La innovació ja forma part de l’estratègia empresarial a nombroses cooperatives. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) també aposta per aquesta línia de treball, donant suport al sector en el disseny dels projectes i en la cerca de socis i vies de finançament, a més de coordinar projectes multi-actor. Amb TANGO Circular, es prepara la propera generació de pagesos per construir un futur sostenible.
TANGO Circular és un projecte de formació a nivell europeu que promou que la nova generació d’agricultors i ramaders aprenguin a valoritzar els residus o subproductes agrícoles amb l’objectiu de contribuir a una millora significativa de la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental.
En aquest programa, que té una durada de 3 anys i finalitzarà l’estiu del 2025, hi participen organitzacions agràries, universitats, organitzacions civils i centres de formació de cinc països: Espanya, Itàlia, Grècia, França i Portugal. La FCAC també hi és, representant el sector productiu català.
Des de fa anys, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya participa, com a sòcia, en diferents programes europeus. Aquestes col·laboracions permeten identificar socis internacionals per a futurs consorcis i generar nous coneixements que es poden implantar a les cooperatives agràries catalanes.
A més de participar a projectes sobre control de malalties i plagues, fertilització, diversificació de conreus, transformació digital i gestió energètica de fonts renovables, existeix un àmbit d’investigació cada vegada més rellevant: la bioeconomia circular.
Aquest és el cas del programa TANGO Circular, que pretén donar resposta a la necessitat de la pagesia i l’empresariat agrícola del futur de poder valoritzar els residus o subproductes amb l’objectiu d’aportar solucions a un problema rellevant i no només això, sinó també aconseguir revertir la situació en una oportunitat.
Els participants adquireixen les habilitats necessàries per valoritzar els residus agraris i prosperar en una economia circular.
APRENDRE A VALORITZAR
El programa de formació consta de nou mòduls que tenen com a objectiu que els participants adquireixin el coneixement i les habilitats necessàries per prosperar en una economia circular.
L’alumnat aprèn a classificar la biomassa agrària segons el seu origen (llenyosa, herbàcia, animal, municipal i aquàtica) i a valoritzar-la depenent d’aquest origen i composició. A més, es descriuen les diferents metodologies de conversió de la biomassa, ja sigui mitjançant tècniques biològiques (compostatge, digestió anaeròbica, fermentació i llacunes d’estabilització) o termoquímiques (combustió, piròlisi, gasificació, transesterificació i liquació).
En el decurs del projecte, també es tracta de la gestió de residus agraris que no son pròpiament de biomassa agroalimentària i que, majoritàriament, estan fets amb materials plàstics. En concret, s’analitzen problemàtiques derivades dels residus plàstics a l’agricultura i es proposen mecanismes de gestió per evitar l’impacte ambiental, com els sistemes de descontaminació dels envasos que han contingut fitosanitaris o altres productes químics.
Finalment, s’explica la legislació espanyola i europea que regula la gestió dels diferents tipus de residus i es posa èmfasi en la importància d’organitzar territorialment i temporalment la producció, gestió i aprofitament dels subproductes agroalimentaris per afrontar el repte de la seva valorització.
EL MODEL ORGANITZATIU DE ‘RURAL LAB’
Cadascun dels mòduls del programa TANGO Circular té una durada de 8 hores distribuïdes en formació presencial, formació on-line, pràctiques i demostració al Rural Lab. A més, es disposa d’una plataforma digital amb accés al contingut generat en els diferents mòduls i material complementari.
Rural Lab és una novetat implementada en aquest projecte que consisteix a crear un punt de trobada entre agricultors, ramaders, entitats relacionades, entitats públiques, universitats i centres formació i investigació on es poden plantejar i proposar solucions per a l’aprofitament de residus que actualment poden representar un problema per al medi ambient. A cada país participant s’ha desenvolupat un model de Rural Lab amb l’objectiu de replicar-lo a nivell europeu com un model organitzatiu innovador.
L’alumnat, a més, participa en jornades on es posen en comú els diferents actors de la cadena de valor que permeten convertir residus en recursos per a l’entorn. Tant si es tracta de biomassa agrícola com subproductes agroalimentaris o deixalles plàstiques, el programa ensenya formes innovadores d'aprofitar aquests materials per obtenir beneficis econòmics i ambientals.
El projecte TANGO Circular compta amb el suport el programa Erasmus+ de la Unió Europea perquè la propera generació de pagesos i empresaris agrícoles no només s’estan preparant per als desafiaments actuals, sinó també per construir un horitzó sostenible a l'agricultura.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació han treballat coordinadament,...
Òscar Ordeig, conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, és reconegut en l’àmbit polític català...
La preocupació front la sequera i altres inclemències meteorològiques així com la transformació cap a una major competitivitat, són aspectes...
La situació de sequera que s’arrossega a Catalunya i els efectes del canvi climàtic estan tenint un impacte greu en el sector de la fruita seca...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya preveu que, aquesta campanya, es produiria una davallada del 50% respecte a la producció...
Un total de 133.080 tones d’arròs es collirien aquesta campanya, segons dades de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Aquestes...
La verema actual ha patit una tardor i hivern secs. Malgrat les pluges de la primavera i de l’estiu fins al mes d’agost, la verema continua...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h