Carregant web FCAC

Previsions inicials de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya

La FCAC calcula pèrdues del 60% en fruiters, arribant al 100% a moltes explotacions

És una gelada històrica per la intensitat, l'extensió afectada i la durada de 6-7 hores sota zero, a més de no ser habitual en el mes d'abril

04/04/2022

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) mostra la seva preocupació perquè, segons dades del sector, les gelades d’aquest cap de setmana poden arribar a provocar pèrdues, en fruiters, del 60% de la collita arribant al 100% a moltes explotacions. Es tracta d’una gelada històrica, tant per la intensitat com per l’extensió de la zona afectada i perquè les temperatures per sota de 0ºC s’han mantingut durant la tota la nit de dissabte a diumenge.

Ramon Sarroca, president de la FCAC, lamenta “la magnitud dels danys provocats per una gelada intensa i gens habitual en el mes d’abril. Les baixes temperatures, que a primera hora de la nit ja es van situar per sota de -1ºC al Segrià i el Priorat, es van estendre per zones de fruiters i fruita seca a diverses comarques arribant a mínimes de -4,7ºC. Una extensa superfície de l’interior de Catalunya, amb molta superfície agrícola, vam estar per sota de 0ºC durant unes 6-7 hores i això ha provocat danys irreparables als fruiters i els ametllers”.

De magnitud superior a les gelades de l’any passat, no només ha malmès la fruita de pinyol i l’ametlla, sinó també la poma i la pera

La fruita de pinyol (préssec, nectarina, paraguaià, platerina, albercoc) és la més perjudicada. També hi hauria una afectació important en poma –que s’hauria perdut completament en algunes zones- i en pera –on les pèrdues no serien tan grans però sí que hi hauria danys molt severs.

En ametlla, es preveu un impacte molt important sobre el potencial de producció especialment a les comarques de Lleida. Les zones baixes, les zones fondes de valls, serien les més afectades amb pèrdues del 100%. En zones planes, on les gelades tan intenses no tenen habitualment tanta afectació, també hi hauria pèrdues importants. A la zona del sud del Segrià, es comptabilitzarien pèrdues del 100% a les varietats llargueta, marcona i, fins i tot, a les de floració tardana.

Malgrat que algunes explotacions tenen sistemes antigelades consistents en reg per aspersió per damunt de la capçada dels arbres, aquestes no representarien més del 10% de la superfície. S’està pendent de valoració per confirmar si la magnitud de les baixes temperatures podria haver produït danys, encara que no tan severs, també en aquests casos.

Les temperatures mínimes registrades en algunes estacions representatives la matinada de dissabte a diumenge (especialment entre les 5 i les 6 del matí) són -4,7ºC a l’Urgell, -4,6ºC al Priorat, -4,5ºC a l’Anoia, -4,4ºC a la Noguera, -4,1ºC al Segrià i el Pla d’Urgell, -3,6ºC a les Garrigues, -2,9ºC a la Conca de Barberà i -2,5ºC a la Segarra. Les temperatures per sota de 0ºC s’han mantingut 6 i 7 hores, i en algunes zones ha arribat a gelar durant 10 hores.

La FCAC sol·licita una valoració dels danys correcta i ràpida per part d’Agroseguro, així com un seguiment de les afectacions per avaluar les pèrdues en els diferents cultius i que aquests danys es tinguin en compte per a la reducció de mòduls de l’IRPF a causa de la pèrdua d’ingressos dels socis productors. També calen mesures específiques per a les cooperatives amb pèrdues severes de la producció perquè puguin fer front al manteniment dels costos fixos de l’empresa.

 A Catalunya, hi ha 37 cooperatives agràries de fruita dolça que produeixen el 45% del total de la fruita de pinyol (préssec, nectarina...) i el 34% de la fruita de llavor (poma i pera) de Catalunya. Les 73 cooperatives de fruita seca produeixen el 75% del total català d’ametlla.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
20.05.2022

Entrega de premis del II Concurs ‘Les millors mels catalanes’

20/05/2022

Les mels de millor qualitat produïdes a Catalunya han estat reconegudes avui, coincidint amb la celebració del Dia Mundial de les Abelles, amb...

19.05.2022

La collita d’ametlla cau un 41,6% per les gelades del mes d’abril a Catalunya i no arribaria a les 3.000 tones gra

19/05/2022

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) xifra en 2.805 tones d’ametlla en gra les expectatives de producció de la campanya...

19.05.2022

Acció Climàtica i els integrants de la Taula Agrària tanquen un acord per ajudar els afectats per les gelades segons els màxims permesos per la Comissió Europea

19/05/2022

L’acord es va assolir ahir en el decurs de la primera reunió del grup de treball específic per abordar les conseqüències de l’episodi de...

18.05.2022

Jornada sobre la comercialització de la mel i entrega dels premis del II Concurs ‘Les millors mels catalanes’

18/05/2022

DIA / HORA: Divendres 20 de maig, (jornada a les 11h i entrega de premis a les 13h) LLOC: Sala d’actes de la Casa de l’Agricultura (C....

18.05.2022

La FCAC espera concreció, avui, dels ajuts directes a les cooperatives de fruita i ametlla per minimitzar la pèrdua de llocs de treball

18/05/2022

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) participa, avui a la tarda, en la primera reunió de la taula d’estudi de mesures per...

17.05.2022

Nespresso ha fet una donació de més de 1.100 tones d'arròs als Bancs d'Aliments gràcies al reciclatge de les seves càpsules

17/05/2022

Nespresso ha donat a la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments (FESBAL) i els seus 54 Bancs d'Aliments associats, 167 tones d'arròs (un 10% més...

16.05.2022

Cellers Unió inaugura el nou Celler als Guiamets

16/05/2022

El nou celler dels Guiamets ja és una realitat. Aquest celler, que pertany al grup cooperatiu Unió, ha estat inaugurat oficialment després d’una...

13.05.2022

Les cooperatives agràries al tast dels vins dels Premis Manojo

13/05/2022

Un total de 442 vins, procedents de cellers cooperatius de tot l’Estat i que pertanyen a vuit categories, s'han presentat al XVIII Concurs...

Som socis de:
Amb el suport de