Carregant web FCAC

L'Avellanera selecciona els seus millors productes per a la campanya de mones de Pasqua

La cooperativa comercialitza aquest dolç típic de Setmana Santa, així com diferents ingredients per elaborar-lo a casa

07/04/2022
Mones tradicionals elaborades amb farina d'ametlla i OOVE 'Silvaurum' de L'Avellanera
Mones tradicionals elaborades amb farina d'ametlla i OOVE 'Silvaurum' de L'Avellanera © L'Avellanera
Mona elaborada amb farina d'ametlla i OOVE 'Silvaurum' de L'Avellanera
Mona elaborada amb farina d'ametlla i OOVE 'Silvaurum' de L'Avellanera © L'Avellanera

L’Avellanera, de la Selva Camp, inicia la seva campanya de Setmana Santa amb la comercialització d’exquisides mones de Pasqua.

La cooperativa també selecciona els seus millors productes, sota la marca 'Infrusec', per a l’elaboració a casa d’aquest aliment típic de la reposteria nacional, amb lleugeres variacions a tot el país.

Aquest dolç de Pasqua, que els padrins regalen en aquestes dates als seus fillols, simbolitza el final de la Quaresma i de les seves abstinències.

L'origen de les mones de Pasqua data del segle XVIII. Aleshores la tradició indicava que l’avi o el padrí havia de regalar als seus fillols una coca realitzada amb el mateix número d’ous durs que l’edat dels petits, fins a un màxim de dotze.

Les mones de Pasqua compten amb innombrables variacions, sent la més tradicional la de massa elaborada amb farina, sucre, ous i sal.

A Catalunya és tradició que el dilluns de Pasqua els padrins regalin als seus fillols un pastís coronat per un ou gegant de xocolata o amb alguna figura elaborada amb xocolata, arribant a ser autèntiques escultures amb formes d’allò més diverses i que, en ocasions, representen a un personatge popular. 

Ingredients mona de Pasqua (L’Avellanera)

  • 500 g de farina (per donar-li un toc personalitzat, podem substituir 100 g de farina per ametlla mòlta de L’Avellanera)
  • 1 sobre de llevat sec de forn (12 g) o 25 g de llevat fresc
  • 250 ml de llet tèbia
  • 80 ml d’oli d’oliva verge extra 'Silvaurum' (L'Avellanera)
  • 80 g de sucre
  • 1 ou
  • 1 pessic de sal

Per pintar la massa

  • 1 rovell d’ou
  • 1 cullerada de llet

Decoració

  • Fruita confitada, crocanti, panses, ametlles laminades, etc. (L’Avellanera)
  • Ous cuits pintats o figures de xocolata (L’Avellanera)

Elaboració

Posem la farina en un bol. Afegim el llevat sec i ho barregem tot bé amb una forquilla. Afegim la resta d’ingredients: l’oli, la llet, el sucre, l’ou i la sal.

Amassem i donem forma rodona a la massa amb les mans.

Cobrim el bol amb un drap i el posem al forn durant uns 20-30 minuts a una temperatura màxima de 50 graus, deixant la porta del forn entreoberta, fins que veiem que la massa hagi augmentat el seu volum visiblement. Mentre creix la massa, cobrim una safata de forn amb paper vegetal. 

Una vegada la massa hagi doblat el seu volum, la dividim en parts en funció de la quantitat de Mones que vulguem fer i el seu tamany. És el moment de deixar volar la imaginació. Si compartim l’activitat amb els nostres fills, s’ho passaran genial!

A continuació, les posem uns altres 10 minuts al forn a màxim 50 graus, per a que la massa continuï creixent. Una vegada les tenim preparades, barregem un rovell d’ou amb una cullerada de llet i pintem les mones perquè es daurin al forn.

Finalment, afegim la decoració que se’ns acudeixi: fruita confitada, crocanti, etc.

Quan tenim les nostres mones llestes i decorades, les posem al forn preescalfat a 200 ºC durant uns 25-30 minuts, fins que veiem que estan fetes i que han agafat un color adequat.

Passat aquest temps, les treiem del forn, les deixem refredar, els hi posem els ous pintats o de xocolata com a decoració i ja tenim les nostres mones de Pasqua llestes per menjar.

Bon profit!

 

Sobre L’Avellanera

L’Avellanera treballa, des de 1985, per defensar els interessos dels agricultors i la seva activitat a través de la creació d’una gamma de productes d’alta qualitat.

L’entitat, que pertany a la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, abasteix el mercat amb productes naturals i elaborats de la més alta qualitat entre els que destaquen les avellanes, l’oli d’oliva verge extra 'Silvaurum' amb DOP Siurana i el nou licor de crema d’avellanes elaborat per Bodegues i Destil·leries Lehmann. 

Al llarg de tots aquests anys, els diferents responsables de L’Avellanera han sabut unir les tècniques tradicionals de la zona amb les tecnologies més avançades per oferir un producte que combina els sabors d’abans i les exigències de qualitat més avantguardistes.

Font: L'Avellanera
Altres notícies
18.04.2024

Castell d'Or signa un conveni amb l'Associació de Familiars de nens amb Càncer

18/04/2024

Castell d’Or ha signat un conveni de col·laboració amb l’Associació de Familiars i Amics de nens Oncològics de Catalunya (AFANOC). Es tracta...

09.04.2024

Covides presenta el nou vermut 'Duc de Foix'

09/04/2024

Covides ha presentat recentment un nou producte que amplia la seva ja coneguda gamma 'Duc de Foix": el vermut. Per a la seva creació Covides ha...

04.04.2024

Les Garrigues, l'oli i els Vilars

04/2024

Un viatge per la tradició dels paisatges de les Garrigues, per una terra que va veure néixer la varietat d’oliva arbequina i on es troba un dels...

04.04.2024

Envàs, a casa que vas!

04/2024

La cooperativa Càmara Arrossera del Montsià segueix apostant per la sostenibilitat i la cura del medi ambient. Recentment, ha presentat un tàper...

04.04.2024

Sablé amb 4 textures d'avellana

04/2024

PA DE NOUS: Instagram | Blog Soc la Marta Jubert, llicenciada en ADE i pastissera diplomada per l'Escola d'Hostaleria Hofmann. M’apassiona...

04.04.2024

Josep Sedó, productor de vinya i olivera al Priorat

04/2024

“Crec que no hi ha hagut un moment que decidís ser pagès. Vaig néixer així. De petit ja anava al tros amb els pares i sempre he tingut clar que...

27.03.2024

Empordàlia maridarà els seus vins i oli amb xocolates de Casa Cacao

27/03/2024

Els dies 29, 30 i 31 de març, i l’1 d'abril, les visites guiades al celler Empordàlia acabaran amb un tast de vins i Oli de Pau maridat amb les...

15.03.2024

Les cooperatives agràries catalanes a Alimentaria

15/03/2024

La fira internacional de l’alimentació per excel·lència torna del 18 al 21 de març a Barcelona, i ho farà acompanyada de 14 cooperatives...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya