Carregant web FCAC

PARLEM AMB...

"Les cooperatives són un actiu clau en el desenvolupament local del país"

David Bonvehí, Director general d'Economia Social i Solidària i el Cooperativisme

14/03/2025

Llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va començar la trajectòria laboral al Bages i, de 2004 i a 2007, quan va tenir l’accident de cotxe, va treballar com a advocat de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.

L’any 2010, va ser escollit el primer diputat amb cadira de rodes del Parlament de Catalunya. Abans havia estat alcalde de Fonollosa.

Com a diputat, va ser ponent relator de les Lleis Òmnibus de simplificació administrativa, la Llei de cooperatives i la Llei del règim de les seccions de crèdit de les cooperatives.

Membre del Consell Social de l'Institut Guttmann, ha publicat articles a la revista Sobre rodes, al voltant de patrimonis protegits de les persones amb discapacitat.

Com a bon coneixedor del sector, quins són els reptes de les cooperatives agràries?

En primer lloc, agraeixo a la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya el suportpersonal que sempre he rebut dels diferents consells rectors i els equips tècnics, tots ells excel·lents professionals, en les diferents etapes de la meva vida.

Una de les primeres coses que vaig fer com a director general va ser reunir-me amb la FCAC per abordar els projectes en marxa i els reptes de futur de l’entitat, que són canviants contínuament.

No cal dir que compartim la mirada sobre la importància del cooperativisme agrari català i compartim, sobretot, l’aposta perquè aquest cooperativisme agrari faci la funció d’enxarxar el país des d’uns valors d’arrelament territorial i d’impacte mediambiental positius. Les cooperatives, com a empreses que generen activitat econòmica, també han de crear ocupació i ser atractives per als socis cooperativistes, autèntics actors i protagonistes del món agrari català.

Les cooperatives són un actiu clau en el desenvolupament local del país i el repte és que esdevinguin eines de prosperitat compartida en el futur. Des del govern del país, serem al vostre costat construint conjuntament solucions davant desafiaments com el relleu generacional.

Des de la Direcció General d’Economia Social, quines polítiques s’impulsaran per enfortir el model cooperatiu agrari?

Establirem un marc de relació estret amb tots els Departaments de la Generalitat, fent que el cooperativisme agrari sigui transversal i present a tot el Govern.

En el marc de les convocatòries que impulsa anualment la Direcció General, els projectes estratègics per al món rural continuaran sent un dels eixos importants.

Creiem en la Federació de Cooperatives Agràries com a interlocutor amb el sector i valorem molt positivament la seva feina. La col·laboració esdevé imprescindible.

Es preveuen noves línies de finançament en l’àmbit de recursos destinats al sector?

La voluntat és mantenir les línies de suport existents que han mostrat el seu potencial per enfortir el cooperativisme i les empreses de l’economia social.

L’aposta del Govern pel cooperativisme agrari és total, com ho demostren els programes de la Direcció General i també els de la Conselleria d’Agricultura. El nou Govern ha aprovat el projecte IMPULS.COOP, en el qual la Federació ha treballat els dos últims anys, per enfortir el sector des de la innovació, la digitalització i la cooperació, alhora que es promou la incorporació de joves al teixit cooperatiu.

Per què el cooperativisme del futur sigui un model més atractiu i eficient, quins canvis caldria implementar?

El repte del relleu generacional i també que les cooperatives agràries complementin la seva activitat pròpia amb altres activitats per anar-se apropant a veritables cooperatives rurals que vertebren el territori, crec que ajudaran a fer que el model sigui eficient i atractiu. Així mateix, des del Govern, estem treballant perquè hi hagi més avantatges fiscals per als socis i sòcies de cooperatives agràries, alguns d’ells esperem que aviat puguem anunciar-los.

La vigència del model es demostra, any rere any, amb productes d’alt valor afegit i amb les dades de facturació i volum de negoci. Les cooperatives agràries també són garants del nostre patrimoni cultural; les “catedrals del vi” són tot un exemple de l’arquitectura de l’època.

Aquests atractius han d’anar acompanyats de la diversificació d’activitats i la intercooperació, que és l'essència del cooperativisme i que, en un sector amb tants reptes i que alhora és tan estratègic com el sector primari, pren més sentit que mai.

"La Llei d’economia social i solidària posarà en valor i reconeixerà les cooperatives com a empreses d’economia social amb els estàndards europeus".

La Llei catalana d’Economia Social i Solidària, què aportarà al cooperativisme agrari?

Posarà en valor les cooperatives agràries, el seu reconeixement legal com a empreses d’economia social amb els estàndards europeus i, sobretot, una millora en el foment de la promoció de les cooperatives per part de la Generalitat i els ajuntaments del país.

L’aposta per l’economia social, recollida en el Pla de Govern de l’actual legislatura, està en consonància amb l’estratègia que s’està desplegant des de la Unió Europea. Catalunya és pionera en l’àmbit espanyol a l’hora de desplegar un marc normatiu que ha de permetre fer una radiografia més acurada del sector per afinar les polítiques a desenvolupar i consolidar aquest sector al nostre país.

El Projecte de llei de l’Economia Social recull la creació d’un registre del sector. Com es facilitarien els tràmits per a la inscripció de les cooperatives agràries?

Un repte de l’actual Govern de la Generalitat és la simplificació administrativa. Per tant, els tràmits per a la inscripció de les cooperatives agràries seran fàcils, àgils i coherents, i s’estudien les possibilitats per fer-los de forma que no s’incrementin tràmits ni costos a la cooperativa.

Les cooperatives agràries estan identificades, són referents i la seva consideració com a entitats d’economia social no hauria de comportar cap dificultat.

Quins esdeveniments estan previstos per a la commemoració de l’Any Internacional del Cooperativisme?

Ens unirem al plantejament de la Confederació de Cooperatives de Catalunya perquè ens sembla una molt bona ocasió visibilitzar aquesta commemoració en els actes que es fan habitualment com la UESCOOP i Dia Internacional de les Cooperatives, a més d’impulsar una campanya comunicativa més específica. També és possible que participem d'activitats internacionals.

Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
Altres notícies
11.06.2025

Compareixença al Parlament per la simplificació administrativa

06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va comparèixer, el 18 de març, al Parlament de Catalunya i per reclamar urgència en la...

11.06.2025

El jovent de les cooperatives agràries

06/2025

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya reafirma el compromís amb el present i el futur del cooperativisme agrari català apostant per...

11.06.2025

Recursos cabdals per al sector agrari

06/2025

Una producció eficient, segura i sostenible necessita productes fitosanitaris contra plagues i malalties, fertilitzants, carburants i assegurances...

11.06.2025

SCRAP per a envasos

06/2025

La nova normativa de Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP) per a envasos industrials i comercials té l’objectiu que els productors...

11.06.2025

Millorar la competitivitat del vi

06/2025

A final de març, la Comissió Europea va presentar l’esborrany de modificació de tres reglaments del sector vitivinícola per reforçar la...

11.06.2025

"La col·laboració amb la FCAC és una aposta estratègica i de futur per a Caprabo"

06/2025

Nascut a Sant Sebastià al 1972, és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat del País Basc i té un Postgrau en...

10.06.2025

Cooperatives agroalimentàries i sostenibilitat amb persones

06/2025

Un miler de cooperativistes de tot l’Estat han participat al IX Congrés de Cooperatives Agroalimentàries. El lema ‘Sostenibilitat amb...

10.06.2025

La cultura de l'oli d'oliva a la Granadella

06/2025

L'oli d'oliva és un fil de connexió sobre el qual s'ha teixit un món agrícola, gastronòmic, turístic, comercial i social. Per això, ja fa...

Som socis de
Amb el suport de
Adherits a
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya