Carregant web FCAC

PARLEM AMB...

"La burocràcia és un escull per als professionals del sector"

Òscar Ordeig i Molist, conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya

13/11/2024

Òscar Ordeig, conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, és reconegut en l’àmbit polític català pel seu paper defensor de les polítiques de protecció del món rural, la cohesió territorial i el sector primari. És doctor en Administració i Direcció d’Empreses, llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i té dos màsters en assessoria fiscal, direcció tributària i ADE. Coneix àmpliament el sector i les seves necessitats, fet que ha reforçat amb el seu pas pel Parlament de Catalunya, on exerceix com a diputat del PSC des del 2014. També ha estat portaveu del grup parlamentari a les comissions d’Agricultura, Empresa i Sindicatura de Comptes. Vigatà de naixement i urgellenc d’adopció, Ordeig també té una àmplia experiència en el món municipal com a regidor de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell des del 2007 fins al 2021.

Una de les primeres decisions com a conseller d’Agricultura ha estat reunir els exconsellers del Departament en l'etapa democràtica...

Independentment del color polític o els valors que ens mouen, totes i tots els consellers que han passat pel Departament tenim un objectiu comú, que és donar suport i millorar amb polítiques efectives el sector agroalimentari. Així doncs, vaig creure oportú retrobar-nos per compartir idees i projectes en benefici del sector. Aquesta és una reunió que es presentà com una avantsala de la nostra estratègia que exigeix reconèixer el sector agroalimentari com una prioritat de país.

El programa IMPULS.COOP, en el qual hem treballat DARPA i FCAC durant dos anys, serà estratègic per enfortir el sector?

Aquests ajuts com ve diuen són, sens dubte, estratègics perquè les cooperatives tenen un paper indiscutible en la vertebració territorial i l’economia del país i representen un 37% de la producció agrària final. Volem que esdevinguin una eina clau per afavorir la competitivitat del sector cooperatiu i, per això, tenen un caràcter plurianual. Es publicaran convocatòries cada any fins el 2027 per un valor total de 19,5 M€.

També prestem una especial atenció al relleu generacional, que creiem que és un factor indispensable per la supervivència de les cooperatives i del sector primari en general. Per això aquests ajuts volen incentivar no només la incorporació de nous socis, sinó també fomentar que tinguin un paper rellevant en els òrgans de decisió de les cooperatives.

"En breu obrirem una nova convocatòria d’ajuts de minimis per compensar les pèrdues que han sofert les cooperatives"

Així mateix, vull aprofitar per anunciar que en breu obrirem una nova convocatòria d’ajuts de minimis per compensar les pèrdues que han sofert les cooperatives que produeixen i comercialitzen productes agraris, el 50% o més dels quals es fan en explotacions agràries afectades per la sequera durant el 2023-2024. Ara ja n’hem publicat les bases i en breu es podran sol·licitar. I també estem treballant per impulsar una altra línia d’ajuts adreçats a compensar les pèrdues de les centrals fructícoles que comercialitzen sobretot peres, i que han patit durant la campanya 2023-2024 pèrdues important en la facturació com a conseqüència de la manca de floració per culpa de la sequera.

Creiem que tot plegat ha de contribuir a donar suport i ajudar a tirar endavant les cooperatives del país.  

La sequera és un repte que requereix d’un fort lideratge per part del Govern de Catalunya...

Cal modernitzar els regadius del país. És indispensable fer-ho en un context com el que ens trobem i on les sequeres seran freqüents. Tal com vaig anunciar al Parlament, estem treballant en un Pla de regadius on es prioritzin fonts com l’aigua regenerada i que ens permeti no ser captius de la pluviometria.

Al mateix temps, continuarem treballant en la modernització dels regadius ja existents per fer-los més eficients i sostenibles i potenciant eines com l’Oficina del Regant, per avançar en transferència tecnològica i ajudar als pagesos i als regants en aquesta adaptació.

Quant als ajuts directes de la PAC, es defensarà a nivell estatal que els ecorègims en conreus llenyosos en secà pateixen un greuge i cal una solució estructural als secans?

Des del 2023, primer any d’implementació dels ecorègims en conreus llenyosos en secà, i especialment en el darrer, on la sequera ha estat un actor determinant, s’ha aportat al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació les peticions i les propostes per a millorar-los i adaptar-los a les condicions de les explotacions a Catalunya. De fet, el recentment publicat Reial Decret 1028/2024 recull algunes de les demandes que s’havien traslladat al Ministeri i que han ocasionat una modificació del Pla Estratègic de la Política Agrícola Comú (PEPAC). Això ha permès que un nombre més elevat d’agricultors s’hi han pogut acollir.

D’altra banda, la FCAC demanem eficàcia front la greu problemàtica de la fauna salvatge.

Sabem que és un dels elements que més preocupa al sector i el Departament hi està a sobre, perquè és una de les prioritats d’aquesta legislatura. Per afrontar-la, cal una gestió eficaç facilitant eines i recursos als professionals i als afectats, com també el foment de l’aplicació de nous mètodes que sorgeixen de l’aposta per la innovació. A més, som conscients del paper clau de la caça i cal donar-li suport perquè és un mecanisme de control de les sobrepoblacions i una activitat que vetlla per la gestió correcta del territori. Finalment, cal destacar la nostra intenció de continuar desplegant i activant el Pla de Vigilància de la Fauna Salvatge per evitar els riscos sanitaris que pot suposar el contacte de la fauna salvatge amb els ramats de muntanya.

"La burocràcia és un escull per als professionals del sector i cal simplificar les tramitacions i repensar-ne els sistemes"

... i s’avançarà en la simplificació administrativa?

Aquesta és una reivindicació històrica del sector que el Govern l’entoma com una prioritat. Els tràmits administratius i la burocràcia són un escull per als professionals del sector i cal simplificar les tramitacions i repensar-ne els sistemes.

Un bon exemple del nostre compromís és l’activació de la nova línia d’ajuts directes a les explotacions agràries afectades per la sequera persistent, amb una dotació de 70,8 milions d’euros i a la qual es pot accedir sense presentar cap sol·licitud.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
13.11.2024

IMPULS.COOP

11/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació han treballat coordinadament,...

13.11.2024

Reunió bilateral amb el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

11/2024

La preocupació front la sequera i altres inclemències meteorològiques així com la transformació cap a una major competitivitat, són aspectes...

13.11.2024

La fruita seca, en perill

11/2024

La situació de sequera que s’arrossega a Catalunya i els efectes del canvi climàtic estan tenint un impacte greu en el sector de la fruita seca...

12.11.2024

La collita d'oli torna a caure un 50% a Catalunya

11/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya preveu que, aquesta campanya, es produiria una davallada del 50% respecte a la producció...

12.11.2024

La campanya d’arròs recupera la normalitat

11/2024

Un total de 133.080 tones d’arròs es collirien aquesta campanya, segons dades de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Aquestes...

12.11.2024

La sequera segueix sent la protagonista de la verema

11/2024

La verema actual ha patit una tardor i hivern secs. Malgrat les pluges de la primavera i de l’estiu fins al mes d’agost, la verema continua...

12.11.2024

Formant una nova generació de pagesos amb TANGO Circular

11/2024

La innovació ja forma part de l’estratègia empresarial a nombroses cooperatives. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya