Carregant web FCAC

6a EDICIÓ PREMIS DOP CATALANES D’OLI

6a Edició dels Premis DOP Catalanes d'Oli

La companyia de supermercats Caprabo, les investigadores Elisa Llurba, Ana Ma Polo, Mónica Cruz i el cuiner Joan Roca són els guardonats d’enguany

25/11/2022

Les cinc denominacions d’origen protegides d’oli d’oliva de Catalunya -Les Garrigues, Siurana, Terra Alta, Baix Ebre-Montsià i Empordà- han lliurat, a Roses, els guardons de la 6a edició dels Premis DOP Catalanes d’Oli en un acte al qual han assistit més d’un centenar de persones i que ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament del municipi. Enguany han estat distingits la companyia de supermercats Caprabo, les doctores i investigadores Elisa Llurba, Ana Ma Polo i Mónica Cruz i el cuiner i gastrònom Joan Roca.

Els Premis DOP Catalanes d’Oli tenen com a objectiu contribuir a la difusió de la cultura de l’oli i, per això, distingeixen professionals, investigadors i institucions que destaquen en aquest àmbit.

La companyia de supermercats Caprabo ha estat reconeguda per la defensa i promoció de l’oli verge extra amb denominació d’origen protegida i dels productes del territori en la seva política d’empresa. La cadena de supermercats treballa el seu compromís amb la producció de proximitat de manera molt diferencial i aposta per difondre la riquesa de la producció agroalimentària de les comarques catalanes, especialment dels seus olis d’oliva verges extra. El guardó ha estat recollit per Fernando Tercero, responsable de Producte de Proximitat de l’empresa.

Les doctores i investigadores Elisa Llurba, Ana Ma Polo i Mónica Cruz, han estat distingides per la tasca d’investigació realitzada en el projecte científic pioner MEDITATE-IVF (Impact of Exercise and Mediterranean diet vs Aspirin on live-birth rate and cardiovascular programming in In Vitro Fertilization) desenvolupat per l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – l’Institut d’Investigació Biomèdica Sant Pau, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i la Fundació Puigvert que estudia la relació de la dieta mediterrània i els hàbits de vida saludable amb l’èxit en tractaments de fecundació in vitro, i que compta amb la col·laboració de les cinc Denominacions d’Origen Protegides d’oli de Catalunya.

El cuiner i gastrònom Joan Roca ha rebut el Premi en reconeixement a la seva tasca en la difusió i utilització dels olis d’oliva verge extra i la seva contribució en el món de la cuina i la gastronomia. Actualment dirigeix el seu propi projecte de restaurant, El Celler de Can Roca, juntament amb els seus germans Josep –sommelier– i Jordi –xef de pastisseria. Reconegut com a doctor honoris causa per la Universitat de Girona l’any 2010, destaca la fidelitat als seu orígens i la seva projecció internacional. L’any 2015, va rebre la invitació del World Economic Forum per formar part del seu consell de líders culturals i és, al costat dels seus germans, ambaixador dels Programes de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides; recentment ha estat premiat com a Xef Mentor, a la Gala Michelin 2023 celebrada a Toledo.
En finalitzar l’acte de lliurament de guardons, conduït per en Pep Nogué, gastrònom i director del Culinary Institute of Barcelona, ha tingut lloc l’espectacle musical “Dones de Sal” amb Neus Mar i a continuació els assistents han pogut degustar diferents tastos elaborats amb productes amb denominació d’origen protegida (DOP) i amb indicació geogràfica protegida (IGP) a càrrec del col·lectiu gastronòmic de l’Alt Empordà, La Cuina del Vent.

A Catalunya, hi ha cinc denominacions d’origen d’oli: Les Garrigues, Siurana, Terra Alta, Baix Ebre-Montsià i Empordà. Catalunya té uns olis d'oliva excel·lents, diferents en color, sabor i aroma segons les comarques. La varietat de l'oliva, l'entorn natural, les característiques orogràfiques del territori, el clima, les pràctiques de cultiu i d'extracció són els factors que determinen la personalitat pròpia de cada un d’aquests olis d'oliva verge extra.

Font: Denominacions d'Origen Catalanes d'Oli
Altres notícies
18.04.2024

Castell d'Or signa un conveni amb l'Associació de Familiars de nens amb Càncer

18/04/2024

Castell d’Or ha signat un conveni de col·laboració amb l’Associació de Familiars i Amics de nens Oncològics de Catalunya (AFANOC). Es tracta...

09.04.2024

Covides presenta el nou vermut 'Duc de Foix'

09/04/2024

Covides ha presentat recentment un nou producte que amplia la seva ja coneguda gamma 'Duc de Foix": el vermut. Per a la seva creació Covides ha...

04.04.2024

Les Garrigues, l'oli i els Vilars

04/2024

Un viatge per la tradició dels paisatges de les Garrigues, per una terra que va veure néixer la varietat d’oliva arbequina i on es troba un dels...

04.04.2024

Envàs, a casa que vas!

04/2024

La cooperativa Càmara Arrossera del Montsià segueix apostant per la sostenibilitat i la cura del medi ambient. Recentment, ha presentat un tàper...

04.04.2024

Sablé amb 4 textures d'avellana

04/2024

PA DE NOUS: Instagram | Blog Soc la Marta Jubert, llicenciada en ADE i pastissera diplomada per l'Escola d'Hostaleria Hofmann. M’apassiona...

04.04.2024

Josep Sedó, productor de vinya i olivera al Priorat

04/2024

“Crec que no hi ha hagut un moment que decidís ser pagès. Vaig néixer així. De petit ja anava al tros amb els pares i sempre he tingut clar que...

27.03.2024

Empordàlia maridarà els seus vins i oli amb xocolates de Casa Cacao

27/03/2024

Els dies 29, 30 i 31 de març, i l’1 d'abril, les visites guiades al celler Empordàlia acabaran amb un tast de vins i Oli de Pau maridat amb les...

15.03.2024

Les cooperatives agràries catalanes a Alimentaria

15/03/2024

La fira internacional de l’alimentació per excel·lència torna del 18 al 21 de març a Barcelona, i ho farà acompanyada de 14 cooperatives...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya