Carregant web FCAC

Sense aigua, no hi ha aliments

05/06/2023
Manifestació a Barcelona de la Plataforma Manifest del Gran Urgell
Manifestació a Barcelona de la Plataforma Manifest del Gran Urgell © FCAC
Reunió amb les cooperatives per posar en comú afectacions i valorar propostes per fer front a la sequera
Reunió amb les cooperatives per posar en comú afectacions i valorar propostes per fer front a la sequera © FCAC

Des de fa dos anys, Catalunya es troba immersa en una situació de sequera molt greu. Tot i això, no ha estat fins a l’octubre de 2021 quan s’ha activat el Pla de Sequera i s’han anat desplegat mesures per desaccelerar el descens de les reserves dels embassaments fins arribar a l’actual situació d’excepcionalitat.

Alerta al sector agroalimentari

Al novembre de 2022, en una reunió bilateral amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ja va traslladar la preocupació per la falta de pluges i, des de fa setmanes, adverteix que perillen les produccions de la majoria d’aliments.

Per sectors productius, la situació és molt delicada al cereal d'hivern, on es preveuen pèrdues importants que podrien superar el 75% de la producció i en molts casos arribar al 100%. És probable que no es puguin arribar a les segones collites.

Preocupa la supervivència dels arbres llenyosos, com els fruiters, que s’han vist sotmesos a una reducció dràstica de la dotació de reg. Tot i que l’afectació semblava limitada a la fruita de llavor, l’alerta s’estén també a la fruita de pinyol des que s’ha augmentat la restricció de la dotació de reg del Canal Aragó-Catalunya.

En l’olivera, la collita 2022/2023 va ser la pitjor dels darrers 15 anys, amb una producció de 15.000 tones d’oli d’oliva quan mai s’havia situat per sota de les 20.000 tones. Així mateix, si no canvia el règim de precipitacions, la pròxima collita també es veuria afectada.

Si no plou aviat, la situació també és de risc per als avellaners i ametllers. La collita de raïm seria especialment curta i es podrien arribar a perdre plantacions de vinya.

La reducció del 50% en la dotació de reg a les comunitats del Delta de l’Ebre capgira totalment les perspectives de la campanya d’arròs i afecta també a algunes plantacions de cítrics, que es nodreixen d’aigua procedent dels mateixos canals.

En els sectors ramader i lleter preocupen la disponibilitat d'aigua de boca per als animals a les granges, les pastures de la ramaderia extensiva o l’increment de cost de la palla en boví d’engreix. Finalment, la prohibició de regar zones verdes i jardins -excepte regs de supervivència - posa la planta viva en una situació especialment complicada.

La FCAC, a primera línia

Des del mes de març, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya s’ha posicionat públicament en nombroses ocasions reclamant mesures de suport al sector davant d’una situació insostenible de falta d’aigua.

El 19 d’abril, a la Taula de la Sequera convocada pel Ministeri d’Agricultura, Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya va presentar un informe sobre la gravetat de la situació a Catalunya i va defensar les propostes de la FCAC. Molts d’aquests plantejaments s’han introduït en el primer paquet de mesures anunciat pel Govern espanyol en el Consell de Ministres de l’11 de maig.

També a la Taula Agrària específica sobre la sequera del 24 d’abril, la Federació va presentar una bateria d’accions i va sol·licitar suport específic per a les cooperatives, que han de fer front a uns costos fixos malgrat la reducció dels ingressos. Des de final d’abril, s’ha participat a totes les reunions setmanals convocades pel DACC amb l’objectiu d’identificar noves problemàtiques.

El 8 de maig, en una reunió bilateral amb el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, es va exposar la situació dels diferents sectors productius davant l'actual episodi de sequera i, sobretot, es va incidir en la necessitat d’articular mesures concretes per a les cooperatives.

El mateix dia, en el Grup de Treball de l’Avellana, es plantejava la situació dels avellaners del Camp de Tarragona i la FCAC es va sumar a la concentració del 13 de maig com a suport a la Comunitat de Regants del pantà de Riudecanyes, que també té incidència en els oliverars.

A final d’aquella setmana, es va participar a la reunió a la subdelegació del Govern espanyol a Lleida amb el secretari general d’Agricultura, Fernando Miranda, la directora general de Produccions i Mercats Agraris, Esperanza Orellana, i el subdelegat José Crespín.

En la Taula Agrària de 26 de maig, la FCAC va donar el vistiplau a les primeres mesures aprovades pel DACC per al sector ramader. Tot i això, es va reclamar la incorporació a les mesures del boví d’engreix, tant intensiu com extensiu, afectat per l’escassetat de pastures i farratges i per l’increment de preu de la palla, que ha triplicat el cost.

A més, la Federació es va reunir amb prop d’un centenar de representants de les cooperatives per posar en comú l’afectació als diferents sectors i per valorar si les propostes plantejades per l’Administració responen a les necessitats de les cooperatives d’arreu del territori a curt i mitjà termini.

Plataforma Manifest del Gran Urgell

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya és entitat promotora de la Plataforma Manifest del Gran Urgell que, sota el lema “Salvem el que mengem”, pretén aconseguir la complicitat de la societat amb el sector agrari explicant a la ciutadania que les conseqüències del canvi climàtic són un tema de país que posen en risc l’alimentació de tothom.

Amb aquest objectiu es va sumar a la Marxa convocada a Barcelona el dia 23 de maig. També ha participat a les reunions amb el president de la Generalitat, Pere Aragonés; amb la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà; amb el delegat del Govern a Catalunya, Carlos Prieto, i a la trobada amb la delegació de la Comissió Europea a Barcelona.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
06.06.2023

40 anys de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya

06/2023

El 9 de març de 1983, amb l’aprovació de la Llei de cooperatives de Catalunya, la Federació es va convertir en una entitat a l’empara de la...

06.06.2023

Parlem de cooperativisme amb Roger Torrent

06/2023

El consell rector de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya també s’ha reunit amb el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent,...

06.06.2023

Parlem de sequera amb Teresa Jordà

06/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha reclamat al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural suport per al camp...

05.06.2023

La fauna o la vida

06/2023

La presència de fauna salvatge a l’agricultura és un problema comú que afecta moltes zones de Catalunya, així com de la resta de l’Estat i...

05.06.2023

“L’alimentació representa un terç del consum”

06/2023

Francesc Reguant té una dilatada trajectòria vinculada al mon de l’agroalimentació. Com a Director d’Administració i Sistemes d’Informació...

05.06.2023

Bioeconomia i digitalització a les cooperatives

06/2023

La innovació ha de ser un procés continu dins les organitzacions, ja que és una eina per trobar noves vies i fer aflorar oportunitats davant...

05.06.2023

Camins Km0 a l'Alt Camp

06/2023

Des de l’Alt Camp es proposen visites i experiències turístiques amb productes de proximitat i en un entorn de paisatge mediterrani, agrícola i...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya