaris propis d’aquest model.
Mantenir i fer gran la cooperativa del poble és garantia de poble, perquè es fomenta l’arrelament i perquè aquesta entitat esdevé un referent de sostenibilitat per al sector econòmic rural.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació han treballat coordinadament,...
Òscar Ordeig, conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, és reconegut en l’àmbit polític català...
La preocupació front la sequera i altres inclemències meteorològiques així com la transformació cap a una major competitivitat, són aspectes...
La situació de sequera que s’arrossega a Catalunya i els efectes del canvi climàtic estan tenint un impacte greu en el sector de la fruita seca...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya preveu que, aquesta campanya, es produiria una davallada del 50% respecte a la producció...
Un total de 133.080 tones d’arròs es collirien aquesta campanya, segons dades de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Aquestes...
La verema actual ha patit una tardor i hivern secs. Malgrat les pluges de la primavera i de l’estiu fins al mes d’agost, la verema continua...
La innovació ja forma part de l’estratègia empresarial a nombroses cooperatives. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h