Carregant web FCAC

40 anys FCAC

14/12/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha celebrat el 40è aniversari de la seva fundació, l’any 1983, al  Monestir Sant Benet de Bages.

La jornada es va iniciar amb l’Assemblea General Ordinària, en el marc de la qual les cooperatives sòcies van aprovar el Pla Estratègic 2023-2027 i el Codi Ètic de la FCAC. Aquests documents defineixen els eixos de treball prioritaris per als propers anys i els principis i valors que els han d’orientar.

També es va aprovar una modificació dels Estatuts Socials i del Reglament de Règim Intern, així com els resultats de l’exercici anterior explicitats a la Memòria Social i els Comptes Anuals, i la proposta de Pla d’Actuació i Pressupost per a l’any en curs.

A més, es va presentar l’edició 2023 del Dashboard i de l’Anuari Socioeconòmic del Cooperativisme Agrari de Catalunya, que recullen i analitzen les principals magnituds del sector.

Amb els sentiments a flor de pell, uns 300 cooperativistes d’arreu del territori van protagonitzar, a Món Sant Benet, un acte emotiu i presidit per l’aleshores consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural Teresa Jordà


Avançar plegats

Ramon Sarroca, president de la FCAC, va iniciar l’acte de celebració fent èmfasi en què, “sense les cooperatives, el món rural seria un altre, amb un grau molt més elevat d’abandonament sobretot quan els vents no bufen a favor”.

Sarroca es va mostrar especialment crític amb la Política Agrària Comunitària, afirmant que “amb la incertesa que patim al camp, se’ns fa difícil veure que la PAC aposti per l’alimentació, per la producció i per la nostra supervivència”, i va tendir ponts oferint “col·laboració i complicitat de les cooperatives vers les Administracions per tal de canviar la tendència i avançar plegats”.

Reconeixement als presidents

Sota el lema “Som terra. Som força. Som cooperativa”, el sector va homenatjar les persones que, al llarg d’aquestes quatre dècades, han precedit a Ramon Sarroca a la presidència de la Federació.

Antoni Casanovas, president entre 1983 i 1990, va recordar anècdotes i dificultats durant el procés de constitució, fent referència a la ferma implicació de la FCAC en la creació de la Confederació estatal de cooperatives agràries en tant que entitat necessària per aconseguir reconeixement a nivell europeu.

Xavier Tubert va prendre el relleu d’Antoni Casanovas al 1990 i va presidir l’entitat fins a 2008. En aquesta etapa, es va apostar per l’expansió de la Federació articulant un equip de treball multidisciplinar i amb una nova estratègia de comunicació que facilités una major influència en l’àmbit polític i social.

Finalment, Josep Pere Colat va destacar la importància dels consells rectors i, especialment, de tots els socis i sòcies de les cooperatives.

Homenatge a les cooperatives sòcies

Una mà treballada de pagès que representa la vida i l'ofici de la pagesia és la protagonista de la litografia creada per l’artista lleidatana Lily Brick per homenatjar totes les cooperatives sòcies en el 40è aniversari de la Federació.

La mà d'un pagès de 60 anys simbolitza tant l’eina com una escultura al sacrifici i el treball. L'obra al·ludeix a la terra humida i seca, i està feta amb sanguina i  detalls daurats.

Lily Brick ha destacat el seu respecte i admiració per la pagesia.

Homes i dones valentes

Per tancar l’acte i de forma especialment emotiva, l’exconsellera Teresa Jordà va felicitar la “immensa família” de la Federació recordant totes les persones que l’han fet possible, aquells que han coincidit en el camí i els que malauradament ja no hi són.

Teresa Jordà va explicitar que “la Federació és la suma d’històries de les cooperatives i les cooperatives són la història de cadascun dels seus socis i sòcies, que fan territori i que fan productes, i aquí hi ha la bonança del sector malgrat tots els reptes i desafiaments”.

La consellera va tancar l’acte fent una crida a “la consciència col·lectiva de país respecte al territori”, emfatitzant que “les cooperatives sempre hi sou, al peu del canó, cuidant als que cuiden la terra, perquè la cooperativa és la casa que acompanya i arrela la gent al territori” i agraint haver conegut tots aquests “homes i dones valentes”.

Els assistents també van rebre la felicitació del president de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya (CAE), Ángel Villafranca, i de l’actual president de Cajamar i antic director general de CAE, Eduardo Baamonde, que es van desplaçar fins a Món Sant Benet.

______________

Extracte del discurs d’Antoni Casanovas, primer president de la FCAC

El juliol de 1981, des de la Generalitat, se’ns va convocar a un grup de 30 cooperatives a una reunió per parlar d’un òrgan de representació i defensa dels interessos propis per mitjà de la constitució del que seria la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, jo en aquells temps era president de Covides i per tant, hi vaig assistir.

Va ser complicat, doncs ens hi vàrem posar sense tenir un referent. A les tremendes reunions a l’Hotel Bellaterra, amb juristes per preparar un esborrany d’estatuts, vàrem treballar més de cent cooperatives.

En data del 18 de maig de 1982 se celebrà, a Vilafranca del Penedès, l’Assemblea Constituent que va aprovar els Estatuts i va elegir els delegats de les comarques catalanes i els representants de les catorze branques que formen el Consell Rector.

L’esperat òrgan ja era una realitat. Des de llavors, el cooperativisme del camp català compta amb una Federació que té la representació de les Cooperatives Agràries de Catalunya i, per tant, pot actuar com a interlocutor qualificat davant l’administració i donar serveis.

La Federació no va ser creada per absorbir, sinó per servir. No per restar, sinó per sumar. Segurament ho devíem fer bé... ja que després de 40 anys encara funciona perfectament.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
03.06.2024

20 propostes al nou Govern català

06/2024

Les setmanes prèvies a les Eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) va...

03.06.2024

Un nou impuls a les cooperatives

06/2024

Des de fa més de 20 anys, la intercooperació és un dels principals eixos de treball de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Una...

03.06.2024

Fer cava en temps de sequera

06/2024

La sequera persistent que patim a Catalunya, i en particular a la regió del Cava, ha plantejat desafiaments significatius per al sector...

03.06.2024

Benestar animal en el transport

06/2024

La Comissió Europea ha publicat recentment una revisió de la normativa sobre el benestar dels animals durant el transport. La Federació de...

03.06.2024

Un any del tancament del Canal d'Urgell per la sequera

06/2024

El 25 d’abril es va complir un any dels tancament del Canal d’Urgell a causa de la sequera, una situació esdevinguda per primera vegada en 161...

03.06.2024

Ajuts a cooperatives i productors d’oli

06/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha valorat positivament la publicació dels ajuts del Departament d’Acció Climàtica,...

03.06.2024

"Catalunya lidera el nombre de cooperatives a l'Estat amb un model propi reconegut internacionalment"

06/2024

Casat amb una aranesa i pare de dues noies. Enamorat de les tres, de la muntanya, l’handbol i l’associacionisme. Arquitecte Tècnic...

03.06.2024

Treballant amb les cooperatives per promoure el relleu

06/2024

De tothom és conegut que el sector agrari català té una problemàtica d'envelliment de la massa social productiva. Més del 38% dels socis...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya