La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha presentat el Pla de prevenció del malbaratament en el sector de la fruita dolça al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) de la Generalitat. L’objectiu d’aquesta iniciativa pionera és minimitzar les pèrdues de producte en el sector de la fruita i, per a la seva elaboració, s’ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Espigoladors.
L’objectiu de la iniciativa és seguir avançant en la millora de l’aprofitament de la fruita per part de les cooperatives, que concentren el 36% de la Producció Final Agrària i la meitat de la fruita de Catalunya
Josep Lluís Escuer, responsable de malbaratament alimentari de la FCAC, explica que “des de fa diversos anys, la Federació i les cooperatives treballem conjuntament per sensibilitzar sobre el valor dels aliments i per donar sortida als productes que resulten descartats del circuit comercial per motius com els excedents comercials o raons estètiques. El nostre objectiu és seguir millorant la gestió dels residus alimentaris evitables”.
En aquest sentit, les pèrdues de producte a les cooperatives de fruita ja són inferiors al 0,33% en el cas de la poma, el préssec i la nectarina i inferiors al 0,85% en la pera. Es tracta de xifres molt baixes, que demostren que les cooperatives treballen per no malbaratar el producte que generen.
La validació del Pla de prevenció del malbaratament per part del DACC permetria que les més de 30 cooperatives de fruita dolça adherides a la Federació continuessin avançant per a la prevenció del malbaratament amb mesures adaptades a la seva realitat, alhora que es donaria transparència dels seus processos davant la societat.
En concret, el Pla defineix els fluxos del procés productiu de la fruita dolça i quantifica les pèrdues per malbaratament, alhora que analitza les accions per a la reducció de les pèrdues identificant els punts crítics del procés. També contempla la formació del personal per a la prevenció del malbaratament i estableix una avaluació anual per verificar les accions i corregir-les si s’escau. És una iniciativa alineada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.
Les cooperatives agràries concentren el 36% de la Producció Final Agrària i, en concret, el 49% de la fruita dolça que es produeix a Catalunya.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que el nou Pla d’Assegurances Agràries per a 2025 limita les cobertures de...
La cooperativa Conca de la Tordera commemora, dijous 20 de març, els 125 anys de l’existència de cooperativisme a les comarques del Maresme i la...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) compareix al Parlament de Catalunya per reclamar la simplificació administrativa al...
Cellers Domenys manifesta el seu suport ferm al Pla de Reg del Penedès i el Garraf, una iniciativa que marcarà un abans i un després en la gestió...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) es reuneix, avui a la tarda, amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), la Cooperativa Apícola Tarragonina i la SAT LTDA Apícola El Perelló sol·liciten al...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que la probable imposició d’aranzels del 25% a tots els productes provinents de...
Nespresso ha donat 205,8 tones d'arròs de la collita del 2024 a la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments (FESBAL) i els seus 54 Bancs d'Aliments...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h