El 9 de març de 1983, amb l’aprovació de la Llei de cooperatives de Catalunya, la Federació es va convertir en una entitat a l’empara de la legalitat vigent. Unes setmanes després, el 27 de maig, el Consell Rector i els Estatuts Socials van ser ratificats en Assemblea General a Vilafranca del Penedès. El 30 de setembre es feia l’escriptura pública de l’entitat al Registre de Cooperatives, i així va esdevenir oficialment la representant legal de les cooperatives agràries catalanes.
A principi dels anys ’80, un grup de persones van creure en la necessitat d'articular una entitat que conferís representació i defensa a l’històric moviment cooperatiu agrari català.
Així va néixer la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, constituïda formalment l'any 1983. La seva història és la d’una entitat que, durant quaranta anys, ha defensat el paper clau de les cooperatives en l’activitat agroalimentària, la sostenibilitat econòmica i social, el medi ambient i l’equilibri territorial del país.
Des de fa dècades, els grups parlamentaris reconeixen el moviment cooperatiu com un dels representants legítims de la pagesia catalana. En el Debat de Política Agrària de 2010, les resolucions finals del Parlament van donar suport explícit a la realització del Pla Marc del cooperativisme agrari català amb l’objectiu de potenciar el model i assegurar-ne el futur i la viabilitat.
El Pla Marc va incloure l’estudi en profunditat d’unes 240 cooperatives agroalimentàries, com a pas previ a una reflexió estratègica que va marcar les línies mestres de l’actuació del sector a mitjà termini, a més de preveure l’adaptació als canvis de l’economia i al mercat global.
Alhora, aquest document estratègic va reforçar encara més la importància del cooperativisme català i la contribució de les cooperatives, amb el seu llegat i patrimoni històric, a la definició de la identitat del país.
Alguns dels objectius que es derivaven d’aquest pla, com la concentració del sector, la comercialització, la qualitat, la innovació i professionalització s’han anat desenvolupant al llarg de la darrera dècada amb nombrosos projectes coordinats per la Federació i que han atorgat al cooperativisme agrari català un paper de lideratge en el cooperativisme europeu i Catalunya ha esdevingut un motor agroalimentari de la Unió Europea.
Influir en els centres polítics de decisió
El camí recorregut durant aquests anys s’explica també per la presència progressiva de la FCAC a les principals plataformes de representació econòmica i social, ja sia directament o bé mitjançant les estructures de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya i la Confederació de Cooperatives de Catalunya.
La Federació representa davant de tot tipus d’organismes públics i privats els interessos de les cooperatives agràries de Catalunya i, per extensió, del món rural. L’estructura representativa de la FCAC pivota a l’entorn del seu Consell Rector, però compta amb desenes de persones que exerceixen com a portaveus de les cooperatives catalanes a més de 120 taules, organismes i comissions d’institucions públiques i privades d’abast català, estatal o europeu.
En aquests fòrums es treballa per influir en àmbits tan diversos com agroalimentació, medi ambient, territori, empresa i economia social. Les fites assolides per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya posen de manifest el lideratge de l’entitat i la força del col·lectiu.
Durant 40 anys, la Federació ha defensat el paper clau de les cooperatives en l’activitat agroalimentària, la sostenibilitat i l’equilibri territorial del país
Caminant junts
La Federació és, també, una organització que treballa amb les cooperatives i per a les cooperatives. Per això, entre els avantatges d'estar federat hi ha la possibilitat d'accedir a un ampli ventall de serveis especialitzats avalats per més de 30 anys d'experiència.
Un equip de professionals titulats en diverses àrees de coneixement, especialitzats en el món cooperatiu i amb experiència en el sector agrari, assessoren les cooperatives agràries i executen la gestió de serveis dissenyats específicament per aquestes empreses i les explotacions agropecuàries associades.
Aquesta estructura contribueix a generar ocupació enfortint l’economia i el territori mitjançant l’assessorament agroalimentari i l’impuls al desenvolupament empresarial, noves línies de negoci, nous mercats, projectes innovadors, acords d’intercooperació, gestió d’ajuts, accions de formació i estratègies de comunicació, entre d’altres possibilitats.
Estratègia per al futur
En els últims anys, el país, la societat, el sector i les cooperatives agràries han evolucionat molt.
El futur més immediat requereix fer front a reptes energètics, de bioeconomia circular, de digitalització, de relleu generacional, més presència de dones i joves en els òrgans de govern de les cooperatives, d’estratègia alimentària... Alhora que cal seguir treballant per a la sostenibilitat econòmica, social, territorial i ambiental de les associades i dels seves persones sòcies.
En aquest sentit s’orienta l’activitat de la Federació, recollida en el Pla Estratègic 2023-27 que es presentarà, per a la seva aprovació, a l’Assemblea General del 7 de juny.
En reconeixement a aquesta activitat i als seus principis i valors de la FCAC, “que enriqueixen un sector que, des de l’economia social, contribueix a un creixement econòmic responsable, sostenible i integrador socialment i territorialment”, enguany, aquesta organització ha estat distingida amb la Creu de Sant Jordi. Al 2013, va rebre la Placa al treball President Macià en la categoria de responsabilitat social empresarial, reconeixent la “dedicació, la constància i l’esperit d’iniciativa en el treball” d’aquesta organització.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació han treballat coordinadament,...
Òscar Ordeig, conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, és reconegut en l’àmbit polític català...
La preocupació front la sequera i altres inclemències meteorològiques així com la transformació cap a una major competitivitat, són aspectes...
La situació de sequera que s’arrossega a Catalunya i els efectes del canvi climàtic estan tenint un impacte greu en el sector de la fruita seca...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya preveu que, aquesta campanya, es produiria una davallada del 50% respecte a la producció...
Un total de 133.080 tones d’arròs es collirien aquesta campanya, segons dades de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Aquestes...
La verema actual ha patit una tardor i hivern secs. Malgrat les pluges de la primavera i de l’estiu fins al mes d’agost, la verema continua...
La innovació ja forma part de l’estratègia empresarial a nombroses cooperatives. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h