La innovació ha de ser un procés continu dins les organitzacions, ja que és una eina per trobar noves vies i fer aflorar oportunitats davant circumstàncies canviants.
Fins i tot la nova PAC promou la construcció de sistemes de coneixement i innovació agrícoles (AKIS Agricultural Knowledge and Innovation Systems) amb l’objectiu de fomentar un sector intel·ligent i resilient que garanteixi la seguretat alimentària i reforci la cura del medi ambient, alhora que s’enforteix el teixit socioeconòmic de les zones rurals.
Per convertir idees innovadores en accions, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i les cooperatives acostumen a treballar amb fonts de finançament com els grups operatius EIP-AGRI i els projectes multiactors i de xarxes temàtiques del programa Horizon Europe, que impulsa la competitivitat i el creixement a la Unió Europea.
Els àmbits que esdevenen reptes per al cooperativisme agrari català són millorar les produccions i els processos en un context de limitació de productes fitosanitaris i de foment de la biodiversitat. També ho són els canvis socioeconòmics vinculats al relleu generacional o al mercat. Més enllà, existeix un repte d’interès estratègic que és la necessària transició energètica i l’eficiència en l’ús de l’energia.
En aquest sentit, cal tenir en compte els projectes de bioeconomia, que es fonamenten en la valorització de subproductes que anteriorment eren considerats residus però que, amb un tractament adequat, permeten generar noves cadenes de valor i negoci. A més, la bioeconomia minimitza el consum de productes de manufactura aliena al sector. D’altra banda, la digitalització aporta un ampli ventall de possibilitats de solució a problemàtiques estratègiques del sector.
Bioeconomia i digitalització no són compartiments tancats i resulta enriquidor que es complementin per incrementar les possibilitats d’èxit dels projectes a assolir.
Una mostra dels projectes que les cooperatives agràries estan implementant amb el suport de la Federació en aquests àmbits són GO Sanitat cítrics, Savasco, Agrobiofood Ponent i Agriloop.
El Grup Operatiu CÍTRICS ha desenvolupat un projecte pilot amb l’objectiu d’incrementar la competitivitat del sector citrícola català mitjançant l’obtenció de fruits d’alta qualitat a partir del disseny d’estratègies de control de plagues amb mètodes que minimitzin l’impacte mediambiental i sobre la salut humana. Les cooperatives que hi participen són Cítrics Terres de l’Ebre, Exportadora d’Agris Alcanar i Actel.
Es tracta d’un projecte finançat a través de l'Operació 16.01.01 (Cooperació per a la innovació) a través del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020.
SAVASCO ha estat un projecte de bioeconomia amb l’objectiu d’estructurar una construcció sostenible al territori transpirinenc. S’ha tractat de desenvolupar mètodes per reduir l’impacte ambiental de la indústria de l’edificació mitjançant l’ús de tiges de gira-sol i blat de moro en els materials de construcció. Les cooperatives Agrària de Miralcamp i Agrícola de Castelló d’Empúries hi han estat implicades. De fet, la FCAC i les cooperatives de la branca de conreus herbacis estan treballant en lestructuració d’aquest nou model de negoci.
El projecte ha estat cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020).
La innovació fomenta un sector intel·ligent i resilient, seguretat alimentària, respecte al medi ambient i un teixit socioeconòmic rural fort
El projecte AGROBIOFOOD b. PONENT impulsa la transformació del model econòmic actual cap a l'economia verda al territori de Ponent, i en concret a les comarques de l’Urgell, Pla d’Urgell, Noguera, Segrià i Garrigues. Es pretén assegurar la viabilitat de la producció agrícola i ramadera i enfortir la competitivitat del territori amb nous llocs de treball, alhora que s’impulsa un model de gestió sostenible i millora l’adaptació al canvi climàtic.
La Generalitat de Catalunya, el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea -en el marc del PO FEDER de Catalunya 2014-2020- i el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida financen el projecte.
Finalment, en l’àmbit de l’economia circular i eco-eficient, AGRILOOP busca convertir els subproductes agraris en noves oportunitats. L’objectiu és desenvolupar processos de bioconversió segurs i sostenibles que generin productes bioquímics altament funcionals: proteïnes, pèptids, biopolièsters, polifenols i carotenoides. Es tracta d’una iniciativa ambiciosa que vol aconseguir la màxima explotació dels resultats tant a la Unió Europea com a la Xina.
Aquest projecte té el finançament en el marc del nou programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va comparèixer, el 18 de març, al Parlament de Catalunya i per reclamar urgència en la...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya reafirma el compromís amb el present i el futur del cooperativisme agrari català apostant per...
Una producció eficient, segura i sostenible necessita productes fitosanitaris contra plagues i malalties, fertilitzants, carburants i assegurances...
La nova normativa de Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP) per a envasos industrials i comercials té l’objectiu que els productors...
A final de març, la Comissió Europea va presentar l’esborrany de modificació de tres reglaments del sector vitivinícola per reforçar la...
Nascut a Sant Sebastià al 1972, és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat del País Basc i té un Postgrau en...
Un miler de cooperativistes de tot l’Estat han participat al IX Congrés de Cooperatives Agroalimentàries. El lema ‘Sostenibilitat amb...
L'oli d'oliva és un fil de connexió sobre el qual s'ha teixit un món agrícola, gastronòmic, turístic, comercial i social. Per això, ja fa...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h