Carregant web FCAC

El futur de les cooperatives, a les mans dels joves

04/04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya promou el relleu generacional i la implicació dels joves als òrgans de govern de les cooperatives. Després del Fòrum Empresarial de Joves de la COGECA, la interacció amb els joves té continuïtat amb grups de treball a nivell català.

Sense joves i sense cooperatives no hi ha futur per al sector agroalimentari. Aquesta va ser una de les principals conclusions del Fòrum Empresarial de Joves que va reunir 250 agricultors i ramaderes d’arreu d’Europa a Tarragona, al novembre de l’any passat. La Confederació General de Cooperatives Agràries de la UE (COGECA), aleshores presidida per Ramon Armengol, va impulsar l’organització de la trobada amb l’objectiu d’identificar aquells joves que poden esdevenir els nous líders del sector en un moment en què el relleu generacional és un gran repte del qual depèn la continuïtat de l’agricultura europea.

Coincidint amb la celebració d’aquest fòrum, el consell rector de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va organitzar una jornada de treball específicament amb joves productors vinculats a cooperatives catalanes. En la sessió, hi van participar una vintena de joves de sectors com ramaderia, pinsos, cereals, oli, vi i fruita.

L’objectiu era que els joves tinguessin comunicació directa amb el consell rector de la Federació per tal d’exposar directament les seves idees, donar a conèixer què pensen i què necessiten i dur a terme un enriquidor intercanvi d’opinions.

Crear espais per conèixer, escoltar i donar suport als joves cooperativistes 

Vincle entre joves i cooperativa

Els joves assistents i els membres del consell rector de la Federació es van organitzar en sis grups de treball i a cada grup se li van plantejar quatre qüestions a debatre. Posteriorment, es van posar en comú les conclusions de tots els grups.

Els temes plantejats giraven a l’entorn de la vinculació de cada jove amb la seva cooperativa, en quins àmbits rep suport i en quins altres no el té però el necessitaria. Així mateix, es van tractar temes estratègics com noves oportunitats que podrien encarar les empreses cooperatives o els projectes en què podrien cooperar junts els joves de diferents cooperatives.

En general, els temes més valorats pels joves de la seva cooperativa són la funció de comercialització dels seus productes així com l’assessorament tècnic que reben, la formació, el finançament econòmic de projectes i el subministrament d’inputs per a la producció.

Així mateix, van proposar que també seria ben rebut que les cooperatives agràries entomessin reptes interessants per als socis com crear una borsa de treball de mà d’obra, mancomunar serveis, potenciar el banc de terres perquè més joves es puguin incorporar al camp i avançar els primers anys de collites.

Nous horitzons per a les cooperatives i els joves

Els joves també van identificar noves oportunitats de diversificació empresarial de la cooperativa. En concret, van apostar per la creació de comunitats energètiques, l’aprofitament de residus, la prestació de serveis per a les persones sòcies de major edat, les activitats turístiques i la venda directa del producte.

La incentivació del relleu generacional entenen que també inclouria la recuperació de finques que han quedat abandonades i prestar suport financer als joves perquè s’hi puguin posar al capdavant.

Finalment, els assistents al congrés de Tarragona van mostrar interès a mantenir el contacte amb espais que afavoreixin la intercooperació i l’intercanvi d’opinions entre ells, amb jornades per a l’empoderament i amb l’organització de visites tècniques per conèixer altres maneres de fer.

La comercialització conjunta dels productes de diferents cooperatives per ser més eficients va esdevenir, també, una conclusió generalitzada.

Grups de treball amb joves catalans

Recollint les propostes del Fòrum Empresarial de Tarragona, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha dissenyat un pla de treball que fomenta la interrelació i ja ha impulsat diverses trobades de joves de cooperativistes.

En una primera fase s’han dut a terme quatre jornades sectorials per als joves de les branques de vi, oli d’oliva, fruita i ramaderia i pinsos. A cadascuna d’aquestes trobades, els joves han estat acompanyats pel responsable sectorial del consell rector de la FCAC, que ha coordinat i guiat la sessió.

Està prevista una propera trobada multisectorial a les Terres de l’Ebre i, per tancar el procés, s’organitzarà una jornada global en el marc de la qual es presentaran les conclusions dels grups de treball previs.

L’objectiu final de la Federació és dibuixar actuacions que propiciïn la interrelació de joves cooperativistes catalans mitjançant projectes conjunts que donin resposta a necessitats comunes i que generin expectatives que contribueixin a enfortir la pagesia i revertir la tendència dels joves a l’abandonament del camp.  

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
04.04.2024

Bateria de millores a la Política Agrària Comuna

04/2024

Davant l’anunci del Ministeri d’Agricultura de modificar el Pla Estratègic de la PAC per a 2025, la Federació de Cooperatives Agràries de...

04.04.2024

La FCAC compareix al Parlament

04/2024

El Projecte de modificació de la Llei d’orientació agrària, estableix el règim sancionador per a una incorrecta gestió de les dejeccions...

04.04.2024

La pagesia al Parlament de Catalunya

04/2024

En el marc de la intervenció de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya en el Ple monogràfic de la pagesia al Parlament de Catalunya,...

04.04.2024

Gestió de la sequera

04/2024

Enfront de la sequera que està afectant al país, tant la ramaderia com l'agricultura es troben en una situació delicada que requereix una gestió...

04.04.2024

Pla pioner per prevenir el malbaratament de fruita

04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha presentat el Pla col·lectiu de prevenció de pèrdues i malbaratament en el sector de la...

04.04.2024

Formació sobre el mercat de cereals

04/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha organitzat un curs sobre eines de gestió del risc i funcionament dels mercats de cereals i...

04.04.2024

Suprimir el límit de 40 arnes a espais naturals

04/2024

Amb l’objectiu que les abelles puguin accedir a una major diversitat de flors en entorns segurs, la Federació de Cooperatives Agràries de...

04.04.2024

"Una reducció del reg agrícola del 80% suposaria la nostra desaparició"

04/2024

Productor de poma, sucs, sidres i altres elaborats de la poma. Vicepresident de la cooperativa Girona Fruits i expresident de la IGP Poma de Girona....

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya