La innovació és una prioritat transversal que permet incrementar l’ús eficient dels recursos i generar oportunitats que contribueixen a garantir un futur més sostenible per a les zones rurals. Alhora facilita la competitivitat front pressions addicionals com l’encariment o la manca de matèries primeres i l’augment del preu de l’energia.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya coordina diversos projectes pilot de grups operatius inclosos a la convocatòria 2021 de l’Associació Europea per a la Innovació. Alguns d’aquests projectes s’han desenvolupat els últims tres anys i han abordat reptes com els impactes del canvi climàtic o les restriccions a l'ús de fitosanitaris.
Es constata una presència creixent de cooperatives agràries catalanes en els grups operatius, junt una important implicació dels equips tècnics d’aquestes cooperatives i un major intercanvi de coneixement entre el sector i els centres de recerca.
Els grups operatius Bioferti+, Coopvitiloop i Sanitat Vegetal en Cítrics han comptat amb el finançament de l'Operació 16.01.01 del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020.
BIOFERTI+
Amb l’objectiu de transformar una instal·lació de compostatge de dejeccions ramaderes en una biorefineria que produeixi bio-fertilitzants adaptats específicament a conreus llenyosos com vinya i poma.
Les cooperatives participants són Agrària Plana de Vic, Covides i Girona Fruits, junt amb el centre de recerca BETA i altres empreses.
COOPVITILOOP
Investiga com tancar el cicle del carboni en el sector vitivinícola mitjançant el co-compostatge dels residus de la verema, el procés del vi al celler i el tractament de les aigües residuals. L’objectiu és fer un compost per utilitzar com a biofertilitzant.
Hi participen les cooperatives Covides i Cevipe, i el centre de recerca és BETA.
SANITAT VEGETAL EN CITRICS
Pretén desenvolupar estratègies sostenibles per controlar les plagues de mosca blanca i el cotonet de Sudàfrica al sector citrícola. S’està estudiant la dinàmica de les plagues així com el seu control químic i biològic.
Les cooperatives Cítrics Terres de l’Ebre, Exportadora d’Agris Alcanar i Actel hi estan implicades.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació han treballat coordinadament,...
Òscar Ordeig, conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, és reconegut en l’àmbit polític català...
La preocupació front la sequera i altres inclemències meteorològiques així com la transformació cap a una major competitivitat, són aspectes...
La situació de sequera que s’arrossega a Catalunya i els efectes del canvi climàtic estan tenint un impacte greu en el sector de la fruita seca...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya preveu que, aquesta campanya, es produiria una davallada del 50% respecte a la producció...
Un total de 133.080 tones d’arròs es collirien aquesta campanya, segons dades de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Aquestes...
La verema actual ha patit una tardor i hivern secs. Malgrat les pluges de la primavera i de l’estiu fins al mes d’agost, la verema continua...
La innovació ja forma part de l’estratègia empresarial a nombroses cooperatives. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h