Des de fa dos anys, Catalunya es troba immersa en una situació de sequera molt greu. Tot i això, no ha estat fins a l’octubre de 2021 quan s’ha activat el Pla de Sequera i s’han anat desplegat mesures per desaccelerar el descens de les reserves dels embassaments fins arribar a l’actual situació d’excepcionalitat.
Alerta al sector agroalimentari
Al novembre de 2022, en una reunió bilateral amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ja va traslladar la preocupació per la falta de pluges i, des de fa setmanes, adverteix que perillen les produccions de la majoria d’aliments.
Per sectors productius, la situació és molt delicada al cereal d'hivern, on es preveuen pèrdues importants que podrien superar el 75% de la producció i en molts casos arribar al 100%. És probable que no es puguin arribar a les segones collites.
Preocupa la supervivència dels arbres llenyosos, com els fruiters, que s’han vist sotmesos a una reducció dràstica de la dotació de reg. Tot i que l’afectació semblava limitada a la fruita de llavor, l’alerta s’estén també a la fruita de pinyol des que s’ha augmentat la restricció de la dotació de reg del Canal Aragó-Catalunya.
En l’olivera, la collita 2022/2023 va ser la pitjor dels darrers 15 anys, amb una producció de 15.000 tones d’oli d’oliva quan mai s’havia situat per sota de les 20.000 tones. Així mateix, si no canvia el règim de precipitacions, la pròxima collita també es veuria afectada.
Si no plou aviat, la situació també és de risc per als avellaners i ametllers. La collita de raïm seria especialment curta i es podrien arribar a perdre plantacions de vinya.
La reducció del 50% en la dotació de reg a les comunitats del Delta de l’Ebre capgira totalment les perspectives de la campanya d’arròs i afecta també a algunes plantacions de cítrics, que es nodreixen d’aigua procedent dels mateixos canals.
En els sectors ramader i lleter preocupen la disponibilitat d'aigua de boca per als animals a les granges, les pastures de la ramaderia extensiva o l’increment de cost de la palla en boví d’engreix. Finalment, la prohibició de regar zones verdes i jardins -excepte regs de supervivència - posa la planta viva en una situació especialment complicada.
La FCAC, a primera línia
Des del mes de març, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya s’ha posicionat públicament en nombroses ocasions reclamant mesures de suport al sector davant d’una situació insostenible de falta d’aigua.
El 19 d’abril, a la Taula de la Sequera convocada pel Ministeri d’Agricultura, Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya va presentar un informe sobre la gravetat de la situació a Catalunya i va defensar les propostes de la FCAC. Molts d’aquests plantejaments s’han introduït en el primer paquet de mesures anunciat pel Govern espanyol en el Consell de Ministres de l’11 de maig.
També a la Taula Agrària específica sobre la sequera del 24 d’abril, la Federació va presentar una bateria d’accions i va sol·licitar suport específic per a les cooperatives, que han de fer front a uns costos fixos malgrat la reducció dels ingressos. Des de final d’abril, s’ha participat a totes les reunions setmanals convocades pel DACC amb l’objectiu d’identificar noves problemàtiques.
El 8 de maig, en una reunió bilateral amb el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, es va exposar la situació dels diferents sectors productius davant l'actual episodi de sequera i, sobretot, es va incidir en la necessitat d’articular mesures concretes per a les cooperatives.
El mateix dia, en el Grup de Treball de l’Avellana, es plantejava la situació dels avellaners del Camp de Tarragona i la FCAC es va sumar a la concentració del 13 de maig com a suport a la Comunitat de Regants del pantà de Riudecanyes, que també té incidència en els oliverars.
A final d’aquella setmana, es va participar a la reunió a la subdelegació del Govern espanyol a Lleida amb el secretari general d’Agricultura, Fernando Miranda, la directora general de Produccions i Mercats Agraris, Esperanza Orellana, i el subdelegat José Crespín.
En la Taula Agrària de 26 de maig, la FCAC va donar el vistiplau a les primeres mesures aprovades pel DACC per al sector ramader. Tot i això, es va reclamar la incorporació a les mesures del boví d’engreix, tant intensiu com extensiu, afectat per l’escassetat de pastures i farratges i per l’increment de preu de la palla, que ha triplicat el cost.
A més, la Federació es va reunir amb prop d’un centenar de representants de les cooperatives per posar en comú l’afectació als diferents sectors i per valorar si les propostes plantejades per l’Administració responen a les necessitats de les cooperatives d’arreu del territori a curt i mitjà termini.
Plataforma Manifest del Gran Urgell
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya és entitat promotora de la Plataforma Manifest del Gran Urgell que, sota el lema “Salvem el que mengem”, pretén aconseguir la complicitat de la societat amb el sector agrari explicant a la ciutadania que les conseqüències del canvi climàtic són un tema de país que posen en risc l’alimentació de tothom.
Amb aquest objectiu es va sumar a la Marxa convocada a Barcelona el dia 23 de maig. També ha participat a les reunions amb el president de la Generalitat, Pere Aragonés; amb la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà; amb el delegat del Govern a Catalunya, Carlos Prieto, i a la trobada amb la delegació de la Comissió Europea a Barcelona.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació han treballat coordinadament,...
Òscar Ordeig, conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, és reconegut en l’àmbit polític català...
La preocupació front la sequera i altres inclemències meteorològiques així com la transformació cap a una major competitivitat, són aspectes...
La situació de sequera que s’arrossega a Catalunya i els efectes del canvi climàtic estan tenint un impacte greu en el sector de la fruita seca...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya preveu que, aquesta campanya, es produiria una davallada del 50% respecte a la producció...
Un total de 133.080 tones d’arròs es collirien aquesta campanya, segons dades de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Aquestes...
La verema actual ha patit una tardor i hivern secs. Malgrat les pluges de la primavera i de l’estiu fins al mes d’agost, la verema continua...
La innovació ja forma part de l’estratègia empresarial a nombroses cooperatives. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h