Carregant web FCAC

Cuina de proximitat amb... Anna Continente

Pastís mousse de paraguaians

www.retallsdecuina.cat

06/08/2019
Pastís mousse de paraguaians
Pastís mousse de paraguaians © Anna Continente
Oli d'oliva verge extra L'Or de Ponent
Oli d'oliva verge extra L'Or de Ponent © Anna Continente
Agrobotiga
Agrobotiga © Anna Continente
Agrobotiga
Agrobotiga © Anna Continente

Em fa molta il·lusió tornar a col·laborar amb la revista AGROactivitat de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i, arran d’això, haver visitat la l’Agrobotiga de Fruits de Ponent a Alcarràs.

El dia de la visita a l’agrobotiga coincidia amb una activitat organitzada per l’ajuntament del municipi i en la qual participava la cooperativa: Alcarràs en Fruit. Els assistents vam visitar uns camps de fruiters acompanyats dels tècnics de Fruits de Ponent, que ens van ensenyar a triar les peces de l’arbre que estaven en el punt òptim de maduració i ens les vam poder emportar a casa.

Activitats com aquesta donen a conèixer al consumidor la qualitat que es produeix a les nostres cooperatives. Productes de proximitat, collits en el moment més adequat i cultivats amb sistemes de producció que certifiquen la seva traçabilitat i que ofereixen garanties sanitàries. Tot això dóna un valor afegit al producte que cal fer arribar al consumidor final, especialment avui en dia que cada vegada ens preocupem més per la qualitat i la sostenibilitat del que mengem.

Això és el què vol transmetre Fruits de Ponent a través de les seves agrobotigues, comercialitzant fruita fresca de pinyol i de llavor en el seu punt òptim de maduració, perquè els consumidors puguem gaudir de tot el seu sabor. També elaboren sucs de fruites, a partir d’ara, amb el sistema cold press o de pressió en fred, un procediment per extreure el sucs de fruites i verdures que minimitza l’oxidació i preserva millor els nutrients dels sucs. I no podem oblidar les conserves de préssec en almívar.

L’agrobotiga, a més, té tota una selecció de productes per poder fer la compra de la setmana: hortalisses de Lleida, carn, làctics, pa, pastes, llegums, conserves... prioritzant els productes provinents d’altres cooperatives i dels petits productors de la zona.

Destaca a la botiga el Racó Cooperatiu, amb una acurada selecció de productes de qualitat de cooperatives catalanes. Un dels productes més destacats és l’oli d’oliva verge extra Or de Ponent, que s’elabora al Molí d’Alcanó, ara pertanyent al Grup Fruits de Ponent. Un oli afruitat, dens i amb cos, que enguany ha rebut un nou segell de qualitat, el de Producció Integrada.

No hem marxat de l’agrobotiga sense fer una ullada a la seva selecció de vins i caves -de diferents DO catalanes-, licors i cerveses artesanes. Tot plegat un recorregut per la gastronomia del nostre país a través dels productes que s’elaboren i una bona manera d’omplir el cabàs amb productes de qualitat i proximitat.

Pastís mousse de paraguaians

És una recepta molt fàcil de fer, que no necessita forn -cosa que s’agraeix molt en aquesta època de l’any- i que la podeu adaptar al vostre gust. Jo he fet servir paraguaians per a la mousse i nectarines, albercocs i cireres per la decoració del pastís, però també podeu fer servir préssecs o prunes i combinar-ho com més us agradi.

L’ideal és fer el pastís d’un dia per a l’altre perquè agafi consistència i decorar-lo amb fruita fresca abans de començar a preparar el dinar. He afegit molt poc sucre a la recepta per intentar respectar la dolçor natural de la fruita, però si us agraden les postres ben dolces, poseu-hi una mica més de sucre.

Ingredients

  • 300 grams de paraguaians pelats prèviament i tallats a trossos
  • 250 ml de iogurt grec
  • 200 ml de nata per muntar
  • 4 cullerades de sucre blanc
  • 60 ml de llet desnatada
  • 4 fulles de gelatina
  • 120 grams de galetes integrals
  • 20 grams de coco ratllat
  • 60 grams de mantega

Primer esmicolem les galetes amb l’ajuda d’un corró o d’un processador d’aliments. Després les posem en un bol i les mesclem amb el coco ratllat i la mantega -que abans haurem fos al microones- fins aconseguir una barreja amb una textura sorrenca. Aboquem la mescla sobre la base del motlle per fer pastissos –us recomano un de 20 cm de diàmetre- i l’estenem bé per intentar que tingui el mateix gruix arreu; després la premem amb l’ajuda d’un got de base ample perquè ens quedi una base ben compacta. Posem el motlle a la nevera mentre preparem la mousse.

Posem a hidratar les fulles de gelatina amb aigua freda un mínim de 15 minuts. Muntem la nata amb el sucre i la reservem a la nevera fins que l’anem a fer servir. En un bol ample posem els trossos de paraguaians i els triturem amb una batedora de mà fins aconseguir la consistència d’un puré ben fi. Afegim el iogurt grec i mesclem. Escorrem la gelatina i la posem en un bol amb la llet, que escalfarem al microones mig minut. Remenem bé per comprovar que la gelatina s’hagi desfet i per refredar-la abans d’abocar-la al bol amb la fruita triturada i el iogurt grec. Barregem bé tots els ingredients abans d’afegir la nata muntada, que mesclarem amb suavitat perquè no perdi massa volum. Aboquem la mousse dins del motlle, amb compte, i ho posem a la nevera fins que qualli. L’últim pas serà decorar el pastís amb trossos de fruita fresca i deixar-lo a la nevera fins al moment de servir-lo a taula.

RETALLS DE CUINA

Facebook / Twitter / Instagram @retallsdecuina

AGROBOTIGUES FRUITS DE PONENT

Ctra. de Valmanya, Km 1 – ALCARRÀS
Carretera 2 – ALCANÓ

Altres notícies
20.06.2024

Dos vins joves de cooperativa, Gran Or als Premis Vinari

20/06/2024

La 12a edició dels Premis Vinari dels vins catalans ja té medaller per als vins joves. Un any més, trobem vins de cellers cooperatius a la llista...

03.06.2024

Què és un vi blanc de negres?

03/06/2024

Moltes persones pensen que el color del vi depèn de la varietat de raïm amb què s’elabora, però no és així. Si agafem raïms de diferents...

03.06.2024

20 propostes al nou Govern català

06/2024

Les setmanes prèvies a les Eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) va...

03.06.2024

Un nou impuls a les cooperatives

06/2024

Des de fa més de 20 anys, la intercooperació és un dels principals eixos de treball de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Una...

03.06.2024

Fer cava en temps de sequera

06/2024

La sequera persistent que patim a Catalunya, i en particular a la regió del Cava, ha plantejat desafiaments significatius per al sector...

03.06.2024

Benestar animal en el transport

06/2024

La Comissió Europea ha publicat recentment una revisió de la normativa sobre el benestar dels animals durant el transport. La Federació de...

03.06.2024

Un any del tancament del Canal d'Urgell per la sequera

06/2024

El 25 d’abril es va complir un any dels tancament del Canal d’Urgell a causa de la sequera, una situació esdevinguda per primera vegada en 161...

03.06.2024

Ajuts a cooperatives i productors d’oli

06/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha valorat positivament la publicació dels ajuts del Departament d’Acció Climàtica,...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya