Carregant web FCAC

Als fogons amb... GASTROSHOWS

Cranc del Delta amb ajoblanco de calçots del Prat

14/03/2025

Sóc en Marc Grivé, xef i propietari de Gastroshows, un espai on podràs gaudir d’una experiència gastronòmica única en un sopar clandestí a Barcelona.

Ens agrada respectar la temporalitat i potenciar la qualitat de cada producte, oferint una combinació de sabor, creativitat i emoció. La nostra cuina fusiona tradició i innovació, arrelada a la gastronomia catalana i elaborada amb productes de proximitat.

Descobreix l’essència del Delta de l’Ebre en un mos que combina la profunditat marina del cranc blau amb la suavitat de l’ajoblanco de calçots de la Cooperativa Agrícola del Prat i la frescor de la menta. Pensat per degustar-se com un xarrup gastronòmic, aquest plat equilibra textures i sabors, evocant el paisatge i els aromes del Mediterrani.

RECEPTA

INGREDIENTS (per a 4 persones)

Per a la gelatina de cranc
8 unitats de cranc blau
2 l d’aigua
1 ceba
1 pastanaga
1 calçot
1 fulla de llorer
1 tira d’alga kombu
100 g de tomàquet triturat
12 g de fulles de gelatina (hidratades en aigua freda) o pectina (6 g per litre de fumet)
4 fulles de menta pebrera
Sal al gust

Per a lajoblanco de calçots
100 g d’ametlla fregida
2 calçots grans brasejats
400 ml d’aigua
100 ml d’oli d’oliva
20 ml de vinagre de Xerès
Sal i pebre blanc al gust

Per al muntatge
4 closques de cranc blau (netes i seques)
Brunoise de menta pebrera (molt fina)
Ametlla en granet per decorar

ELABORACIÓ

Gelatina de cranc

  • Separar les closques dels crancs i reservar.
  • En una olla gran, fer un fumet blanc amb els cossos i les closques dels crancs, la ceba, la pastanaga, el calçot, el llorer, l’alga kombu i el tomàquet triturat.
  • Coure a foc mitjà durant 30 minuts, escumant si cal.
  • Colar i reduir el brou fins a obtenir 1 litre de fumet concentrat.
  • Ajustar de sal i afegir les fulles de gelatina hidratades (o la pectina), remenant bé fins que s’integri.
  • Deixar refredar fins que la gelatina solidifiqui.
  • Picar finament la menta pebrera i barrejar-la amb la gelatina abans del muntatge.

Ajoblanco de calçots de la Cooperativa Agrícola del Prat

  • Brasejar els calçots a la flama fins que l’exterior estigui ben torrat.
  • Pelar i reservar la part tendra.
  • En una Thermomix o batedora potent, triturar les ametlles fregides amb els calçots brasejats, l’aigua, l’oli, el vinagre, la sal i el pebre blanc fins a obtenir una textura fina i cremosa.
  • Passar per un colador fi si cal i reservar en fred fins al moment de servir.

Muntatge i presentació

  • Omplir les closques de cranc amb una base d’ajoblanco de calçots.
  • Afegir-hi una culleradeta de la gelatina de cranc amb brunoise de menta.
  • Decorar amb ametlla en granet per aportar un contrast cruixent.
  • Servir fred i recomanar degustar-lo com un xarrup, subjectant-lo pels laterals per gaudir de tots els sabors en una sola mossegada.

Notes del xef
Per a un toc extra, es pot infusionar la gelatina amb un lleuger aroma cítric, afegint pell de llima al fumet en la reducció.

Es pot acompanyar amb un vi blanc fresc, com un xarel·lo del Penedès, que realçarà la frescor del plat. Un homenatge a la cuina mediterrània en el seu estat més pur.

Bon profit!

Font: Gastroshows
Altres notícies
01.07.2025

La jornada gastronòmica de les cooperatives agràries i Caprabo serveix territori al plat

01/07/2025

Xef Caprabo ha acollit la jornada gastronòmica, organitzada per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i Caprabo, on les...

26.06.2025

Manu Chao al Celler Empordàlia

26/06/2025

Un any més, el festival Sons del Món proposa gaudir de la música i el vi en una oferta cultural ideal per l’estiu. El celler Empordàlia...

25.06.2025

Melodeep Festival torna a la Vinícola de Nulles

25/06/2025

El municipi de Nulles (Alt Camp) es prepara per acollir la segona edició del Melodeep Festival, una cita musical única que combina la millor...

19.06.2025

Nou motius per brindar amb vins cooperatius

19/06/2025

Els Premis Vinari s’han posicionat com l’esdeveniment de referència que premia els millors vins elaborats pels cellers catalans. Amb més de 900...

18.06.2025

Domenio torna a brillar als Decanter World Wine Awards

18/06/2025

Els vins i caves de Domenio, marca de la cooperativa Cellers Domenys, han tornat a ser reconeguts a nivell internacional amb nou medalles als...

17.06.2025

La VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona amb gust cooperatiu

17/06/2025

Caprabo ha celebrat la VIII Fira Caprabo de Productes de Proximitat del Camp de Tarragona, al supermercat d’Altafulla, amb una assistència de...

11.06.2025

Compareixença al Parlament per la simplificació administrativa

06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va comparèixer, el 18 de març, al Parlament de Catalunya i per reclamar urgència en la...

11.06.2025

El jovent de les cooperatives agràries

06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya reafirma el compromís amb el present i el futur del cooperativisme agrari català apostant per...

Som socis de
Amb el suport de
Adherits a
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya