Carregant web FCAC

Previsions inicials de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya

La FCAC calcula pèrdues del 60% en fruiters, arribant al 100% a moltes explotacions

És una gelada històrica per la intensitat, l'extensió afectada i la durada de 6-7 hores sota zero, a més de no ser habitual en el mes d'abril

04/04/2022

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) mostra la seva preocupació perquè, segons dades del sector, les gelades d’aquest cap de setmana poden arribar a provocar pèrdues, en fruiters, del 60% de la collita arribant al 100% a moltes explotacions. Es tracta d’una gelada històrica, tant per la intensitat com per l’extensió de la zona afectada i perquè les temperatures per sota de 0ºC s’han mantingut durant la tota la nit de dissabte a diumenge.

Ramon Sarroca, president de la FCAC, lamenta “la magnitud dels danys provocats per una gelada intensa i gens habitual en el mes d’abril. Les baixes temperatures, que a primera hora de la nit ja es van situar per sota de -1ºC al Segrià i el Priorat, es van estendre per zones de fruiters i fruita seca a diverses comarques arribant a mínimes de -4,7ºC. Una extensa superfície de l’interior de Catalunya, amb molta superfície agrícola, vam estar per sota de 0ºC durant unes 6-7 hores i això ha provocat danys irreparables als fruiters i els ametllers”.

De magnitud superior a les gelades de l’any passat, no només ha malmès la fruita de pinyol i l’ametlla, sinó també la poma i la pera

La fruita de pinyol (préssec, nectarina, paraguaià, platerina, albercoc) és la més perjudicada. També hi hauria una afectació important en poma –que s’hauria perdut completament en algunes zones- i en pera –on les pèrdues no serien tan grans però sí que hi hauria danys molt severs.

En ametlla, es preveu un impacte molt important sobre el potencial de producció especialment a les comarques de Lleida. Les zones baixes, les zones fondes de valls, serien les més afectades amb pèrdues del 100%. En zones planes, on les gelades tan intenses no tenen habitualment tanta afectació, també hi hauria pèrdues importants. A la zona del sud del Segrià, es comptabilitzarien pèrdues del 100% a les varietats llargueta, marcona i, fins i tot, a les de floració tardana.

Malgrat que algunes explotacions tenen sistemes antigelades consistents en reg per aspersió per damunt de la capçada dels arbres, aquestes no representarien més del 10% de la superfície. S’està pendent de valoració per confirmar si la magnitud de les baixes temperatures podria haver produït danys, encara que no tan severs, també en aquests casos.

Les temperatures mínimes registrades en algunes estacions representatives la matinada de dissabte a diumenge (especialment entre les 5 i les 6 del matí) són -4,7ºC a l’Urgell, -4,6ºC al Priorat, -4,5ºC a l’Anoia, -4,4ºC a la Noguera, -4,1ºC al Segrià i el Pla d’Urgell, -3,6ºC a les Garrigues, -2,9ºC a la Conca de Barberà i -2,5ºC a la Segarra. Les temperatures per sota de 0ºC s’han mantingut 6 i 7 hores, i en algunes zones ha arribat a gelar durant 10 hores.

La FCAC sol·licita una valoració dels danys correcta i ràpida per part d’Agroseguro, així com un seguiment de les afectacions per avaluar les pèrdues en els diferents cultius i que aquests danys es tinguin en compte per a la reducció de mòduls de l’IRPF a causa de la pèrdua d’ingressos dels socis productors. També calen mesures específiques per a les cooperatives amb pèrdues severes de la producció perquè puguin fer front al manteniment dels costos fixos de l’empresa.

 A Catalunya, hi ha 37 cooperatives agràries de fruita dolça que produeixen el 45% del total de la fruita de pinyol (préssec, nectarina...) i el 34% de la fruita de llavor (poma i pera) de Catalunya. Les 73 cooperatives de fruita seca produeixen el 75% del total català d’ametlla.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
01.07.2025

Caprabo i la FCAC refermen el seu compromís amb la proximitat amb la celebració de la Jornada Gastronòmica de productes de cooperatives agràries de Catalunya

01/07/2025

Caprabo i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) han dut a terme, avui, la Jornada Gastronòmica Caprabo de Productes de...

25.06.2025

El sector vitivinícola català analitza els nous reptes dels vins desalcoholitzats

25/06/2025

El Museu Vinseum ha estat l’escenari d’una jornada tècnica del sector vitivinícola. Organitzada per l’INCAVI, la trobada s’ha centrat en la...

17.06.2025

Rafael Ramon, nou president de la Junta Rectora del CCPAE

17/06/2025

El nou president de la Junta Rectora del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) és Rafael Ramon Martorell, viticultor...

17.06.2025

La collita de cereal es recupera després de tres anys de sequera

17/06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) espera una bona producció de cereal, al voltant d’1,99 milions de tones. Aquesta...

17.06.2025

La VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona amb gust cooperatiu

17/06/2025

Caprabo ha celebrat la VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona, al supermercat d’Altafulla, amb una assistència de...

12.06.2025

La FCAC insta al DARPA a crear centres de neteja i desinfecció de camions de transport de bestiar per evitar la transmissió de malalties

12/06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha mantingut una reunió, en el marc del Grup de Treball de Ramaderia, amb l'equip la...

10.06.2025

Oposició a la pèrdua de sòl agrari per l'eventual ampliació de l'aeroport

10/06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) manifesta l’oposició frontal a qualsevol proposta que impliqui la destrucció de sòl...

06.06.2025

Jornada anual sobre productes fitosanitaris i subministraments

06/06/2025

A la sala del centenari del Celler Cooperatiu de Vila-rodona, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha celebrat la jornada anual...

Som socis de
Amb el suport de
Adherits a
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya