La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació han treballat coordinadament, durant més de dos anys, en la definició d’un programa de suport a la transformació del sector cap a una major sostenibilitat i competitivitat.
Les cooperatives agràries aposten per la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental del territori, alhora que incentivaran la competitivitat des de la intercooperació i el relleu generacional
Aquesta iniciativa s’ha concretat en el projecte IMPULS.COOP que s’articula a l’entorn de les cooperatives agràries, empreses de propietat compartida entre molts socis arrelats al territori a causa de la seva activitat agrària. Aquestes entitats, que no es deslocalitzen, aporten riquesa al seu entorn i esdevenen motor econòmic de diversos municipis.
Alhora que afavoreixen el desenvolupament de l’economia, les cooperatives aporten aliments de qualitat i de proximitat contribuint a la sobirania alimentària del país. També fomenten valors socials, afavoreixen el benestar de les comunitats rurals i promouen la preservació del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic.
ESTRATÈGIC I INNOVADOR
El projecte IMPULS.COOP esdevindrà una eina decisiva per a l’enfortiment de les empreses agràries en potenciar la innovació, la digitalització, la cooperació i la incorporació de joves.
Més de 70 cooperatives agràries catalanes –un 40% del total- han accedit a la sol·licitud d’aquesta línia d’ajut, que ha finalitzat el 25 d’octubre, amb el compromís d’impulsar projectes estratègics que sumarien una inversió global superior als 45 milions d’euros.
Aquestes iniciatives comptaran amb el suport de 19,5 milions d’euros aprovats pel Govern de la Generalitat. El pressupost es repartirà en diverses anualitats durant el període 2025-2027 i arribarà a cobrir fins al 40% del valor de les inversions i les despeses.
El programa posa en valor el paper dinamitzador del sector cooperatiu agrari i remarca la necessitat d’avançar plegats. No en va, a Catalunya hi ha 193 cooperatives agràries que són propietat de 32.115 socis i sòcies productors i que generen uns 4.300 llocs de treball. Representen més de la meitat de la producció agrícola i una quarta part de la ramadera.
Més de 70 cooperatives agràries catalanes s’han implicat en l’IMPULS.COOP amb projectes transformadors que sumarien una inversió de 45 M€
ENFORTIR EL SECTOR DES DE LA BASE
Una de les principals novetats, tant a nivell català com estatal i europeu, és que l’IMPULS.COOP articularà mecanismes de suport des de la base productiva per tal d’incrementar la dimensió del cooperativisme mitjançant la incorporació de noves explotacions i l’engrandiment de les existents.
Les opcions inclouen des de l’entrada de nous socis i sòcies professionalitzats al creixement de les explotacions dels socis actuals o l’articulació d’eines perquè les persones que es jubilen puguin traspassar la seva explotació a altres socis afavorint el relleu generacional.
REPTES ESTRATÈGICS
Les iniciatives de les cooperatives acollides a aquest pla de suport s’organitzen en quatre grans línies.
EL FUTUR DE L’AGRICULTURA EUROPEA
L’IMPULS.COOP s’emmarca en l’estratègia de la Unió Europea, que ha defensat reiteradament la contribució decisiva del cooperativisme agrari a la sostenibilitat ambiental, social i econòmica.
A principi de setembre, l’informe del Diàleg Estratègic sobre el futur de l’Agricultura a la UE encarregat per la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula von der Leyen, destacava el suport explícit a les cooperatives com a elements “clau” per millorar la posició del sector agrari a la cadena alimentària.
En aquest document, es defensa que, per fomentar la sostenibilitat i les pràctiques agràries mediambientals, cal enfortir les cooperatives ja que aquestes empreses generen economies d’escala desenvolupant projectes per al conjunt de socis i sòcies. S’entén que aquesta és la manera més eficient de promoure un manteniment econòmic i social de les zones rurals que els agricultors, per ells mateixos, tindrien més dificultats d’assolir.
D’altra banda, també el marc legal català i espanyol, l’Estatut d’Autonomia i la Constitució de 1978, reconeixen el suport de les administracions publiques al cooperativisme agrari en tant que model d’organització que contribueix decisivament al desenvolupament econòmic i social del territori.
Sense dubte, les cooperatives construeixen un horitzó millor per a totes les persones alhora que esdevenen agents clau en la transició cap a una agricultura de futur.
Òscar Ordeig, conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, és reconegut en l’àmbit polític català...
La preocupació front la sequera i altres inclemències meteorològiques així com la transformació cap a una major competitivitat, són aspectes...
La situació de sequera que s’arrossega a Catalunya i els efectes del canvi climàtic estan tenint un impacte greu en el sector de la fruita seca...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya preveu que, aquesta campanya, es produiria una davallada del 50% respecte a la producció...
Un total de 133.080 tones d’arròs es collirien aquesta campanya, segons dades de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Aquestes...
La verema actual ha patit una tardor i hivern secs. Malgrat les pluges de la primavera i de l’estiu fins al mes d’agost, la verema continua...
La innovació ja forma part de l’estratègia empresarial a nombroses cooperatives. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h