Carregant web FCAC

Decret de gestió de la fertilització

15/11/2019

Amb l’objectiu de donar resposta a la Directiva europea de nitrats, el nou Decret de la fertilització coresponsabilitza ramaders i agricultors de les aportacions, orgàniques i inorgàniques, que es fan al sòl.

Com a novetat, incorpora la necessitat de disposar d’un assessor en fertilització quan es tracti d’una explotació de més de 20 hectàrees en secà, 10 hectàrees en regadiu, 3 hectàrees de cultiu hortícola a l’aire lliure o 1 hectàrea en hivernacle.

També s’estableix una concentració màxima de nutrients al sòl per als diferents tipus de cultius i períodes

En cas d’aplicacions de fertilitzants orgànics, caldrà enterrar les dejeccions ramaderes amb uns determinats terminis que varien en funció de la proximitat a nuclis de població, l’època de l’any i l’origen.

En determinats supòsits d’aplicacions de purins caldrà l’ús de GPS i enviar les dades a la plataforma del Departament d’Agricultura. Alhora, es prohibeix l’ús del vano i cal disposar d’un sistema que permeti estimar la concentració de N i la dosi, existint un període transitori fins al febrer del 2021. També es fixen limitacions en quantitats i períodes d’aplicació de fertilitzants nitrogenats amb llindars específics de nitrogen total per a cada cultiu i zona.

Finalment, s’haurà de dur a terme un control documental anotant les aportacions de dejeccions ramaderes i la resta de fertilitzants en el Llibre de gestió de fertilitzants, que és obligatori per a titulars d’explotacions agrícoles de més de 4 hectàrees en secà, 3 hectàrees en regadiu, 2 hectàrees d’hortícoles o 0,5 hectàrees d’hivernacle.

Les explotacions agrícoles que hagin de realitzar Llibre de gestió de fertilitzants també es veuran obligades a fer la Declaració anual de gestió de la fertilització (DAN).

RAMON ARMENGOL | RESPONSABLE RAMADERIA FCAC

“Les cooperatives ramaderes ens trobem en una situació d’avantatge perquè ja fa anys que disposem de tècnics especialitzats en la gestió mediambiental, tot i que encara cal un canvi de mentalitat perquè ramaders i agricultors vegin els gestors col·lectius i els seus tècnics com la garantia de gestió de les dejeccions de la manera més eficient possible.

D’altra banda, si volem una gestió correcta i real de la fertilització en el territori, és clau facilitar el transport a zones deficitàries i, per aconseguir-ho, necessitem la complicitat de les administracions locals en la implantació de basses a destí.

També ens agradaria treballar més estretament amb l’Agència Catalana de l’Aigua i que fos més transparent a l’hora d’aportar dades sobre les metodologies i els resultats dels controls que realitza.

En definitiva, cal la implicació de les administracions, del conjunt del sector i de tota la cadena agroalimentària davant aquest repte.”

JESÚS RICOU | RESPONSABLE CONREUS HERBACIS FCAC

“En el seu moment ja vàrem mostrar la nostra disconformitat amb el sistema de declaració de fertilització que té caràcter universal per a tot el sector agrari perquè, al nostre entendre, generarà una quantitat de dades impossible de gestionar per part de l’Administració.

La declaració anual de nitrogen és una nova obligació administrativa, que no suposarà necessàriament una millora en la fertilització dels nostres camps i pot suposar una complicació en la gestió de totes les explotacions agràries.

Per combatre les males praxis de fertilització, el que cal és molta formació i deixar-se assessorar a nivell tècnic. També són necessàries més analítiques de sòl que haurien de ser més assequibles i ràpides.

Hi ha molt camí a recórrer i millorar, però estic convençut que els agricultors som els primers interessats a una acurada fertilització.”

Altres notícies
03.06.2024

20 propostes al nou Govern català

06/2024

Les setmanes prèvies a les Eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) va...

03.06.2024

Un nou impuls a les cooperatives

06/2024

Des de fa més de 20 anys, la intercooperació és un dels principals eixos de treball de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Una...

03.06.2024

Fer cava en temps de sequera

06/2024

La sequera persistent que patim a Catalunya, i en particular a la regió del Cava, ha plantejat desafiaments significatius per al sector...

03.06.2024

Benestar animal en el transport

06/2024

La Comissió Europea ha publicat recentment una revisió de la normativa sobre el benestar dels animals durant el transport. La Federació de...

03.06.2024

Un any del tancament del Canal d'Urgell per la sequera

06/2024

El 25 d’abril es va complir un any dels tancament del Canal d’Urgell a causa de la sequera, una situació esdevinguda per primera vegada en 161...

03.06.2024

Ajuts a cooperatives i productors d’oli

06/2024

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha valorat positivament la publicació dels ajuts del Departament d’Acció Climàtica,...

03.06.2024

"Catalunya lidera el nombre de cooperatives a l'Estat amb un model propi reconegut internacionalment"

06/2024

Casat amb una aranesa i pare de dues noies. Enamorat de les tres, de la muntanya, l’handbol i l’associacionisme. Arquitecte Tècnic...

03.06.2024

Treballant amb les cooperatives per promoure el relleu

06/2024

De tothom és conegut que el sector agrari català té una problemàtica d'envelliment de la massa social productiva. Més del 38% dels socis...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya