Carregant web FCAC

Per Sant Martí, mata el porc i enceta el vi!

Sis cellers cooperatius se sumen a la celebració de l’arribada del vi novell amb l’elaboració de 8 vins

11/11/2022

Tal i com marca la tradició, avui, dia de Sant Martí, és el tret de sortida del primer vi de l’any, l’anomenat vi novell. Es tracta d’un vi sense cap mena de repòs que, tan bon punt ha acabat la fermentació, es prepara per ser embotellat i distribuït per al seu consum immediat. Això li dona unes característiques especials entre les quals destaquen la frescor i el gust afruitat, que recorda al del raïm acabat de collir. Es tracta d’un vi alegre i sense pretensions ideal per acompanyar àpats informals com un pa amb tomàquet i embotit. De fet, la seva sortida anava associada a la data en què a les masies es feia la matança del porc i s’aprofitava que s’hi reunia molta gent per obrir el vi de la nova collita.

Tretze cellers catalans -sis dels quals són cellers cooperatius- s’han unit per celebrar i reivindicar aquesta tradició, elaborant un total de 17 vins novells i organitzant un seguit d’activitats arreu del territori català.

Amb la col·laboració de The Wine Truck, el vi novell iniciarà una gira el 12 de novembre per diferents poblacions catalanes que culminarà a Barcelona, el dissabte 10 de desembre, amb la Festa del Vi Novell als jardins del Palau Robert i que anirà acompanyada de teatre, música i moltes sorpreses.

La gira del vi novell

La gira tindrà com a protagonista The Wine Truck, un bar de vins en forma de food truck on es podran tastar tots els vins novells que elaboren 13 cellers. Les dates de les parades de la gira són les següents:

12 NOV | Sant Cugat del Vallès. De 18 a 21.30 h al Celler Modernista de Sant Cugat.
13 NOV | Viladecavalls. De 10 a 15 h a la Fira de Sant Martí.
17 NOV | Tarragona. De 19 a 21 h a la Vinoteca Glops.
18 NOV | Santa Perpètua de Mogoda. De 17 a 20 h a la Plaça del Mercat.
19 NOV | Cantonigròs. D'11 a 18 h al Camí Reial, 5.
20 NOV | Cardedeu. De 12 a 18.30 h a Tarambana Espai Cultural i Gastronòmic.
26 NOV | Tortosa. De 12.30 a 16 h a La Taverna.
27 NOV | Les Borges Blanques. D'11 a 15 h a La Bodegueta.

Els sis cellers cooperatius que s’han sumat a la iniciativa, han elaborat un total de 8 vins novells (4 negres, 2 blancs i 2 rosats)

Els cellers cooperatius

Els sis cellers cooperatius que s’han sumat a la iniciativa, han elaborat un total de 8 vins novells (4 negres, 2 blancs i 2 rosats). Aquests són els cellers i els vins que podreu tastar durant la gira i la gran Festa del Vi Novell i que ja podeu trobar a les seves agrobotigues o botigues online:

Vinícola de Sarral (DO Conca de Barberà)

  • Portell rosat Trepat Novell 2022
  • Portell Blanc de Blancs Novell 2022

Celler Cooperatiu d’Espolla (DO Empordà)

  • Vi Novell d'Espolla 2022

Celler Masroig (DO Monsant)

  • Vi Novell 2022

Celler Cooperatiu de La Granada (DO Penedès)

  • Vi Novell blanc 2022
  • Vi Novell rosat 2022

Covides (DO Penedès)

  • No-Vell 2022

Sant Josep Vins (DO Terra Alta)

  • Novell de Bot 2022

El vi novell és el tast més primerenc d’una anyada, d’una varietat de raïm, d’una denominació d’origen o d’un celler. Aprofita-ho!

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
18.04.2024

Castell d'Or signa un conveni amb l'Associació de Familiars de nens amb Càncer

18/04/2024

Castell d’Or ha signat un conveni de col·laboració amb l’Associació de Familiars i Amics de nens Oncològics de Catalunya (AFANOC). Es tracta...

09.04.2024

Covides presenta el nou vermut 'Duc de Foix'

09/04/2024

Covides ha presentat recentment un nou producte que amplia la seva ja coneguda gamma 'Duc de Foix": el vermut. Per a la seva creació Covides ha...

04.04.2024

Les Garrigues, l'oli i els Vilars

04/2024

Un viatge per la tradició dels paisatges de les Garrigues, per una terra que va veure néixer la varietat d’oliva arbequina i on es troba un dels...

04.04.2024

Envàs, a casa que vas!

04/2024

La cooperativa Càmara Arrossera del Montsià segueix apostant per la sostenibilitat i la cura del medi ambient. Recentment, ha presentat un tàper...

04.04.2024

Sablé amb 4 textures d'avellana

04/2024

PA DE NOUS: Instagram | Blog Soc la Marta Jubert, llicenciada en ADE i pastissera diplomada per l'Escola d'Hostaleria Hofmann. M’apassiona...

04.04.2024

Josep Sedó, productor de vinya i olivera al Priorat

04/2024

“Crec que no hi ha hagut un moment que decidís ser pagès. Vaig néixer així. De petit ja anava al tros amb els pares i sempre he tingut clar que...

27.03.2024

Empordàlia maridarà els seus vins i oli amb xocolates de Casa Cacao

27/03/2024

Els dies 29, 30 i 31 de març, i l’1 d'abril, les visites guiades al celler Empordàlia acabaran amb un tast de vins i Oli de Pau maridat amb les...

15.03.2024

Les cooperatives agràries catalanes a Alimentaria

15/03/2024

La fira internacional de l’alimentació per excel·lència torna del 18 al 21 de març a Barcelona, i ho farà acompanyada de 14 cooperatives...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya