Carregant web FCAC

GENT&TERRITORI

"Que el soci de Covides se'n senti orgullós"

FÈLIX GALIMANY | Covides

28/05/2019
Fèlix Galimany, Covides
Fèlix Galimany, Covides © Covides
Fèlix Galimany, Covides
Fèlix Galimany, Covides © Covides

“A casa meva som pagesos i jo sóc la quarta generació de viticultors. Sempre m’havia agradat fer de pagès, però vaig estudiar Econòmiques a la Universitat de Barcelona i, després, em vaig incorporar al món laboral pel qual m’havia format. Tenia una bona feina, un càrrec de responsabilitat i la comoditat de l’oficina... però, quan el pare es va fer gran i ja no podia portar la vinya tot sol, ho vaig tenir clar”. Així és com Fèlix Galimany (La Bleda- Sant Martí Sarroca, 1963) va esdevenir agricultor professional, després d’haver compaginat la fàbrica amb la viticultura durant molts anys.

Si volgués embotellar un 40% dels quilos que faig com a viticultor particular, necessitaria una inversió econòmica que em suposaria hipotecar la generació dels meus fills. La cooperativa, la unió de tots, ens permet disposar de les instal·lacions més punteres i un gran equip humà”

Actualment porta 60 hectàrees de vinya i treballa set varietats diferents de raïm: macabeu, xarel·lo, parellada, moscat, chardonnay, ull de llebre i merlot. “Les tres primeres representen el 85% de la meva producció. El Penedès és més una zona de cava que de vins negres tranquils, i per això les varietats blanques són majoritàries”.

Recorda com, quan era jove, feien el vi al celler de casa. Quan l’explotació es va anar fent gran, van entrar a la Cooperativa de l’Arboç i posteriorment, per proximitat geogràfica, a Covides, el celler cooperatiu que Fèlix Galimany presideix des de principi d’aquest any.

“Fa 28 anys que sóc soci de Covides. Durant sis anys vaig ser-ne interventor de comptes, però des de 2013 n’estava desvinculat dels consells de responsabilitat. Ara, després de dos mandats, Joan Marcè va anunciar que es retirava i em van proposar d’agafar el càrrec probablement perquè ja havia estat interventor i perquè m’agrada implicar-me”.

El Consell Rector està format per nou socis, tres de cada secció. “A Covides vam decidir, històricament, que dividiríem la collita en tres seccions i que totes les seccions tindrien representació a la junta. El motiu és que som uns 600 socis productors amb realitats molt diverses quant a volum de producció i així ens assegurem que el criteris de tothom estan presents en la presa de decisions”.

En Fèlix subratlla que ha trobat la cooperativa en un estat molt bo i amb un vi de qualitat reconegut arreu del món. “Embotellem més del 40% de la nostra collita, tenim unes instal·lacions preparades tecnològicament, un equip humà amb experiència i implicació, i la situació financera també és molt millor que fa deu anys, quan vam haver d’afrontar reptes com l’absorció del Celler Cooperatiu de Vilafranca. Gràcies al pla estratègic, sabem cap a on anem: qualitat, embotellat i proximitat al soci”.

Del seu mandat, el que més l’ha sobtat és veure que “el dia a dia de la cooperativa és molt dinàmic. Hi ha molts temes que s’han de decidir d’avui per demà i el president ha de participar en decisions de caire molt diferent, però que moltes d’elles són estratègiques per al futur de la cooperativa vinícola de primer grau més gran de Catalunya”.

Una de les novetats que ha impulsat és la creació de comissions de treball sobre els temes que es consideren més estratègics: el vessant social, l’aposta estratègica i econòmica, la prestació de serveis, la imatge i comunicació, les certificacions i l’organització administrativa. “Aconseguir implicar els socis més joves i el grup de dones sòcies, que els socis continuïn apostant per les vinyes de varietats negres que ens proporcionen uns vins molt ben valorats i l’adequació del volum de raïm a les instal·lacions són algunes de les nostres prioritats”.

Fèlix Galimany està convençut, amb el cor i amb la raó, dels beneficis del model cooperatiu. “Des de sempre he cregut en el treball en equip i en els valors del cooperativisme i, a més, sóc conscient que si com a viticultor particular volgués embotellar un 40% dels quilos que faig, necessitaria una inversió econòmica que no podria assumir o que em suposaria hipotecar la generació dels meus fills. En canvi, amb el nostre model, la unió de tots els socis ens permet tenir l’estructura d’instal·lacions i l’equip humà delegats a la cooperativa”.

Encara el seu mandat amb la “il·lusió d’incrementar el prestigi de Covides entre els nostres socis i a la comarca. Voldria que els socis se’n sentissin orgullosos i que el nostre entorn de proveïdors i clients, les administracions públiques, la competència... ens consideressin una entitat pionera del sector. Sóc optimista perquè crec que estem fent les coses bé, que la nostra ruta és bona i que estem aportant valor afegit”.

Altres notícies
15.11.2019

Visualitzar les cooperatives agràries

11/2019

Amb l’objectiu de reforçar la identificació del cooperativisme agrari amb una forma diferent de fer empresa i de posar en relleu el seu paper en...

15.11.2019

Més de 20 projectes singulars cooperatius donen resposta als reptes del món rural

11/2019

Crear cooperatives i crear llocs de treball són els principals objectius dels projectes singulars que s’impulsen des de la direcció general...

15.11.2019

Novetats informàtiques han marcat la DUN2019

11/2019

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, mitjançant les 115 cooperatives i entitats adherides al Grup DUN-FCAC, ha tornat a esdevenir...

15.11.2019

Sostenibilitat alimentària

11/2019

L’objectiu del projecte és reforçar la competitivitat de les cooperatives, com a indústries del sector alimentari, mitjançant la millora de la...

15.11.2019

Contra el malbaratament

11/2019

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i la Federació Catalana de Bancs d’Aliments han subscrit un conveni de col·laboració per...

15.11.2019

"A Catalunya, elaborem grans caves"

11/2019

Viticultor professional, Joan Josep Raventós (Bràfim, 1961) és president de la cooperativa agrícola del seu poble. Responsable de vi de la...

15.11.2019

“A favor de la qualitat i en contra de la banalització”

11/2019

Els inicis de la campanya de l’oli estan marcats, enguany, per la complicada situació de mercat que el sector travessa des de fa alguns...

15.11.2019

La fruita de pinyol s'ennuega

11/2019

Des de l’inici de campanya, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va mostrar la seva preocupació arran dels importants volums de...

Som socis de:
Amb el suport de