Carregant web FCAC

Les cooperatives agràries busquen alternatives a l’encariment de l’energia

Les cooperatives agràries preveuen triplicar el cost de gas i electricitat de 27 a 78,6 M€ anuals, segons l’estudi FCAC sobre l'impacte de la crisi energètica

05/12/2022

L’estudi sobre l’impacte de la crisi energètica dut a terme per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que el sector preveu triplicar enguany les despeses en llum i gas, passant dels 27 milions d’euros de 2021 als 78,6 milions. L’estimació de despesa anual en energia és de 262 GWh per al conjunt de cooperatives agràries.

Segons aquest informe de la FCAC, els 51,6 milions d’euros d’increment que es preveuen per aquest any es corresponen en un 71% (36,6 milions) a l’augment de l’electricitat i el 29% restant (15 milions) a gas natural.

A la pràctica, es produiria un increment mitjà de costos de més de 270.000 euros per cooperativa. Es tracta d’un impacte de dimensió històrica, tenint en compte que el preu del gas s’ha multiplicat en un any per 4,5 i el d’electricitat per 2,6.

Per sectors productius, els que més patiran l’increment són les cooperatives d’elaboració de pinsos per a bestiar, amb 24 milions d’euros (47% del total). Els sectors d’arròs, blat de moro i farratges hauran de suportar un augment de 7,3 milions (14% del total); el sector de la llet també uns 7,3 M€ (14%); per als sectors de fruita, horta i planta viva seran 6,4 milions (12%); per al vi, 3,3 M€ (6%), i per a la fruita seca 2,1 milions (4%). En sectors productius com l’oli d’oliva, s’estima que suposarà un increment d’1 milió (2%).

El sector productor, contra les cordes

Algunes indústries cooperatives de diferents sectors han aturat la seva activitat i l’han derivat a altres centres de transformació per optimitzar costos, mentre altres cooperatives estan valorant o han realitzat recentment la substitució de l’ús de combustibles d’origen fòssil cap a biomassa, però la transició no sempre és possible o és molt costós implementar-la a curt termini.

Per això, Ramon Sarroca, president de la FCAC, segueix reclamant que “calen solucions estructurals davant la magnitud d’una crisi que pot posar el sector contra les cordes. Si no s’adopten mesures extraordinàries, inevitablement els preus dels aliments continuaran pujant en compliment de la Llei de la cadena alimentària i es repercutiran en la inflació i la cistella de la compra”.

Sarroca també ha defensat públicament “la priorització de la indústria més vinculada al territori i que transforma producció pròpia”.

11,3 M€ a pimes i ramaderia

A petició de la Federació de Cooperatives, el Departament d’Acció Climàtica ha anunciat que destinarà 11,3 milions d’euros a ajuts per a tot el conjunt d’indústries alimentàries que tinguin la consideració de pime, tot i que finalment només s’adreçaria a les empreses amb menys de 50 treballadors. També es preveuen ajuts per a determinats sectors ramaders com el porcí no integrat i part de l’aviram.

La implementació de la mesura és possible arran dels canvis en el reglament comunitari de desenvolupament rural que permeten establir un marc temporal excepcional de suport per a productors i pimes afectats per les repercussions del conflicte bèl·lic a Ucraïna.

Aquest instrument no compensarà en la seva totalitat el sobrecost que estan suportant les cooperatives ni totes les cooperatives s’hi podran acollir, però sí que contribuirà a pal·liar els efectes.

La FCAC presenta propostes al Congrés per reduir un 50% els costos energètics i un 70% la despesa en potència de la llum amb l’objectiu és evitar l’encariment dels aliments

Propostes FCAC al Congrés de Diputats

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya també ha traslladat als diputats catalans al Congrés una bateria de propostes per implementar en el marc de la Llei de pressupostos de l’Estat. La finalitat és evitar un encariment desmesurat del preu dels aliments.

Aquestes mesures permetrien estalviar, a les cooperatives agràries, fins a un 50% de la despesa en energia i un 70% en potència de la llum.

En concret, la FCAC sol·licita que s’estableixi una excepció per al sector agroalimentari al Reial Decret-llei 10/2022 per tal que quedi exclòs de l’obligació de contribuir a sufragar el mecanisme d’ajustament per reduir el preu de l’electricitat al mercat majorista. Només amb aquesta mesura correctora, l’augment mitjà de costos per cooperativa baixaria de 270.000 a 135.000 euros anuals.

Una altra mesura ja reivindicada anys anteriors, però que actualment pren especial rellevància, és tenir en compte l’estacionalitat amb què es treballa a les cooperatives agràries. Cal que es pugui modificar la potència de llum contractada dues vegades per any, ja que els molins d’oli o els cellers de vi necessiten molta energia durant la campanya -que es concentra en dos o tres mesos- i no la resta de l’any, però es veuen obligats a tenir sempre contractada la màxima potència. Aquesta mesura permetria estalviar un 75% la despesa derivada de la potència de la llum.

Finalment, ampliar la reducció de l’IVA del 21% al 5% per al conjunt de productes combustibles procedents de biomassa -com la pinyolada o la clofolla de la fruita seca-fomentaria el trànsit des de les energies fòssils cap a d’altres de més netes.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
03.06.2024

20 propostes al nou Govern català

06/2024

Les setmanes prèvies a les Eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) va...

03.06.2024

Un nou impuls a les cooperatives

06/2024

Des de fa més de 20 anys, la intercooperació és un dels principals eixos de treball de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Una...

03.06.2024

Fer cava en temps de sequera

06/2024

La sequera persistent que patim a Catalunya, i en particular a la regió del Cava, ha plantejat desafiaments significatius per al sector...

03.06.2024

Benestar animal en el transport

06/2024

La Comissió Europea ha publicat recentment una revisió de la normativa sobre el benestar dels animals durant el transport. La Federació de...

03.06.2024

Un any del tancament del Canal d'Urgell per la sequera

06/2024

El 25 d’abril es va complir un any dels tancament del Canal d’Urgell a causa de la sequera, una situació esdevinguda per primera vegada en 161...

03.06.2024

Ajuts a cooperatives i productors d’oli

06/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha valorat positivament la publicació dels ajuts del Departament d’Acció Climàtica,...

03.06.2024

"Catalunya lidera el nombre de cooperatives a l'Estat amb un model propi reconegut internacionalment"

06/2024

Casat amb una aranesa i pare de dues noies. Enamorat de les tres, de la muntanya, l’handbol i l’associacionisme. Arquitecte Tècnic...

03.06.2024

Treballant amb les cooperatives per promoure el relleu

06/2024

De tothom és conegut que el sector agrari català té una problemàtica d'envelliment de la massa social productiva. Més del 38% dels socis...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya