La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha participat a la Taula Agrària en què s’ha concretat un nou paquet de mesures per fer front a les greus conseqüències que, l’any passat, la sequera va provocar a nombrosos sectors agroalimentaris.
Aquests ajuts de la Conselleria d’Agricultura serien complementaris als aprovats i executats a final de 2024 en resposta a l'agreujament de les condicions del sector primari pel conflicte bèl·lic a Ucraïna i la sequera. A més, inclourien el suport a les explotacions de pera que han patit importants pèrdues de producció a causa de la manca de floració i a les afectades pel temporal DANA de la passada tardor.
En concret, els sectors que estan patint de forma més dràstica les conseqüències d’incidències climatològiques són ametlla, avellana, garrofa, vinya, olivera i cirera de secà i farratges de secà, les pastures de zones amb falta d’aigua. A més, hi ha el cas específic de la perera afectada per manca de floració i els cítrics i l’horta de les Terres de l’Ebre que van patir els efectes del temporal DANA. Les mesures adoptades prèviament van pal·liar també els efectes en els cultius herbacis.
Finalment, també es concedirà un ajut a explotacions de panís i horta de l’àmbit del Canal d’Urgell que durant 2023 no van poder conrear i encara no se’ls havia indemnitzat.
OPINIÓ | JUANJO RAVENTÓS, responsable vi i cava FCAC
Molts viticultors catalans han vist reduïdes les seves collites a més de la meitat a causa de la sequera persistent. Aquesta situació, que ja fa tres anys que es repeteix, posa en perill la sostenibilitat del sector perquè la manca d'aigua afecta tant la quantitat com la qualitat del raïm, a més de fer perillar la vida de la planta.
Les pluges més recents no han estat suficients per compensar els anys de sequera acumulada i els experts preveuen que, a llarg termini, les pluges seran escasses i irregulars. Aquesta incertesa climàtica obliga els viticultors a replantejar les estratègies de cultiu i buscar solucions innovadores que garanteixin la supervivència de les vinyes.
És cabdal articular suports a la implementació de sistemes de regadiu més eficients i programes de formació per adaptar-se a les noves condicions climàtiques. Amb aquest objectiu, ha de néixer la nova Comunitats de Regants del Penedès.
El futur del sector vitivinícola a Catalunya és incert i només mesures que afavoreixin la capacitat d’adaptació permetran garantir la continuïtat d’un sector clau per a la nostra economia i la nostra cultura.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va comparèixer, el 18 de març, al Parlament de Catalunya i per reclamar urgència en la...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya reafirma el compromís amb el present i el futur del cooperativisme agrari català apostant per...
Una producció eficient, segura i sostenible necessita productes fitosanitaris contra plagues i malalties, fertilitzants, carburants i assegurances...
La nova normativa de Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP) per a envasos industrials i comercials té l’objectiu que els productors...
A final de març, la Comissió Europea va presentar l’esborrany de modificació de tres reglaments del sector vitivinícola per reforçar la...
Nascut a Sant Sebastià al 1972, és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat del País Basc i té un Postgrau en...
Un miler de cooperativistes de tot l’Estat han participat al IX Congrés de Cooperatives Agroalimentàries. El lema ‘Sostenibilitat amb...
L'oli d'oliva és un fil de connexió sobre el qual s'ha teixit un món agrícola, gastronòmic, turístic, comercial i social. Per això, ja fa...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h