Carregant web FCAC

6a EDICIÓ PREMIS DOP CATALANES D’OLI

6a Edició dels Premis DOP Catalanes d'Oli

La companyia de supermercats Caprabo, les investigadores Elisa Llurba, Ana Ma Polo, Mónica Cruz i el cuiner Joan Roca són els guardonats d’enguany

25/11/2022

Les cinc denominacions d’origen protegides d’oli d’oliva de Catalunya -Les Garrigues, Siurana, Terra Alta, Baix Ebre-Montsià i Empordà- han lliurat, a Roses, els guardons de la 6a edició dels Premis DOP Catalanes d’Oli en un acte al qual han assistit més d’un centenar de persones i que ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament del municipi. Enguany han estat distingits la companyia de supermercats Caprabo, les doctores i investigadores Elisa Llurba, Ana Ma Polo i Mónica Cruz i el cuiner i gastrònom Joan Roca.

Els Premis DOP Catalanes d’Oli tenen com a objectiu contribuir a la difusió de la cultura de l’oli i, per això, distingeixen professionals, investigadors i institucions que destaquen en aquest àmbit.

La companyia de supermercats Caprabo ha estat reconeguda per la defensa i promoció de l’oli verge extra amb denominació d’origen protegida i dels productes del territori en la seva política d’empresa. La cadena de supermercats treballa el seu compromís amb la producció de proximitat de manera molt diferencial i aposta per difondre la riquesa de la producció agroalimentària de les comarques catalanes, especialment dels seus olis d’oliva verges extra. El guardó ha estat recollit per Fernando Tercero, responsable de Producte de Proximitat de l’empresa.

Les doctores i investigadores Elisa Llurba, Ana Ma Polo i Mónica Cruz, han estat distingides per la tasca d’investigació realitzada en el projecte científic pioner MEDITATE-IVF (Impact of Exercise and Mediterranean diet vs Aspirin on live-birth rate and cardiovascular programming in In Vitro Fertilization) desenvolupat per l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – l’Institut d’Investigació Biomèdica Sant Pau, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i la Fundació Puigvert que estudia la relació de la dieta mediterrània i els hàbits de vida saludable amb l’èxit en tractaments de fecundació in vitro, i que compta amb la col·laboració de les cinc Denominacions d’Origen Protegides d’oli de Catalunya.

El cuiner i gastrònom Joan Roca ha rebut el Premi en reconeixement a la seva tasca en la difusió i utilització dels olis d’oliva verge extra i la seva contribució en el món de la cuina i la gastronomia. Actualment dirigeix el seu propi projecte de restaurant, El Celler de Can Roca, juntament amb els seus germans Josep –sommelier– i Jordi –xef de pastisseria. Reconegut com a doctor honoris causa per la Universitat de Girona l’any 2010, destaca la fidelitat als seu orígens i la seva projecció internacional. L’any 2015, va rebre la invitació del World Economic Forum per formar part del seu consell de líders culturals i és, al costat dels seus germans, ambaixador dels Programes de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides; recentment ha estat premiat com a Xef Mentor, a la Gala Michelin 2023 celebrada a Toledo.
En finalitzar l’acte de lliurament de guardons, conduït per en Pep Nogué, gastrònom i director del Culinary Institute of Barcelona, ha tingut lloc l’espectacle musical “Dones de Sal” amb Neus Mar i a continuació els assistents han pogut degustar diferents tastos elaborats amb productes amb denominació d’origen protegida (DOP) i amb indicació geogràfica protegida (IGP) a càrrec del col·lectiu gastronòmic de l’Alt Empordà, La Cuina del Vent.

A Catalunya, hi ha cinc denominacions d’origen d’oli: Les Garrigues, Siurana, Terra Alta, Baix Ebre-Montsià i Empordà. Catalunya té uns olis d'oliva excel·lents, diferents en color, sabor i aroma segons les comarques. La varietat de l'oliva, l'entorn natural, les característiques orogràfiques del territori, el clima, les pràctiques de cultiu i d'extracció són els factors que determinen la personalitat pròpia de cada un d’aquests olis d'oliva verge extra.

Font: Denominacions d'Origen Catalanes d'Oli
Altres notícies
07.12.2022

Viniscoop rep el Premi Cambra 2022 a la Innovació i Transformació Digital

07/12/2022

Viniscoop és el primer e-commerce especialitzat en vi social. És a dir, vi elaborat per cooperatives catalanes, sota un model d’economia social i...

05.12.2022

Carxofes del Prat i Espigoladors, sinergia social

12/2022

La Cooperativa Agrícola del Prat fa temps que elabora productes a partir del seu producte estrella: la Carxofa Prat, una carxofa de la varietat...

05.12.2022

L’'Ètim' Dolça Carinyena, un xarrup amb premi

12/2022

Durant la celebració del Fòrum Gastronòmic 2022, l’'Ètim' Dolça Carinyena de la Cooperativa Falset Marçà ha rebut el premi a la millor...

05.12.2022

Hort del Silenci, l'Artesa de Segre ecològic

12/2022

Hort del Silenci és fruit de l'experiència i el compromís de la branca ecològica de la Cooperativa d'Artesa de Segre, ECO Artesa 2058, per oferir...

05.12.2022

KYLATT, música i gastronomia en format "Premium"

12/2022

Fruits de Ponent ha presentat l’oli d’oliva verge extra de Selecció Especial 'KYLATT' 2022-2023, del Molí d’Alcanó. L’acte, que va...

05.12.2022

El millor vi de Catalunya és del Celler de Capçanes

12/2022

Els Premis Vinari han distingit el 'Cabrida' 2020 del Celler de Capçanes com a Millor Vi Català 2022. Es tracta d’un vi de la DO Montsant,...

05.12.2022

'‘Vins de Postal' al top de la Guia de Vins

12/2022

El Celler Cooperatiu d’Espolla ha guanyat els premis al Millor Vi Blanc de Catalunya i Millor Vi de Carinyena Blanca pel seu 'Vi de Postal La Creu'...

05.12.2022

Faro de Buda, arròs amb gust d’història i tradició

12/2022

Arrossaires del Delta de l’Ebre ha creat una nova marca de proximitat que representa historia i tradició, aquesta vegada en homenatge al mític...

Som socis de
Amb el suport de