Carregant web FCAC

En el Consell Sectorial de cooperatives a nivell estatal

Les cooperatives agràries aposten per l’etiquetat d’origen als fruits secs front l’augment d’importacions dels EUA

A Catalunya hi ha unes 32.000 hectàrees productives, un 70% de les quals són en secà

14/02/2023
Consell Sectorial de Fruita Seca
Consell Sectorial de Fruita Seca © Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha participat en el Consell Sectorial de Fruita Seca de Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya (CAE), en el marc del qual s’han analitzat les dificultats que travessa el sector a causa de l'increment d’importacions d'ametlla procedent dels Estats Units. Josep Pere Colat, responsable de les cooperatives catalanes de fruita seca és, també, el president del Consell Sectorial a nivell estatal.

Les cooperatives alerten que l’augment de les importacions de fruita seca suposa la pràctica paralització de les operacions de comercialització de la producció nacional i reclamen que s’estableixi l’obligació d’indicar l'origen a l'etiquetatge, com es fa en altres productes frescos. Aquest requisit s’hauria de fer extensiu als productes transformats com torró, polvorons o massapà que contenen fruita seca com a ingredient principal.

Josep Pere Colat, president del Consell Sectorial de Fruita Seca de CAE i responsable del mateix sector a la FCAC, argumenta que “l’etiquetatge obligatori de l'origen permetria valoritzar l'ametlla i altres fruits de closca produïts al nostre territori. No és possible sensibilitzar els consumidors de les bondats de l'ametlla nacional, que és un producte sostenible i saludable, si no disposem de les eines necessàries per diferenciar-la del producte conreat a països tercers amb condicions diferents”.

El cultiu de l'ametller ocupa una superfície productiva d’unes 32.000 hectàrees a Catalunya, segons les darreres dades disponibles. D’aquestes, el 70% estan cultivades en secà, amb rendiments significativament menors als de regadiu. Aquest factor dificulta la pervivència del conreu en un context de màxima i creixent competitivitat per la baixa rendibilitat, alhora que  el converteix en estratègic per impacte positiu que comporta a nivell mediambiental.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
28.10.2024

Com afectarà el context climàtic a la producció de cereals?

28/10/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha organitzat, a Juneda, la jornada tècnica "Com pot afectar el context climàtic a la...

25.10.2024

La cooperativa Frutera Segrià acull la primera sessió pràctica de calibratge d'equips d'aplicació de fitosanitaris

25/10/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha col·laborat, conjuntament amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i...

17.10.2024

La collita d’arròs augmenta un 13,4% i recupera la normalitat

17/10/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) estima que la collita d’arròs se situaria en 133.080 tones, un 13,4% superior a la...

16.10.2024

Jornades tècniques de cooperatives del sector de l'oli d'oliva a Villacarrillo

16/10/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha participat en les jornades tècniques del sector de l’oli d’oliva, celebrades a...

16.10.2024

La collita d'oli d'oliva cau un 50% i només s'arribaria a 16.500 tones

16/10/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya preveu que, aquesta campanya, es produiria una davallada del 50% en relació amb la producció...

10.10.2024

Trobada amb el Departament de Territori per la ZEPA del Delta del Llobregat

10/10/2024

El president de la Federeació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Ramon Sarroca, i  el secretari de la Cooperativa del Prat del...

07.10.2024

La FCAC comparteix la seva experiència en prevenció de pèrdues alimentàries en la Cimera Fam Zero

07/10/2024

Barcelona va acollir la V Cimera Mundial de les Regions sobre seguretat i sobirania alimentària "Fam Zero 2024", on van participar representants...

04.10.2024

La FCAC participa en el primer Fòrum de l'Oli Verge Extra de Catalunya

04/10/2024

Les Borges Blanques va acollir la primera edició del Fòrum de l’Oli Verge Extra de Catalunya (FOOVE) amb la intenció d’abordar els grans...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya