Carregant web FCAC

OPINIÓ

“A favor de la qualitat i en contra de la banalització”

ANTONI GALCERAN | Responsable d'oli d'oliva FCAC

15/11/2019

Els inicis de la campanya de l’oli estan marcats, enguany, per la complicada situació de mercat que el sector travessa des de fa alguns mesos.

Segons dades de l’Observatori de preus en origen del Ministeri d’Agricultura, el preu mig de l’oli d’oliva va ser un 18% més baix la campanya 2018/19 que l’anterior i, si anem més enrere, entre els anys 2017 i 2019 la cotització ha caigut un 43%.

Tenint en compte tota la campanya 2018/19, podríem arribar a situar el preu mig de l’oli en 2,5 euros. El cost de producció, però, és de 2,75 euros/kg. Actualment, el preu de l’oli verge extra en origen es troba lleugerament per sobre dels 2 euros/kg. Si observem el preu de venda al consumidor podem trobar ofertes d’oli d’oliva verge extra per 2,6 euros/litre.

La banalització que suposa aquesta utilització de l’oli com a producte reclam, junt amb les estratègies de grans envasadors i de la distribució, arrosseguen els preus a la baixa, comprimeixen els marges de la cadena de valor i ofeguen els productors, que acaben venent per sota dels costos de producció

La banalització que suposa aquesta utilització de l’oli com a producte reclam, junt amb les estratègies de grans envasadors i de la distribució, arrosseguen els preus a la baixa, comprimeixen els marges de la cadena de valor i ofeguen els productors, que acaben venent per sota dels costos de producció.

Cal tenir en compte que més del 60% de l’oli consumit és marca de distribució i que, entre cinc grans empreses, envasen gairebé el 70% de l’oli que es consumeix a Espanya. Enguany, a més, hi hem d’afegir l’increment d’aranzels imposat pel govern d’Estats Units a l’oli d’oliva que dificulta les exportacions.

Donat aquest context de crisi de preus, la Federació de Cooperatives vam assistir a la manifestació en defensa  del sector de l’oli d’oliva que va tenir lloc a Madrid el passat mes d’octubre.

Les principal reivindicació que es van fer arribar al Ministeri es va centrar a l’entorn de l’exigència d’uns preus justos per al sector de l’oli d’oliva.

En aquest sentit, reclamem una revisió completa del sistema d'emmagatzematge privat, que s’acaba d’activar recentment, i l’establiment de normes d'autoregulació del mercat que siguin obligatòries per al conjunt del sector. També demanem mesures de suport al cultiu d’oliveres amb dificultats donat el seu paper socioeconòmic, ambiental i paisatgístic, fonamental per al manteniment dels nostres pobles.

D’altra banda, creiem que cal perseguir les actuacions que provoquen una banalització de l'oli d'oliva i la seva utilització com a producte reclam, legislant de manera clara i contundent per acabar amb la venda a pèrdues i per millorar la transparència en la formació de preus de l'oli.

Les cooperatives volem posar l’accent, especialment, en una mesura que podria resoldre la problemàtica estructural del sector com és l’autoregulació voluntària mitjançant l’article 209 de l’OCM, facilitant així un millor equilibri entre l’oferta i la demanda.

I per descomptat, seguirem apostant per la diferenciació, per la qualitat, les denominacions d’origen i les estratègies de comercialització que ens ajudin a posicionar els nostres olis al mercat per tal d’obtenir més valor afegit. Perquè el nostre objectiu és aconseguir uns preus justos que millorin la renda dels agricultors i garanteixin un futur per al sector oleícola a Catalunya.

Altres notícies
06.06.2023

40 anys de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya

06/2023

El 9 de març de 1983, amb l’aprovació de la Llei de cooperatives de Catalunya, la Federació es va convertir en una entitat a l’empara de la...

06.06.2023

Parlem de cooperativisme amb Roger Torrent

06/2023

El consell rector de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya també s’ha reunit amb el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent,...

06.06.2023

Parlem de sequera amb Teresa Jordà

06/2023

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha reclamat al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural suport per al camp...

05.06.2023

La fauna o la vida

06/2023

La presència de fauna salvatge a l’agricultura és un problema comú que afecta moltes zones de Catalunya, així com de la resta de l’Estat i...

05.06.2023

Sense aigua, no hi ha aliments

06/2023

Des de fa dos anys, Catalunya es troba immersa en una situació de sequera molt greu. Tot i això, no ha estat fins a l’octubre de 2021 quan s’ha...

05.06.2023

“L’alimentació representa un terç del consum”

06/2023

Francesc Reguant té una dilatada trajectòria vinculada al mon de l’agroalimentació. Com a Director d’Administració i Sistemes d’Informació...

05.06.2023

Bioeconomia i digitalització a les cooperatives

06/2023

La innovació ha de ser un procés continu dins les organitzacions, ja que és una eina per trobar noves vies i fer aflorar oportunitats davant...

05.06.2023

Camins Km0 a l'Alt Camp

06/2023

Des de l’Alt Camp es proposen visites i experiències turístiques amb productes de proximitat i en un entorn de paisatge mediterrani, agrícola i...

Som socis de
Amb el suport de
Dinamitzadors de l'Agenda Rural de Catalunya