Carregant web FCAC

L'Avellanera selecciona els seus millors productes per a la campanya de mones de Pasqua

La cooperativa comercialitza aquest dolç típic de Setmana Santa, així com diferents ingredients per elaborar-lo a casa

07/04/2022
Mones tradicionals elaborades amb farina d'ametlla i OOVE 'Silvaurum' de L'Avellanera
Mones tradicionals elaborades amb farina d'ametlla i OOVE 'Silvaurum' de L'Avellanera © L'Avellanera
Mona elaborada amb farina d'ametlla i OOVE 'Silvaurum' de L'Avellanera
Mona elaborada amb farina d'ametlla i OOVE 'Silvaurum' de L'Avellanera © L'Avellanera

L’Avellanera, de la Selva Camp, inicia la seva campanya de Setmana Santa amb la comercialització d’exquisides mones de Pasqua.

La cooperativa també selecciona els seus millors productes, sota la marca 'Infrusec', per a l’elaboració a casa d’aquest aliment típic de la reposteria nacional, amb lleugeres variacions a tot el país.

Aquest dolç de Pasqua, que els padrins regalen en aquestes dates als seus fillols, simbolitza el final de la Quaresma i de les seves abstinències.

L'origen de les mones de Pasqua data del segle XVIII. Aleshores la tradició indicava que l’avi o el padrí havia de regalar als seus fillols una coca realitzada amb el mateix número d’ous durs que l’edat dels petits, fins a un màxim de dotze.

Les mones de Pasqua compten amb innombrables variacions, sent la més tradicional la de massa elaborada amb farina, sucre, ous i sal.

A Catalunya és tradició que el dilluns de Pasqua els padrins regalin als seus fillols un pastís coronat per un ou gegant de xocolata o amb alguna figura elaborada amb xocolata, arribant a ser autèntiques escultures amb formes d’allò més diverses i que, en ocasions, representen a un personatge popular. 

Ingredients mona de Pasqua (L’Avellanera)

  • 500 g de farina (per donar-li un toc personalitzat, podem substituir 100 g de farina per ametlla mòlta de L’Avellanera)
  • 1 sobre de llevat sec de forn (12 g) o 25 g de llevat fresc
  • 250 ml de llet tèbia
  • 80 ml d’oli d’oliva verge extra 'Silvaurum' (L'Avellanera)
  • 80 g de sucre
  • 1 ou
  • 1 pessic de sal

Per pintar la massa

  • 1 rovell d’ou
  • 1 cullerada de llet

Decoració

  • Fruita confitada, crocanti, panses, ametlles laminades, etc. (L’Avellanera)
  • Ous cuits pintats o figures de xocolata (L’Avellanera)

Elaboració

Posem la farina en un bol. Afegim el llevat sec i ho barregem tot bé amb una forquilla. Afegim la resta d’ingredients: l’oli, la llet, el sucre, l’ou i la sal.

Amassem i donem forma rodona a la massa amb les mans.

Cobrim el bol amb un drap i el posem al forn durant uns 20-30 minuts a una temperatura màxima de 50 graus, deixant la porta del forn entreoberta, fins que veiem que la massa hagi augmentat el seu volum visiblement. Mentre creix la massa, cobrim una safata de forn amb paper vegetal. 

Una vegada la massa hagi doblat el seu volum, la dividim en parts en funció de la quantitat de Mones que vulguem fer i el seu tamany. És el moment de deixar volar la imaginació. Si compartim l’activitat amb els nostres fills, s’ho passaran genial!

A continuació, les posem uns altres 10 minuts al forn a màxim 50 graus, per a que la massa continuï creixent. Una vegada les tenim preparades, barregem un rovell d’ou amb una cullerada de llet i pintem les mones perquè es daurin al forn.

Finalment, afegim la decoració que se’ns acudeixi: fruita confitada, crocanti, etc.

Quan tenim les nostres mones llestes i decorades, les posem al forn preescalfat a 200 ºC durant uns 25-30 minuts, fins que veiem que estan fetes i que han agafat un color adequat.

Passat aquest temps, les treiem del forn, les deixem refredar, els hi posem els ous pintats o de xocolata com a decoració i ja tenim les nostres mones de Pasqua llestes per menjar.

Bon profit!

 

Sobre L’Avellanera

L’Avellanera treballa, des de 1985, per defensar els interessos dels agricultors i la seva activitat a través de la creació d’una gamma de productes d’alta qualitat.

L’entitat, que pertany a la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, abasteix el mercat amb productes naturals i elaborats de la més alta qualitat entre els que destaquen les avellanes, l’oli d’oliva verge extra 'Silvaurum' amb DOP Siurana i el nou licor de crema d’avellanes elaborat per Bodegues i Destil·leries Lehmann. 

Al llarg de tots aquests anys, els diferents responsables de L’Avellanera han sabut unir les tècniques tradicionals de la zona amb les tecnologies més avançades per oferir un producte que combina els sabors d’abans i les exigències de qualitat més avantguardistes.

Font: L'Avellanera
Altres notícies
20.06.2024

Dos vins joves de cooperativa, Gran Or als Premis Vinari

20/06/2024

La 12a edició dels Premis Vinari dels vins catalans ja té medaller per als vins joves. Un any més, trobem vins de cellers cooperatius a la llista...

03.06.2024

Què és un vi blanc de negres?

03/06/2024

Moltes persones pensen que el color del vi depèn de la varietat de raïm amb què s’elabora, però no és així. Si agafem raïms de diferents...

03.06.2024

Tasta Empordàlia a alta mar

06/2024

Aquest estiu tornen els “Tastos Pirates” que, des de l’estiu passat, el celler cooperatiu Empordàlia ofereix a alta mar. De juny a setembre...

03.06.2024

Arròs amb fruits secs

06/2024

Soc Olga Casanova Martínez, mestra i aficionada a la cuina. La Ribera d’Ebre és la comarca que em veu viure des de fa molts anys. Des de ben...

03.06.2024

Alicia Figueras, informàtica i viticultora a l'explotació familiar

06/2024

“Dona en un sector d’homes. Fa deu anys que m’hi dedico i, a la vinya, sóc feliç. Quan el meu pare es va plantejar deixar d’estar al...

23.05.2024

Els cellers cooperatius guanyen 14 medalles al concurs internacional “Grenaches du Monde"

23/05/2024

La capital francesa va acollir la 12a edició del concurs Garnatxes del Món, dedicat a la varietat de raïm garnatxa. El jurat, format per un...

16.05.2024

La Vinícola de Nulles acull la 1a edició del Melodeep Festival

16/05/2024

La Vinícola de Nulles continua impulsant la diversitat de l’oferta enoturística del celler amb activitats pensades per a tota mena de públic....

14.05.2024

Nou etiquetatge dels vins 'Sinols' d’Empordàlia

14/05/2024

El celler Empordàlia ha renovat l’etiquetatge dels vins 'Sinols', els vins més importants del celler, amb l’objectiu i el desig de traslladar,...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya