Que la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya em convidi a participar en la seva revista AGROactivitat em satisfà molt. Em resulta molt gratificant compartir, a través del meu blog, receptes cuinades amb ingredients de temporada i de proximitat, tal com tinc per norma fer, i encara més que aquesta vegada sigui amb productes Mestral de l’Agrobotiga de la Cooperativa de Cambrils.
La nova societat del benestar ha d’apostar per una millor qualitat de vida i en això intervé l’alimentació. Hem de procurar ser menys consumistes i fer que la compra del nostre cistell sigui sostenible, respectuosa amb el medi ambient i les persones. Això ho aconseguirem tenint en compte els productors del nostre entorn i aquí entra poder comprar a llocs que donin protagonisme als pagesos i a les empreses que s’esforcen a fer arribar al consumidor tot el millor del seu treball.
Passejar per l’AgroGourmet de Cambrils et fa adonar de com es preocupen de tenir un etiquetatge i embalatge posats al dia, que ofereixen una visió ben clara de la qualitat de les seves creacions. Els olis i vinagres de la línia "Aragem", que com diuen ells són un tribut als avantpassats que han creat de generació en generació la cultura de la Dieta Mediterrània, transmeten la imatge perfecta de disseny posat a taula.
No en va, l’etiqueta i l’ampolla d’aquest oli d’oliva van resultar guardonades l’any 2012 amb la medalla d’or en Disseny Contemporani a Los Angeles County Fair (California USA). Els vinagres de la mateixa línia ofereixen tot un festival de gustos: de Chardonnay, de Garnatxa, de Moscatell i el Solera 25. I aquí vull afegir una nota personal com a fotògrafa: les seves ampolles són de vidre mate opac la qual cosa fa que siguin molt fàcils de fotografiar, al temps que destaquen per la seva elegància i fotogènia.
Parlant de qualitat, també caldrà destacar l’estrella dels seus olis: l’oli d’oliva verge extra "Mestral", 100% arbequina. Un oli que prové de les oliveres de 300 productors de la principal varietat autòctona de Catalunya, cultivades a la vora del mar Mediterrani, a la costa Daurada. Un oli molt premiat en diversos països del món, entre ells Japó, Xina, USA i Israel.
Tampoc vull passar per alt els olis infusionats, dels quals he de destacar el que he utilitzat: el d’all negre. Encara tinc pendents d’obrir el de bolets i el de tòfona negra... i ja estic tardant!
En fi, que us podria enumerar tots els seus productes però deixaré que sigueu vosaltres els que els descobriu: fruits secs, embotits, vins, caves i més queviures. Perquè Cambrils val una visita, sempre practicant un turisme respectuós, on trobareu un entorn marítim ben especial i on podreu gaudir d’una bona oferta gastronòmica. Però no oblideu de passar per la Cooperativa de Cambrils per tenir el vostre rebost al dia amb productes de màxima qualitat.
He de dir que no m’ha costat gaire inspirar-me a l’hora de preparar el plat perquè principalment vaig trobar allò que necessitava per fer una amanida que vingués de gust només veient-la. En homenatge a la Cooperativa de Cambrils l’anomeno “Amanida Mestral”.
Ingredients
Manera de fer
Tallem l’albergínia a rodanxes o a tires i ho posem en un colador. Salem i deixem que suï durant una hora. Passat el temps, amb paper de cuina, eixuguem les tires, les enfarinem i fregim amb l’oli d’oliva. Deixem en un plat amb paper de cuina i reservem.
Netegem les carxofes traient les fulles externes més dures i també els pèls que puguin tenir a l’interior. Les posem a coure al vapor entre 15 o 18 minuts. Podrem comprovar si estan cuites clavant un ganivet i que no ofereixi resistència. Reservem.
Rentem l’escarola deixant-la en remull una estona. Escorrem i la disposem en una safata de servir.
La guarnirem amb el tomàquet tallat, l’albergínia, la carxofa, les olives, els grans de magrana i amanirem amb la vinagreta que haurem preparat barrejant oli d’oliva, vinagre i l’olivada, en les proporcions que més us agradin. Salem, si cal.
Mentre cuinava, els de casa fèiem un aperitiu amb fuet Mestral molt i molt bo.
Ho vaig maridar amb el Vi Mestral de Chardonnay, blanc de Muscat de gra petit.
M’anava bé perquè havia passat a comprar peix a Cambrils per a preparar un suquet d’allò més.
Tota una conjunció de sabors i territori portats a taula.
Instagram: @nani_nolla
Facebook / Twitter: @lacuinavioleta
AGROBOTIGA CAMBRILS
Ctra. Montbrió, km 2 - Cambrils
Coordenades: 41°5'4"N 1°2'6"E
Tel. 977 369 511 | Correu electrònic
L’oli d’oliva ‘Baronia de Cabacés’, de la cooperativa Agrícola de Cabacés, ha estat escollit un dels 10 millors olis d’oliva de la...
La Generalitat de Catalunya ha fet públic aquest migdia que La Fageda, sòcia de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, ha estat...
Barcelona celebrarà un any més l’arribada del vi novell amb una festa el dissabte, 30 de novembre, als jardins del Palau Robert. Una oportunitat...
Castell d’Or anuncia la renovació completa de la seva gamma de vins i caves 'Cossetània', inspirada en l’essència ancestral del poblat iber...
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació han treballat coordinadament,...
Òscar Ordeig, conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, és reconegut en l’àmbit polític català...
La preocupació front la sequera i altres inclemències meteorològiques així com la transformació cap a una major competitivitat, són aspectes...
La situació de sequera que s’arrossega a Catalunya i els efectes del canvi climàtic estan tenint un impacte greu en el sector de la fruita seca...
OFICINA BARCELONA
Casa de l'Agricultura
C. Ulldecona, 21-33, 3a pl.
08038 Barcelona
Tel: 932 260 369 | fcac@fcac.coop
Hivern: dilluns a dijous de 8.30 a 17.30 h | divendres de 8.30 a 14 h
Estiu: dilluns a divendres de 8 a 15 h