Carregant web FCAC

L'Avellanera selecciona els seus millors productes per a la campanya de mones de Pasqua

La cooperativa comercialitza aquest dolç típic de Setmana Santa, així com diferents ingredients per elaborar-lo a casa

07/04/2022
Mones tradicionals elaborades amb farina d'ametlla i OOVE 'Silvaurum' de L'Avellanera
Mones tradicionals elaborades amb farina d'ametlla i OOVE 'Silvaurum' de L'Avellanera © L'Avellanera
Mona elaborada amb farina d'ametlla i OOVE 'Silvaurum' de L'Avellanera
Mona elaborada amb farina d'ametlla i OOVE 'Silvaurum' de L'Avellanera © L'Avellanera

L’Avellanera, de la Selva Camp, inicia la seva campanya de Setmana Santa amb la comercialització d’exquisides mones de Pasqua.

La cooperativa també selecciona els seus millors productes, sota la marca 'Infrusec', per a l’elaboració a casa d’aquest aliment típic de la reposteria nacional, amb lleugeres variacions a tot el país.

Aquest dolç de Pasqua, que els padrins regalen en aquestes dates als seus fillols, simbolitza el final de la Quaresma i de les seves abstinències.

L'origen de les mones de Pasqua data del segle XVIII. Aleshores la tradició indicava que l’avi o el padrí havia de regalar als seus fillols una coca realitzada amb el mateix número d’ous durs que l’edat dels petits, fins a un màxim de dotze.

Les mones de Pasqua compten amb innombrables variacions, sent la més tradicional la de massa elaborada amb farina, sucre, ous i sal.

A Catalunya és tradició que el dilluns de Pasqua els padrins regalin als seus fillols un pastís coronat per un ou gegant de xocolata o amb alguna figura elaborada amb xocolata, arribant a ser autèntiques escultures amb formes d’allò més diverses i que, en ocasions, representen a un personatge popular. 

Ingredients mona de Pasqua (L’Avellanera)

  • 500 g de farina (per donar-li un toc personalitzat, podem substituir 100 g de farina per ametlla mòlta de L’Avellanera)
  • 1 sobre de llevat sec de forn (12 g) o 25 g de llevat fresc
  • 250 ml de llet tèbia
  • 80 ml d’oli d’oliva verge extra 'Silvaurum' (L'Avellanera)
  • 80 g de sucre
  • 1 ou
  • 1 pessic de sal

Per pintar la massa

  • 1 rovell d’ou
  • 1 cullerada de llet

Decoració

  • Fruita confitada, crocanti, panses, ametlles laminades, etc. (L’Avellanera)
  • Ous cuits pintats o figures de xocolata (L’Avellanera)

Elaboració

Posem la farina en un bol. Afegim el llevat sec i ho barregem tot bé amb una forquilla. Afegim la resta d’ingredients: l’oli, la llet, el sucre, l’ou i la sal.

Amassem i donem forma rodona a la massa amb les mans.

Cobrim el bol amb un drap i el posem al forn durant uns 20-30 minuts a una temperatura màxima de 50 graus, deixant la porta del forn entreoberta, fins que veiem que la massa hagi augmentat el seu volum visiblement. Mentre creix la massa, cobrim una safata de forn amb paper vegetal. 

Una vegada la massa hagi doblat el seu volum, la dividim en parts en funció de la quantitat de Mones que vulguem fer i el seu tamany. És el moment de deixar volar la imaginació. Si compartim l’activitat amb els nostres fills, s’ho passaran genial!

A continuació, les posem uns altres 10 minuts al forn a màxim 50 graus, per a que la massa continuï creixent. Una vegada les tenim preparades, barregem un rovell d’ou amb una cullerada de llet i pintem les mones perquè es daurin al forn.

Finalment, afegim la decoració que se’ns acudeixi: fruita confitada, crocanti, etc.

Quan tenim les nostres mones llestes i decorades, les posem al forn preescalfat a 200 ºC durant uns 25-30 minuts, fins que veiem que estan fetes i que han agafat un color adequat.

Passat aquest temps, les treiem del forn, les deixem refredar, els hi posem els ous pintats o de xocolata com a decoració i ja tenim les nostres mones de Pasqua llestes per menjar.

Bon profit!

 

Sobre L’Avellanera

L’Avellanera treballa, des de 1985, per defensar els interessos dels agricultors i la seva activitat a través de la creació d’una gamma de productes d’alta qualitat.

L’entitat, que pertany a la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, abasteix el mercat amb productes naturals i elaborats de la més alta qualitat entre els que destaquen les avellanes, l’oli d’oliva verge extra 'Silvaurum' amb DOP Siurana i el nou licor de crema d’avellanes elaborat per Bodegues i Destil·leries Lehmann. 

Al llarg de tots aquests anys, els diferents responsables de L’Avellanera han sabut unir les tècniques tradicionals de la zona amb les tecnologies més avançades per oferir un producte que combina els sabors d’abans i les exigències de qualitat més avantguardistes.

Font: L'Avellanera
Altres notícies
11.04.2025

Cellers Domenys convertirà el primer Celler Modernista de Cèsar Martinell en el Centre Cultural del Vi, del Cooperativisme i de la figura de l’arquitecte

11/04/2025

L’assemblea general de Cellers Domenys ha aprovat per unanimitat un projecte estratègic que transformarà el futur de la cooperativa de primer...

08.04.2025

Nous vins d'estiu!

08/04/2025

El Celler de Capçanes amplia la seva gamma de vins, amb la nova línia de vins baixos en alcohol amb dues noves incorporacions ideals per a...

03.04.2025

Amb 25 medalles, els cellers cooperatius brillen a Girovi’25

03/04/2025

A la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ens sentim orgullosos de veure com a totes les convocatòries de reconeixements del món del...

25.03.2025

Premi al Millor Oli d’Oliva Verge Extra d’Espanya per a 'Spelunca', de la Cooperativa de l'Espluga Calba

25/03/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) expressa la seva satisfacció perquè tres molins cooperatius catalans han obtingut els...

18.03.2025

125 anys de cooperativisme al Maresme i la Selva, i 25è aniversari de Conca de la Tordera

18/03/2025

La cooperativa Conca de la Tordera commemora, dijous 20 de març, els 125 anys de l’existència de cooperativisme a les comarques del Maresme i la...

14.03.2025

Mallart Artesans Xarcuters, la primera xarcuteria que fa la botifarra a l'exclusió

03/2025

Mallart Artesans Xarcuters és un projecte de transformació social impulsat per la Fundació Mas Albornà, dedicada a la inserció sociolaboral de...

14.03.2025

Esmorzar al Priorat entre oliveres

03/2025

A la part occidental del Priorat, s’alça Cabacés. És un poble ric en patrimoni, amb un nucli antic que conserva molts elements del seu passat...

14.03.2025

Cranc del Delta amb ajoblanco de calçots del Prat

03/2025

Sóc en Marc Grivé, xef i propietari de Gastroshows, un espai on podràs gaudir d’una experiència gastronòmica única en un sopar clandestí a...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya