Carregant web FCAC

Novetats informàtiques han marcat la DUN2019

15/11/2019

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, mitjançant les 115 cooperatives i entitats adherides al Grup DUN-FCAC, ha tornat a esdevenir qui ha presentat més declaracions úniques de conreu a Catalunya. En concret, la campanya 2019 s’han tramitat 13.893 sol·licituds d’ajuts, que representen un 27,49% de les 50.527 presentades en total.

Com a novetat de l’última campanya, s’ha posat en funcionament l’eina DUNWEB, una aplicació web que permet consultar i actualitzar les explotacions agràries dels socis, sol·licitar ajuts i realitzar altres tràmits. Aquesta eina comportarà una nova manera de gestionar la informació referent a les explotacions agràries, més enllà d’un termini tancat de sol·licituds d’ajut. De cara a la DUN2020, l’aplicació incorporarà millores sol·licitades per les cooperatives amb l’objectiu d’incrementar la seva utilitat.

Amb l’objectiu d’adaptar-se a la tramitació telemàtica prevista per la normativa, també s’ha modificat el sistema de comunicació del Departament d’Agricultura amb el productor i les resolucions dels ajuts ja no s’envien en suport paper sinó que estan disponibles a l’e-tauler. Aquest nou sistema comporta que, en molts casos, els productors necessitin del suport del tècnic de la cooperativa per accedir a les resolucions dels ajuts.

Finalment,  el Departament ha posat a disposició dels titulars DUN i dels tècnics que realitzen la gestió de les declaracions una aplicació mòbil que permet enviar fotografies geoetiquetades com a suport als tràmits de les explotacions agràries de Catalunya. La nova app permet al titular estalviar-se inspeccions o la justificació d’incidències detectades en controls administratius. També es pot utilitzar com a suport en sol·licituds de canvis SIGPAC, per justificar compliment dels compromisos agroambientals o per a la identificació de cultius.

En el marc del Contracte Global d’Explotació, s’han tramitat 220 sol·licituds d’ajut referides a expedients de competitivitat sobre incorporació de joves, competitivitat, mitigació i diversificació. En el conjunt de Catalunya, s’han tramitat 1.678 sol·licituds.

MIQUEL GIL | Cooperativa APÍCOLA TARRAGONINA

“La Cooperativa Apícola Tarragonina gestiona un 33% de les 150 sol·licituds que es presenten a Catalunya referides a la línia d’ajut d’apicultura per la millora de la biodiversitat en ecosistemes fràgils en el marc del PDR.

Pel que fa a les primeres instal·lacions de joves en el sector agrari, des de 2015 hem gestionat prop de 30 incorporacions en OTE apícola, amb sol·licitants de pràcticament totes les comarques de Tarragona. També apicultors professionals i empreses del sector s’han beneficiat de la tramitació d’ajuts de modernització en explotacions agràries.

Donat el nostre coneixement del sector, hem esdevingut un referent a Catalunya quant a assessorament tècnic i tramitació d’expedients del sector apícola, un servei molt ben valorat pels socis de la nostra cooperativa.

La coordinació i intercanvi d’informació en el marc del grup d’assessorament DUN-CGE de la Federació és un pilar bàsic per obtenir resultats òptims que reverteixen directament en els socis sol·licitants d’aquests ajuts”.

ANTONIETA GUAL | COPERAL

“La tramitació de la DUN i el CGE pot ser una oportunitat per a les cooperatives, i també per a les seves seccions de crèdit.

La meva experiència es remunta als inicis de la tramitació de la PAC -com s’anomenava llavors-, a més  la nostra comarca va formar  part del pla pilot (CGE), i des de bon començament vam creure que la cooperativa havia de fer aquests tràmits.

Els socis de Coperal saben que compten amb un suport professional a la tramitació dels seus ajuts, que els gestionem pensant en ells i no com a un simple tràmit, i que aquest assessorament integral es tradueix en una millor gestió tècnica i econòmica de l’explotació. A més, creem relacions personals que, en molts casos, es tradueixen en més fidelització del soci amb la cooperativa.

Per dur-ho a terme comptem, a més, amb el suport de la Federació de Cooperatives.”

ANABEL MORALES | Cooperativa AGRÍCOLA BANYOLES

“La Cooperativa Agrícola de Banyoles fa més de deu campanyes que oferim el servei de tramitació de DUN i CGE i cada vegada estem més convençuts que és essencial per al nostre soci, que ens fa dipositaris de la seva confiança a l’hora de presentar una sol·licitud delicada i amb una forta repercussió econòmica.

La tramitació de les declaracions dels socis també ens reporta un coneixement més ampli de les seves explotacions agrícoles i/o ramaderes i ens facilita la comprensió de les necessitats que tenen. Així els podem assessorar amb solucions tècniques i agronòmiques personalitzades.

Aquest dipòsit de confiança creiem que s’ha aconseguit, en gran part, gràcies al suport de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i, en concret, de l’equip DUN-CGE. Tant la cooperativa com els mateixos socis valorem molt la implicació de la FCAC perquè sabem que ens representarà i defensarà els nostres interessos davant l’Administració quan sigui necessari.”

Altres notícies
04.04.2024

Bateria de millores a la Política Agrària Comuna

04/2024

Davant l’anunci del Ministeri d’Agricultura de modificar el Pla Estratègic de la PAC per a 2025, la Federació de Cooperatives Agràries de...

04.04.2024

La FCAC compareix al Parlament

04/2024

El Projecte de modificació de la Llei d’orientació agrària, estableix el règim sancionador per a una incorrecta gestió de les dejeccions...

04.04.2024

La pagesia al Parlament de Catalunya

04/2024

En el marc de la intervenció de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya en el Ple monogràfic de la pagesia al Parlament de Catalunya,...

04.04.2024

Gestió de la sequera

04/2024

Enfront de la sequera que està afectant al país, tant la ramaderia com l'agricultura es troben en una situació delicada que requereix una gestió...

04.04.2024

Pla pioner per prevenir el malbaratament de fruita

04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha presentat el Pla col·lectiu de prevenció de pèrdues i malbaratament en el sector de la...

04.04.2024

Formació sobre el mercat de cereals

04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha organitzat un curs sobre eines de gestió del risc i funcionament dels mercats de cereals i...

04.04.2024

Suprimir el límit de 40 arnes a espais naturals

04/2024

Amb l’objectiu que les abelles puguin accedir a una major diversitat de flors en entorns segurs, la Federació de Cooperatives Agràries de...

04.04.2024

"Una reducció del reg agrícola del 80% suposaria la nostra desaparició"

04/2024

Productor de poma, sucs, sidres i altres elaborats de la poma. Vicepresident de la cooperativa Girona Fruits i expresident de la IGP Poma de Girona....

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya