Des de fa una dècada, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya aposta per la innovació del sector com a estratègia per assolir una major sostenibilitat i eficiència dels recursos emprats. A més, afavoreix la competitivitat i diversificació dels productes i, en definitiva, el desenvolupament de les zones rurals.
La convocatòria d’ajuts per participar en grups operatius finalitza el 31 d’octubre
Una de les línies de treball que permeten cooperar en aquest àmbit són els grups operatius que promou l’Associació Europea per a la Innovació i que permeten desenvolupar programes pilot per part d’un grup d’empreses interessades a millorar la productivitat i la sostenibilitat agrícoles.
La Federació participa en la coordinació d’aquests projectes i presta assessorament durant l’execució i per a l’accés a línies de finançament.
Roger Palau, responsable de R+D+I de la Federació, explica que “cada vegada més, les cooperatives agroalimentàries aposten per processos que encaixen en el seu propi pla d’innovació, que poden dur a terme en col·laboració amb altres entitats del sector i que compten amb el suport de centres tecnològics i universitats per al seu desenvolupament”.
Projectes pilot de grups operatius liderats per cooperatives i amb implicacio de la FCAC
“La innovació és una eina diferenciadora de la competència: necessitem afegir valor als nostres productes per fer-los més atractius i poder defensar-ne millor el preu.
A Corma, treballem per innovar en base a la tecnologia Blockchain i també per reduir l’impacte ambiental de la nostra activitat mitjançant la recerca de nous materials que ajudin a substituir el plàstic com a contenidor de les plantes.
Els consumidors són ara molt més compromesos mediambientalment i contraris al malbaratament de l’aigua, per això hem de saber adaptar els nostres productes i serveis a l’evolució de la societat”.
“Tots els projectes d’innovació que hem engegat els últims anys a Agrocat estan enfocats a incrementar el valor afegit per al nostre soci. En aquests moments, estem liderant un Grup Operatiu de Gestió de Dejeccions Ramaderes en què participen també altres cooperatives i que, per a nosaltres, forma part d’un projecte més ambiciós de professionalització de la fertilització al territori.
Creiem en la microinnovació, tant dels productes com dels processos i serveis, perquè tot pot ser millorat, redefinit o substituït.
Els ajuts són importants perquè ens permeten ampliar les línies de treball i avançar més de pressa, però sempre entenent que el finançament ha de ser un estimulador dels projectes i mai, l’objectiu.”
“Per a nosaltres, innovar vol dir tenir la ment oberta.
Crec que les cooperatives estem innovant des de fa molts anys però, ara, gràcies a la coordinació de la Federació, ho fem d’una manera més ordenada i amb el suport d’importants ajuts que ens faciliten la posada en marxa dels projectes.
Actualment, estem treballant en diferents grups operatius amb altres cellers cooperatius. Amb ReWine volem promoure la reutilització d’ampolles en el sector del vi per reduir la generació de residus i els gasos amb efecte hivernacle, a més d’estalviar costos. D’altra banda, estem liderant Winesity per dissenyar un densímetre automàtic que permetrà controlar l’evolució de la fermentació del vi en continu i, entre d’altres millores, garantir encara més la qualitat. Finalment, estem treballant en dos projectes més mitjançant un conveni d’intercooperació amb Cevipe”.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural han commemorat el 20è...
La collita en verd és una mesura de regulació de mercat. Es tracta d’un instrument de gestió de riscos quan es detecta un desequilibri i,...
Ens trobem davant de la pitjor collita d’oli d’oliva a Catalunya en molts anys. Des de 2005, les campanyes mai havien estat inferiors a les...
La bioseguretat a les granges és una peça clau per controlar la transmissió de malalties en el bestiar. Per aquest motiu, caldria augmentar les...
L’any 2013 es van començar a integrar les primeres cooperatives a CoopCredit, aplicació exclusiva per a la gestió telemàtica de les seccions de...
La Comissió Europea va publicar l’estratègia “Del Camp a la Taula”, com a part del Pacte Verd Europeu, per accelerar la transició cap a un...
Us proposem descobrir Batea, a la Terra Alta, una població amb un passat històric molt ric, ja que des de la protohistòria se n’han trobat...
L’estudi sobre l’impacte de la crisi energètica dut a terme per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que el sector...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h