La producció d’avellana a l’Estat es preveu que caurà un 40% la campanya 2024-2025 i baixarà fins a les 4.100 tones d’avellana en closca, front les 6.800 tones de la campanya 2023-2024, que ja va ser un 17% inferior a l’anterior. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que es tracta d’una de les collites més baixes de la història i donarà a conèixer aquestes dades avui, a la reunió bilateral entre la Unió Europea i Turquia, en la qual participa en representació de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya.
En la reunió dels països productors d’avellana de la Unió Europea -Espanya, França i Itàlia- amb Turquia -que és el principal productor mundial- es tracta de l’evolució de la producció, dels preus i el mercat de l’avellana. Per aquest motiu, hi participen la Comissió Europea, una delegació del govern de Turquia i les organitzacions membres del COPA-COGECA (entitat que aplega els sindicats agrícoles i les cooperatives agràries europees), entre les quals s’inclou la FCAC.
La FCAC assisteix a la reunió a l’expectativa de les previsions de collita a Turquia i de la intervenció del govern turc realitzant compres públiques que ajuden a estabilitzar el mercat de l’avellana a nivell mundial.
La producció d’avellana de l’Estat espanyol es concentra a Catalunya, on algunes plantacions perillen i han patit fortes limitacions de reg a causa de la sequera provocada pel canvi climàtic
Josep Pere Colat, responsable de fruita seca FCAC, explica que “aquesta campanya marca un daltabaix històric a Catalunya i Espanya en la producció d’avellana. La sequera, sobretot durant la primera meitat de 2024 i per tercer any consecutiu, ha fet caure la collita i ha posat en perill la supervivència d’algunes plantacions. A més de la incidència en el secà, la falta d’aigua ha obligat a establir limitacions de reg a zones com les regades pel pantà de Riudecanyes”.
La FCAC alerta que, a més, la problemàtica del canvi climàtic agreuja els problemes sanitaris perquè provoca l’aparició de plagues emergents que perjudiquen el cultiu i per a moltes de les quals no hi ha tècniques de control eficients.
Un possible abandonament del conreu a les explotacions tradicionals de secà comportaria riscos mediambientals rellevants, ja que l’avellaner actua com a garant de l’equilibri territorial a zones on cap altre conreu és viable.
El Museu Vinseum ha estat l’escenari d’una jornada tècnica del sector vitivinícola. Organitzada per l’INCAVI, la trobada s’ha centrat en la...
El nou president de la Junta Rectora del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) és Rafael Ramon Martorell, viticultor...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) espera una bona producció de cereal, al voltant d’1,99 milions de tones. Aquesta...
Caprabo ha celebrat la VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona, al supermercat d’Altafulla, amb una assistència de...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha mantingut una reunió, en el marc del Grup de Treball de Ramaderia, amb l'equip la...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) manifesta l’oposició frontal a qualsevol proposta que impliqui la destrucció de sòl...
A la sala del centenari del Celler Cooperatiu de Vila-rodona, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha celebrat la jornada anual...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha celebrat avui la 42a Assemblea General a Arbeca (Lleida). El conseller...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h