Carregant web FCAC

GENT&TERRITORI

"Que el soci de Covides se'n senti orgullós"

FÈLIX GALIMANY | Covides

28/05/2019
Fèlix Galimany, Covides
Fèlix Galimany, Covides © Covides
Fèlix Galimany, Covides
Fèlix Galimany, Covides © Covides

“A casa meva som pagesos i jo sóc la quarta generació de viticultors. Sempre m’havia agradat fer de pagès, però vaig estudiar Econòmiques a la Universitat de Barcelona i, després, em vaig incorporar al món laboral pel qual m’havia format. Tenia una bona feina, un càrrec de responsabilitat i la comoditat de l’oficina... però, quan el pare es va fer gran i ja no podia portar la vinya tot sol, ho vaig tenir clar”. Així és com Fèlix Galimany (La Bleda- Sant Martí Sarroca, 1963) va esdevenir agricultor professional, després d’haver compaginat la fàbrica amb la viticultura durant molts anys.

Si volgués embotellar un 40% dels quilos que faig com a viticultor particular, necessitaria una inversió econòmica que em suposaria hipotecar la generació dels meus fills. La cooperativa, la unió de tots, ens permet disposar de les instal·lacions més punteres i un gran equip humà”

Actualment porta 60 hectàrees de vinya i treballa set varietats diferents de raïm: macabeu, xarel·lo, parellada, moscat, chardonnay, ull de llebre i merlot. “Les tres primeres representen el 85% de la meva producció. El Penedès és més una zona de cava que de vins negres tranquils, i per això les varietats blanques són majoritàries”.

Recorda com, quan era jove, feien el vi al celler de casa. Quan l’explotació es va anar fent gran, van entrar a la Cooperativa de l’Arboç i posteriorment, per proximitat geogràfica, a Covides, el celler cooperatiu que Fèlix Galimany presideix des de principi d’aquest any.

“Fa 28 anys que sóc soci de Covides. Durant sis anys vaig ser-ne interventor de comptes, però des de 2013 n’estava desvinculat dels consells de responsabilitat. Ara, després de dos mandats, Joan Marcè va anunciar que es retirava i em van proposar d’agafar el càrrec probablement perquè ja havia estat interventor i perquè m’agrada implicar-me”.

El Consell Rector està format per nou socis, tres de cada secció. “A Covides vam decidir, històricament, que dividiríem la collita en tres seccions i que totes les seccions tindrien representació a la junta. El motiu és que som uns 600 socis productors amb realitats molt diverses quant a volum de producció i així ens assegurem que el criteris de tothom estan presents en la presa de decisions”.

En Fèlix subratlla que ha trobat la cooperativa en un estat molt bo i amb un vi de qualitat reconegut arreu del món. “Embotellem més del 40% de la nostra collita, tenim unes instal·lacions preparades tecnològicament, un equip humà amb experiència i implicació, i la situació financera també és molt millor que fa deu anys, quan vam haver d’afrontar reptes com l’absorció del Celler Cooperatiu de Vilafranca. Gràcies al pla estratègic, sabem cap a on anem: qualitat, embotellat i proximitat al soci”.

Del seu mandat, el que més l’ha sobtat és veure que “el dia a dia de la cooperativa és molt dinàmic. Hi ha molts temes que s’han de decidir d’avui per demà i el president ha de participar en decisions de caire molt diferent, però que moltes d’elles són estratègiques per al futur de la cooperativa vinícola de primer grau més gran de Catalunya”.

Una de les novetats que ha impulsat és la creació de comissions de treball sobre els temes que es consideren més estratègics: el vessant social, l’aposta estratègica i econòmica, la prestació de serveis, la imatge i comunicació, les certificacions i l’organització administrativa. “Aconseguir implicar els socis més joves i el grup de dones sòcies, que els socis continuïn apostant per les vinyes de varietats negres que ens proporcionen uns vins molt ben valorats i l’adequació del volum de raïm a les instal·lacions són algunes de les nostres prioritats”.

Fèlix Galimany està convençut, amb el cor i amb la raó, dels beneficis del model cooperatiu. “Des de sempre he cregut en el treball en equip i en els valors del cooperativisme i, a més, sóc conscient que si com a viticultor particular volgués embotellar un 40% dels quilos que faig, necessitaria una inversió econòmica que no podria assumir o que em suposaria hipotecar la generació dels meus fills. En canvi, amb el nostre model, la unió de tots els socis ens permet tenir l’estructura d’instal·lacions i l’equip humà delegats a la cooperativa”.

Encara el seu mandat amb la “il·lusió d’incrementar el prestigi de Covides entre els nostres socis i a la comarca. Voldria que els socis se’n sentissin orgullosos i que el nostre entorn de proveïdors i clients, les administracions públiques, la competència... ens consideressin una entitat pionera del sector. Sóc optimista perquè crec que estem fent les coses bé, que la nostra ruta és bona i que estem aportant valor afegit”.

Altres notícies
13.11.2024

IMPULS.COOP

11/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació han treballat coordinadament,...

13.11.2024

"La burocràcia és un escull per als professionals del sector"

11/2024

Òscar Ordeig, conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, és reconegut en l’àmbit polític català...

13.11.2024

Reunió bilateral amb el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

11/2024

La preocupació front la sequera i altres inclemències meteorològiques així com la transformació cap a una major competitivitat, són aspectes...

13.11.2024

La fruita seca, en perill

11/2024

La situació de sequera que s’arrossega a Catalunya i els efectes del canvi climàtic estan tenint un impacte greu en el sector de la fruita seca...

12.11.2024

La collita d'oli torna a caure un 50% a Catalunya

11/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya preveu que, aquesta campanya, es produiria una davallada del 50% respecte a la producció...

12.11.2024

La campanya d’arròs recupera la normalitat

11/2024

Un total de 133.080 tones d’arròs es collirien aquesta campanya, segons dades de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Aquestes...

12.11.2024

La sequera segueix sent la protagonista de la verema

11/2024

La verema actual ha patit una tardor i hivern secs. Malgrat les pluges de la primavera i de l’estiu fins al mes d’agost, la verema continua...

12.11.2024

Formant una nova generació de pagesos amb TANGO Circular

11/2024

La innovació ja forma part de l’estratègia empresarial a nombroses cooperatives. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya